Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Prachatice ožijí světovým triatlonem. Xterra je životní styl, lákají pořadatelé

Hvězdy terénního triatlonu se sjíždějí do Prachatic, které od pátku 2. srpna přes celý víkend hostí mistrovství Evropy Xterra. České naděje se upínají především na Helenu Karáskovou a Lukáše Kočaře. "Prachatice začínají žít světovým triatlonem," zve všechny na jih Čech šéf závodu Michal Piloušek. Zpravodajství nabídne v průběhu soboty i ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: ME v terénním triatlonu

Czech Xterra, který začínal na Hluboké, je nejstarším závodem v Evropě. Letos má navíc o náboj navíc, protože se koná jako mistrovství Evropy. Hlavní hvězdou bude mistr světa z roku 2017 Bradley Weiss, který loni na Xterra Czech obsadil druhou příčku za vítězným Španělem Rutsafou.

Mezi ženami se tehdy radovala domácí Helena Karásková. "Absolvuje jeden z posledních velkých závodů kariéry, ale konkurenci bude mít nebývalou," poodkryl Piloušek. V mužské kategorii bude do okruhu favoritů patřit loni třetí Lukáš Kočař. "Hrozně rád bych se o první místo pokusil a dotáhl to letos do konce," prohlásil.

"Celý týden se budu v Prachaticích pohybovat na tratích. Chci si dát volnější režim, trať je extrémně náročná, samotné projetí člověka hodně unaví. Vždycky hrozně záleží najít rovnováhu, aby si člověk najel trať a neunavil se," uvedl Kočař.

Nebude chybět ani Karel Zadák. "Ten si trať projel asi osmkrát. Budou tam i Jan Kubíček, Karel Dušek, Ondřej Petr," vypočítal Piloušek.

Lukáš Kočař
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Na závodníky letos čeká jeden a půl kilometru plavání v nejvýše položeném českém rybníku, Křišťanovickém. Následuje pětatřicet kilometrů na kole po středověké Zlaté stezce a pak přes deset kilometrů běhu - nejprve v náročném terénu a s cílem na hlavním prachatickém náměstí.

Celý program začíná na jihu Čech už v pátek, hlavní závodní taháky pak přijdou na řadu o víkendu. "Největší novinkou je short-track. Je to naše snaha přiblížit se cross-country horských kol či biatlonu. Zkrátili jsme dobu závodu, okruhy. Každých pět minut závodníci projedou okolo diváků a slibujeme si od toho, že lidé budou na Xterru přicházet více fandit," uvedl Piloušek.

Šéf závodu je v posledních dnech v jednom kole. "Je toho dost, ale užívám si to. Baví mě to. Je to určitá forma adrenalinu, životního stylu a já se nemohu dočkat, až všichni přijedou. Všechno je připraveno, mohu pozvat amatéry, aby si vyzkoušeli tratě, a my se můžeme těšit na největší Xterru v Čechách."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články