Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Trenér triatlonistů Řehula: Cílem je plošné zlepšení

Praha - Triatlonová reprezentace má pod vedením nového šéftrenéra Jana Řehuly velké ambice. Chce se zlepšit po všech stránkách - výkonnostně, takticky, technicky. Řehula uznává náročnost stanoveného úkolu, nicméně věří, že i díky svým závodnickým zkušenostem je splnitelný. Chválí také triatlonovou jedničku Vendulu Frintovou, přestože i u ní vidí prostor na zlepšení.

Česká triatlonová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

"Musíme plošně zvednout úroveň všech kategorií, výkonnostní, technickou i taktickou. Ten úkol je mamutích rozměrů, ale máme dynamický a přátelský tým, takže věřím, že se to bude dít celkem rychle," řekl Řehula. "Jsme vytrvalostní sport, takže nárůst se nedá očekávat v řádu měsíců. Spíš rok od roku chceme pozorovat dynamiku nárůstu výkonnosti. Rád bych tady neegoistickým způsobem pomohl trenérům i závodníkům dosáhnout těch nejvyšších met," doplnil bývalý triatlonista.

  • "Pohodička a srandičky ano, ale když jde na hrot věci, jsem hodně přísný, protože chci výstup. Vyložím na stůl jejich možnosti a nechám na nich, jakou cestu si zvolí. Snažím se jim dát nejlepší zkušenost, v tom vidím svůj nejlepší přínos. Mým cílem je vzestup českého triatlonu," prohlásil Řehula.

Od svého listopadového nástupu už zavedl několik novinek. "Měníme trošku pojetí přípravy. Jedeme teď čtyřdenní tréninkové bloky, chceme zvýšit týmového ducha, věnujeme se specifickému posilování a šijeme individualizovaný trénink. Každý blok je vždy zaměřený na jednu disciplínu. Budeme dělat i věci, které svět ještě tolik nedělá," prozradil Řehula. "Máme velké kontakty s nejlepšími týmy na světě - s Austrálií, Novým Zélandem, Francií, Holandskem nebo s Itálií. Vedou je lidi, se kterými jsem závodil a jsou otevřeni spolupráci," doplnil.

Sport
zdroj: ČT4

Chválí aktuálně nejlepší českou triatlonistku Frintovou. "Vendy má štěstí, že trénuje u Joela Filliola, jednoho z absolutně nejlepších trenérů světa. Je to profesionálka, má perfektně zvládnuté všechny oblasti tréninku, výživy, skvělou koncentraci a loni dosáhla výborných výsledků," ocenil.

Věří, že patnáctá žena z londýnské olympiády by ho mohla v roce 2016 napodobit a získat medaili na OH v Riu de Janeiro. "Byl bych moc rád, zřejmě i Vendy bude mít tenhle cíl. Ale musíme si přiznat, že ještě na světovou špičku ztrácí v plavání, protože Vendy na té nejvyšší úrovni ještě nestíhá a jede až v tom druhém balíku," upozornil kouč.

Byl by rád, kdyby český triatlon měl víc závodníků na úrovni Frintové. "Budu se snažit u nás vytvořit vysokou konkurenceschopnost, nastavit nová pravidla hry a být elitářský. Čili nejenom někam jet, ale mít jasně dané cíle. Teď se chceme zaměřit na první šestnáctku na mistrovství Evropy, to je první krok," řekl Řehula. Český triatlon podle něj má potenciál. "Měl bych zmínit olympioniky Honzu Čelůstku a Přemka Švarce, ale vyrůstá nám i talentovaný Franta Linduška z kategorie U23. V ženách je to Petra Kuříková, která je dneska ve světovém žebříčku kolem stého místa, ale podle mě má na olympiádu a budeme o to usilovat," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Triatlonisté si pod vedením Jana Řehuly slibují zlepšení
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články