Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Neolympijské sporty se dočkaly. Startují Světové hry s hojnou českou účastí

Začíná jedenáctý ročník Světových her a o českou stopu se v americkém Birminghamu postará celkem 88 reprezentantů. Mezinárodní vrchol neolympijských sportů se po ročním odkladu kvůli pandemii koronaviru uskuteční od čtvrtku 7. července do neděle 17. července. Česko bude mít premiérově zastoupení i ve čtyřech týmových soutěžích, dohromady obsadí polovinu z 34 sportů. Slavnostní zahájení můžete sledovat v pátek ráno od 3:00 hodin na programu ČT Sport.

Čeští inline hokejisté se radují z gólu
zdroj: facebook.com/Czechinline

"Některé jsou českým fanouškům důvěrně známé, s jinými se mohou seznámit. Každopádně v minulosti se několik sportů z programu Světových her prosadilo do toho olympijského, ať už se jedná například o plážový volejbal, nebo třeba triatlon," řekl místopředseda Českého olympijského výboru pro neolympijské sporty Filip Šuman.

Zlatou medaili z Vratislavi z roku 2017 budou v Birminghamu obhajovat inline hokejisté, hrát budou také florbalisté, korfbalový tým a lakrosové družstvo žen. "Na týmové sporty se moc těšíme. I na olympijských hrách je vždy vidět, že tmelí partu," uvedl šéf výpravy Martin Doktor. Poprvé se na Světové hry kvalifikovali reprezentanti v bowlingu.

Ukořistí florbalisté další mezinárodní kov?

Právě florbalisté jsou horkými kandidáty na medaile. Kouč Jaroslav Berka vybral čtrnáctku nominovaných kompletně z kádru bronzových medailistů z prosincového mistrovství světa v Helsinkách, kde ještě vedl tým jeho předchůdce Fin Petri Kettunen.

"Po mistrovství světa je to jediná další akce, kde se můžeme poměřit se světovou špičkou v boji o medaile," řekl webu českého florbalu Berka, který u týmu debutoval v květnu při kvalifikaci mistrovství světa v italském Celanu. Podobně jako tam se na Světových hrách hrají zápasy jen na 3 x 15 minut místo 3 x 20.

Čeští florbalisté ukořistili na posledním MS bronz
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Markku Ulander

"Jedná se o specifický turnaj, čemuž jsme samozřejmě museli přizpůsobit také nominaci. Čeká nás pět zápasů v pěti dnech. S ohledem na to jsme vybrali hráče, u kterých jsme přesvědčeni, že jsou fyzicky dobře připraveni. Důležitá pro nás byla také jistá univerzálnost ohledně možného točení sestavy. I z tohoto důvodu jsme se například rozhodli nyní nevzít Matěje Jendrišáka, se kterým ale nadále počítáme v přípravě směrem k mistrovství světa," uvedl Berka.

Bývalý kapitán Jendrišák se na kvalifikaci vrátil do týmu poprvé od listopadu 2019, protože patřil do skupiny hráčů, která odmítla hrát nadále pod Kettunenem.

Kvůli rekonvalescenci po operaci kolena chybí útočník Marek Beneš z Tatranu Střešovice, který se na šampionátu v Helsinkách dostal spolu s gólmanem Bauerem do All Star týmu. V konečném kádru nejsou také obránci Ondřej Vítovec, Jakub Gruber a Martin Kisugite a útočníci David Šimek a Tom Ondrušek, který ve Finsku vedl tým jako kapitán.

Do turnaje vstoupí Češi v noci z pátku na sobotu proti domácím USA, potom nastoupí v sobotu proti úřadujícím vicemistrům světa Finům a v neděli uzavřou základní skupinu B proti Kanadě. Skupinu A tvoří Švédsko, Švýcarsko, Lotyšsko a Thajsko. Semifinále se budou hrát v pondělí a duely o medaile v úterý.

Světové hry se do Ameriky vrací po více než čtyřiceti letech

Na severoamerický kontinent se hry vracejí poprvé od premiéry v Santa Claře v roce 1981. Čeští a čs. sportovci se akce, kterou pořádá jednou za čtyři roky Mezinárodní asociace Světových her s podporou Mezinárodního olympijského výboru, poprvé zúčastnili o osm let později. Od té doby získali v oficiálních soutěžích 11 zlatých, 17 stříbrných a 19 bronzových medailí.

Před pěti lety ve Vratislavi startovalo 67 českých sportovců, kteří přivezli osm cenných kovů. Zlato kromě inline hokejistů vybojovali také Adam Sedlmajer ve vodním lyžování a Sandra Mašková v ukázkovém kickboxu. Letos v Alabamě bude o 223 sad medailí usilovat přes 3600 sportovců z více než stovky zemí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články