Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nevidomý triatlonista Zmeškal si připsal druhý titul mistra světa, poradil si s náročným Norsemanem

Nevidomý triatlonista Ondřej Zmeškal zaznamenal jeden z největších úspěchů kariéry. V Norsku zvládl obávaného Norsemana, který svou distancí spadá pod ironmanské triatlony, a stal se podruhé mistrem světa.

Absolvovat trať Norsemana je zážitkem i utrpením. Čtyři kilometry plavání v ledovém fjordu Hardanger, sto osmdesát kilometrů na kole včetně dvou stoupání do nadmořské výšky přes dva tisíce metrů a na závěr maratonská běžecká distance čtyřicet dva kilometrů. Také ale krásná severská krajina s ikonickými norskými fjordy.

Dohromady dvě stě dvacet šest kilometrů bylo pro nevidomého Ondřeje Zmeškala velkou výzvou, usiloval totiž mimo jiné o druhý titul mistra světa. Po startu z parníku zvládl Zmeškal plaveckou část za hodinu a půl a následovala jeho silná disciplína. Zmeškal totiž dříve na tandemovém kole ujel celou trasu Tour de France.

Po sedmi hodinách v sedle přišel vrchol závodu, a to doslova. Posledních šest kilometrů běhu totiž závodníci běželi na kopec s všeříkajícím názvem Zombie Hill, navíc za bouřky a silného deště. Zmeškal uspěl a do cíle dorazil v čase 14 hodin, 35 minut a 57 sekund. Ve srovnání se zdravými triatlety obsadil 133. místo, mezi handicapovanými byl nejrychlejší a stal se tak mistrem světa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články