Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Triatlonistka Frintová pomýšlí na sladkou olympijskou tečku. Bude medailová?

Praha - Jestli má český triatlon na olympiádě v Riu jakoukoliv naději na medaili, může ji hledat u Venduly Frintové. Zdali nejlepší česká reprezentantka současnosti naváže na Jana Řehulu, bronzového medailistu ze Sydney, je zatím předčasné řešit. Frintová letos zatím útočí na elitní desítku v seriálu mistrovství světa. V Evropě se však letos na medailové pozice už téměř probojovala - na ME v Ženevě obsadila čtvrté místo.

Jednatřicetiletá Vendula Frintová má před sebou zřejmě poslední olympijské hry v kariéře – a možná budou také její nejúspěšnější. Nebylo by na tom nic překvapivého, závodnice původem z Náchoda během let vykazuje stále lepší výsledky. V celkovém pořadí letošního seriálu mistrovství světa je Frintová zatím na 11. příčce. Doposud tak vyrovnává své loňské maximum a mohla by pomýšlet ještě výše – do finále MS v Chicagu stále zbývají necelé dva měsíce.

Frintová přitom v letošní sezoně vybojovala výsledek, jakého se ještě žádnému českému triatlonistovi nepodařilo dosáhnout. "Nejlepším zážitkem byl závod v Aucklandu v seriálu MS, kde jsem do posledního kilometru bojovala o bronz," hodnotí svůj letošní vrchol v rozhovoru pro ČT Frintová. "Nakonec jsem skončila čtvrtá, ale tak vysoko se český závodník v závodu mistrovství světa ještě nikdy nedostal. Hlavně jsem si také potvrdila, že zimní trénink mířil správným směrem," doplňuje česká závodnice.

Frintová se letos může poprvé v kariéře v celkovém pořadí MS probojovat do elitní desítky. "Určitě bych se tam chtěla dostat, je to takový dlouhodobější cíl. Svět se nezboří, když se to nepovede, ale byla by to hezká tečka," doufá triatlonistka.

Je nám líto, video expirovalo.
Frintová před třetí olympiádou: Doufám, že to bude příjemná tečka za kariérou

Triatlon je přitom velmi nevyzpytatelný sport. Dlouhodobá výkonnost se sice projeví v celkovém pořadí a závodníci si mohou načasovat formu, jak nejlépe umějí, ale stejně do hry vstupuje spousta nečekaných proměnných.

To si ověřila Frintová i na letošním mistrovství Evropy. V posledních pěti letech zde vždy skončila v elitní šestce, v roce 2011 dosáhla dokonce na stříbro a o dva roky později na bronz. Letos jí však medaile těsně unikla kvůli nešťastné nehodě. "Mrzela mě hlavně plavecká část, kdy mi natekla voda do brýlí, ztratila jsem kontakt s vedoucí skupinou a to už se hrozně těžko dohání," přemítá Frintová.

"I po kole jsem měla docela velkou ztrátu a nemyslela jsem si, že bych to mohla dotáhnout na čtvrté místo. Ale protože v Ženevě tehdy panovalo tropické vedro, téměř 35 stupňů, závodnice z čelního balíku dosti uvadaly. Já předvedla druhý nejlepší běžecký výkon po Nicole Spirig, olympijské vítězce z Londýna, a kdybych se držela po kole vepředu, mohla jsem s ní ještě svést hezký souboj. Bohužel je to sport, tak snad někdy příště," usmívá se Frintová.

Zdali ono "příště" nastane na olympijských hrách, zatím není jisté. Pokud však česká závodnice zvolí dobrou přípravu a v Riu bude mít ideální podmínky, mohla by navázat na Jana Řehulu, jediného českého triatlonistu, který dokázal na olympiádě vybojovat cenný kov. Výkonnost Frintové na olympijských hrách má přitom stoupající tendenci. V Pekingu skončila česká závodnice na 23. místě, v Londýně o osm příček výše.

Frintová má kvalifikaci do Ria téměř jistou. "V olympijském žebříčku jsem v současnosti na desátém místě, tak by mi účast snad neměla uniknout," věří česká triatlonistka. "Pro každého sportovce je účast na olympijských hrách úplné maximum. Já už se pokouším o své třetí Hry, takže doufám, že to pro mě bude příjemná tečka za kariérou," říká Frintová.

Nejlepší česká triatlonistka se přitom již několik let připravuje s absolutní světovou špičkou. "S trenérem Jiřím Seidlem jsme se rozhodli už před několika lety, že k tomu, abych se posunula dál, není možné zůstat v České republice. Prostor pro zlepšení tady v podstatě není a on mi předal už prakticky vše, co mohl. Takže nyní se připravuji v mezinárodní skupině pod kanadským trenérem Joelem Filliolem, která je neuvěřitelně silná - v současné době máme tři nebo čtyři holky v elitní desítce. Ke sportovnímu růstu to pomáhá všem a všechny to žene dopředu," uzavírá Frintová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články