Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Priorita triatlonové královny Frintové pro rok 2019: body do olympijského žebříčku

Vendula Frintová počtvrté v řadě získala titul Král triatlonu, když vyhrála anketu o nejlepšího sportovce roku 2018 pod hlavičkou České triatlonové asociace. Jak ale sama říká, možná by bylo záhodno anketu přejmenovat. Nikdo jiný než Frintová, která léta dominuje domácímu triatlonu, ji totiž dosud nevyhrál. Zároveň už spřádá plány na nadcházející rok: body do olympijského žebříčku pro Tokio.

Vendula Frintová
zdroj: Česká triatlonová asociace

Frintová má za sebou povedenou sezonu. Největšího úspěchu dosáhla na začátku září v Karlových Varech, kde vyhrála závod Světového poháru. Vylepšila tak loňské stříbro.

"Na českém území byly Karlovy Vary nejlepší domácí akce, byla tam spousta závodníků ze zahraničí. Bylo to mé třetí vítězství ve Světovém poháru, ale když zvítězíte doma, je to něco výjimečného. Udělala jsem maximum a vyšlo to úplně ideálně. Jsem za to moc ráda," řekla Frintová, která zvládla 1,5 kilometru plavání, 40 kilometrů jízdy na kole a 10 kilometrů běhu v čase 2:08:23.

Sezona je podle ní opravdu dlouhá. "Začínala jsem první březnový víkend, ukončila ji v polovině října. Sezona nezačala úplně nejlépe, na prvním závodu pršelo, půlka pole popadala, já si odnesla pohmožděné zápěstí, což mě nejdřív limitovalo v přípravě, ale pak se mi začalo dařit," vzpomínala Frintová.

Prosadila se i v zahraničí, když v závodu mistrovství světa v Jokohamě, kterým odstartovala kvalifikace na olympijské hry v Tokiu, skončila sedmá. Na evropském šampionátu v Glasgow obsadila pátou pozici a 14. října v americké Sarasotě se znovu probila na stupně vítězů. Cílem závodu Světového poháru totiž proběhla třetí.

"Seriál mistrovství světa jezdí ti nejlepší a v současnosti ve Světovém poháru ne tak často ty nejlepší vidíme. Není možné se připravit na každý závod. Na druhou stranu ze z pohárů dá získat hodně bodů do světového i olympijského žebříčku, takže je to pro nás důležité," prohlásila Frintová.

Za své výkony počtvrté v řadě vyhrála českou anketu Král triatlonu. "Ta vznikala tehdy nově, ale od prvního ročníku nebyl na trůnu nikdo jiný než Královna," řekla s úsměvem žena, která většinu roku tráví v zahraničí. Mrzí ji, že se v triatlonu neobjevuje v Česku nová generace.

Vendula Frintová
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

"Odpočinek uteče vždy jako doba. A stejně to není vyloženě volno, člověk stráví dobu aktivním pohybem. Tělo je potřeba neustále udržovat," řekla Frintová. Přípravu začne s trenérem Jiřím Seidlem a v prosinci se vypraví na Kanárské ostrovy.

Je ráda, že zdravotní problémy se jí zatím vyhýbají. "Jedno období jsem trpěla na únavové zlomeniny, to už nyní nemám," uvedla. Přesným plánem příštho roku ještě nedisponuje. "Jednoznačná priorita je sbíraní bodů do olympijského žebříčku," dodala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články