Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Sport mu dal sílu. Tomáš Slavata našel impuls v bezmoci, teď učí děti solidaritě

Prožil hodně těžké dětství. Otce nikdy nepoznal, matka řešila problémy alkoholem. Jeho sestra se svých dětí vzdala. Tomáš Slavata našel cestu ode dna díky sportu. Objevil vlastní sebevědomí, dokázal získat sílu překonávat se. A překonal se. Své zkušenosti předává ostatním a ukazuje, co znamenají někdy prchavé pojmy jako pokora, slušnost nebo solidarita.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Kdybych nezačal sportovat, asi bychom se spolu nebavili a můj osud by nebyl takový, jaký je. Pomohl mi naplnit si sen a navrátit sebevědomí, které jsem nemohl ve své rodině získat," prohlásil v Tématu pro hosty.

"Kdyby sport do mého života nevstoupil a já jsem v něm nezačal posouvat vlastní hranice, nezačal bych vlastní hranice posouvat ani v osobním životě."

Od toho, co se dělo doma, utíkal. Poznal atletiku. Pak triatlon. "Najednou jsem sílu ze sportu dokázal přenést do řešení všech starostí."

Cítil se zase fyzicky silný. A fyzická zdatnost mu pomohla vyrovnat se s těžkými traumaty. Nezůstal ale zdaleka jen u sebe. Bojoval pro druhé. Už v 21 letech získal do vlastní péče své dva malé synovce, kteří se ocitli v dětském domově.

"Uvědomit si, že bojuju pro kluky a musím najít lidskou pokoru a slušnost."

Díky atletice poznal i své dřívější idoly. Setkal se s Tomášem Dvořákem. "Nikdy nezapomenu na větu, kterou mi řekl, když se dozvěděl o mém příběhu. To, že byl několikanásobným mistrem světa v desetiboji, se nemůže vyrovnat tomu, co jsem dokázal s klukama, že jsem jim dokázal dát domov," vzpomínal Slavata.

"Najednou je to pro vás neskutečná pocta."

V triatlonu dokázal dosáhnout skvělých úspěchů. Před deseti lety obsadil 13. místo na světovém šampionátu Xterra na Havaji a celkové 5. místo v poháru terénního triatlonu.

Pomoc druhým ukázat, že cesta nahoru není nemožná. Tohle není jen klišé. "Impulz je v bezmoci, kterou jsem zažíval v dětství – hledání vzorů a otce. Bezmoc je nejsilnější motivací."

"Můžou vidět člověka, který si z nuly dokázal vybudovat vnitřní sebevědomí, ale hlavně zázemí, které mu dá rodinu."

Aktivitou hýří. V pražských Řepích založil atletický oddíl, pořádá nejrůznější sportovní kempy a především seriál triatlonových závodů pro dospívající děti.

"Hlavním cílem je ukázat dětem, že i když nejsou úplně v ideální situaci, tak pořád jsou tu lidi, kteří si pomoc zasluhují víc. Učit solidaritě."

A krédo na závěr? "Zážitky nás utváří po celý život a dělají tím, kým jsme."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články