Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavný Ironman poprvé v Česku, v Hradci Králové jej vyzkouší i hokejista Chára

Železní mužové a ženy v Česku se dočkají velké akce. V Hradci Králové se 18. srpna bude konat první závod slavné série Ironman. Mezi zhruba patnácti stovkami předpokládaných účastníků ze čtyřiceti zemí bude například i bývalý slavný slovenský hokejista Zdeno Chára, nestárnoucí vytrvalec s mnoha starty na havajském MS Petr Vabroušek i mistryně světa nad 30 let z havajského závodu Barbora Besperát.

Petr Vabroušek
zdroj: facebook.com/PetrVabrousek

Závod se bude konat na polovičních tratích klasického ironmana – 1,9 km plavání, 90 na kole a na závěr se poběží půlmaraton. Nejlepší si rozdělí 15 tisíc dolarů a ve hře bude i třicet účastnických míst pro letošní světový šampionát, který se tradičně koná v Kailua Koně na havajském Big Islandu.

Ředitel závodu Roman Šinkovský reagoval na nabídku organizace, která pořádá závody v Polsku a je ve spojení s pořadateli ironmanských závodů, a na jejich podnět našli v Česku odpovídající místo.

"Byla to dlouhá cesta, a protože působíme především ve východních Čechách a znám tu tratě, město a také instituce, bez čehož to nejde, tak jsme se rozhodli pro Hradec," vysvětlil ve Sportovních zprávách na ČT sport hlavní muž závodu.

"Já tuhle lokalitu moc neznám, ale těším se, že poznám zase něco nového," přiznala Besperát, mistryně světa v Ironmanu v kategorii 30 až 34 let. "Všechno je tu koncentrované do jednoho místa. Divácky to bude určitě zajímavé a pro závodníky také, protože si budeme moct hlídat soupeře především na kole. Zatím jsem ale tratě studovala jen podle propozic. Vypadá to hodně zajímavě a hodně rychle."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V Hradci Králové se uskuteční první závod série Ironman v Česku

Organizátorsky bude náročné skloubit například běh i plavání v centru města. Pořadatelé museli reagovat na požadavky držitelů značky Ironman.

"Je to velká korporátní společnost. Volnost volby proto z naší strany není tak velká, jako u projektů, které děláme," vysvětluje Šinkovský s tím, že proběhlo i několik kontrol ze zahraničí, jak přípravy probíhají.

Triatlonistka Besperát k tomu dodává: "Pro závodníky je to určitá záruka kvality a víme, co bychom od toho měli očekávat. Triatleti na to tady už dlouho čekali a je to šance i pro hobíky, i z hlediska finančního. A je tu možnost kvalifikovat se v domácím prostředí na MS."

Besperát, která zatím přešla od amatérů mezi profesionály a vyzkoušela si v téhle pozici i první závod ve Valencii, čeká v Hradci z hlediska převýšení placatý závod. "Běh je zamotaný, je tam spousta zatáček. A s čím do toho půjdu? Chci být spokojená a předvést to, na co mám natrénováno, ale mezi profíky už je to trochu jiná soutěž," přiznala.

Ve Valencii si to zkusila poprvé. "Bylo to pro mě plné strastí," vzpomínala na premiéru mezi profesionálkami. "Zapůsobil i stres. Stoupnout si na ten ponton mezi dvacet profi holek, o nichž vím, že jsou až na jednu lepší plavkyně než já, to bylo nové, zapůsobil i stres. Ale byla to pro mě cenná zkušenost. V běhu mě bolela záda, ale i na tom jsem zapracovala a už jsem stoprocentně připravená," konstatovala Besperát.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články