Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sportem pomáhá dětem z dětských domovů. Nyní se triatlonista dočkal prestižní ceny

Jeho aktivity už pomohly spoustě z nich k lepšímu životu. Triatlonista Tomáš Slavata se za svou dlouhodobou práci s dětmi z dětských domovů dočkal významného ocenění. Jako první Čech obdržel cenu Be Active Local Hero. Evropská komise ji uděluje za dlouholetou pomoc dětem prostřednictvím sportu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Triatlonista Slavata obdržel prestižní cenu Evropské komise

"Když vyslovili moje jméno, tak jsme se s manželkou rozbrečeli," přiznává Slavata, který celý život pomáhá sportovat dětem z dětských domovů. Sám totiž vyrůstal v problémové rodině a z průšvihů ho vyvedl právě aktivní pohyb.

"Našel jsem ve sportu únik před starostmi a před určitou bezmocí," říká. Jeho jméno stojí mimo jiné za sérií závodů Triatlonová Tour, která spojuje děti z dětských domovů i z běžných rodin.

Když se letos nemohlo sportovat, pomohl jinak: oslovil české sportovce a rozvážel s nimi do dětských domovů dezinfekci, roušky nebo vitamíny.

"Já vždycky přemýšlím nad tím, co můžu udělat já pro společnost, pro lidi a děti kolem sebe. Je strašně důležité místo slov ukázat činy," míní Slavata, jehož ocenil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

"Právě v těchto chvílích nesmí zapadnout skvělé případy a lidé, jako je Tomáš Slavata, kteří jsou nejen lokálními hrdiny, jsou to opravdoví hrdinové. Je skvělé pomáhat druhým. Tomáš takový je a věřím, že bude dál vzorem. Tomáši, díky," prohlásil Plaga.



Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články