Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Sportem pomáhá dětem z dětských domovů. Nyní se triatlonista dočkal prestižní ceny

Jeho aktivity už pomohly spoustě z nich k lepšímu životu. Triatlonista Tomáš Slavata se za svou dlouhodobou práci s dětmi z dětských domovů dočkal významného ocenění. Jako první Čech obdržel cenu Be Active Local Hero. Evropská komise ji uděluje za dlouholetou pomoc dětem prostřednictvím sportu.

Je nám líto, video expirovalo.
Triatlonista Slavata obdržel prestižní cenu Evropské komise

"Když vyslovili moje jméno, tak jsme se s manželkou rozbrečeli," přiznává Slavata, který celý život pomáhá sportovat dětem z dětských domovů. Sám totiž vyrůstal v problémové rodině a z průšvihů ho vyvedl právě aktivní pohyb.

"Našel jsem ve sportu únik před starostmi a před určitou bezmocí," říká. Jeho jméno stojí mimo jiné za sérií závodů Triatlonová Tour, která spojuje děti z dětských domovů i z běžných rodin.

Když se letos nemohlo sportovat, pomohl jinak: oslovil české sportovce a rozvážel s nimi do dětských domovů dezinfekci, roušky nebo vitamíny.

"Já vždycky přemýšlím nad tím, co můžu udělat já pro společnost, pro lidi a děti kolem sebe. Je strašně důležité místo slov ukázat činy," míní Slavata, jehož ocenil také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga.

"Právě v těchto chvílích nesmí zapadnout skvělé případy a lidé, jako je Tomáš Slavata, kteří jsou nejen lokálními hrdiny, jsou to opravdoví hrdinové. Je skvělé pomáhat druhým. Tomáš takový je a věřím, že bude dál vzorem. Tomáši, díky," prohlásil Plaga.



Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články