Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Linduška se blýskl v Estonsku, ve sprintu vybojoval páté místo

Životního úspěchu dosáhl na evropském šampionátu v triatlonu František Linduška. V estonském Tartu vybojoval ve sprintu 5. místo. Většinu závodu se dokonce držel na medailových pozicích, ale v závěru byl předstižen. Konečný výsledek je přesto vynikající. Do elitní dvacítky navíc pronikli i další Češi  Jan Volár a Petra Kuříková.

Triatlonista František Linduška na ME
zdroj: Česká triatlonová asociace autor: Michal Včeliš

V Tartu čekalo na soutěžící 750 m plavání v řece Emajogi, jež byla zrádná svými proudy. Dvacetikilometrová cyklistická část pak byla rozdělena do čtyř okruhů s jedním strmým stoupáním, které bylo součástí i pětikilometrového běhu.

Linduška s Volárem se od začátku drželi v popředí startovního pole. Prvně jmenovaný byl po plavání součástí první skupiny, Volár nadplaval bójku a ztratil cenné vteřiny. Vynikajícím výkonem v cyklistice se ovšem dotáhl na čelo. "Na kole předvedl nejlepší výkon ze všech účastníků," upozornil reprezentační kouč Lukáš Vrobel.

"Franta Linduška byl ještě 200 metrů před cílem na bronzové pozici, jenže ve finiši neustál útok soupeřů. On je tempař a zrychlení ostatních se mu těžko zachytávají. I Honza Volár odvedl výbornou práci  ještě na čtvrtém kilometru běhu byl devátý, ale pak mu došly síly, které nechal v cyklistice," dodal Vrobel.

Linduška nakonec doběhl pátý a na vítězného Slováka Richarda Vargu ztratil 16 vteřin. Volár obsadil čtrnáctou příčku s mankem 51 sekund. "V kategorii mužů to byl z českého pohledu nejlepší závod za poslední roky," těšilo Vrobela.

O umístění žen rozhodlo plavání

Češky si nemohly startovní pozice vybírat, a přišly proto o možnost využít silných říčních proudů krátce po startu. "Ostatní je pak zavřely, což ovlivnilo celý závod. V Estonsku se totiž sešly velmi kvalitní plavkyně, a tak se startovní pole během první disciplíny výrazně rozdělilo," popsal Vrobel.

Kuříková byla v cyklistice součástí druhé skupiny, která na čelo ztrácela minutu a půl. Další reprezentantky Iveta Fairaislová s Janou Macháčovou se držely ve třetí skupině. "I když holky podaly v běhu velmi dobrý výkon, po plavání bylo prakticky rozhodnuto," dodal kouč.

Start evropského šampionátu v triatlonu 2018
zdroj: Česká triatlonová asociace autor: Michal Včeliš

Zvítězila Britka Sophie Coldwellová. Kuříková ztratila na dvacáté pozici 2 minuty a 24 sekund. Fairaislová si doběhla pro 36. místo, Macháčová si připsala 41. příčku. "V závodě žen se nám jako v jediném bohužel nepovedlo naplnit cíl, jimž bylo umístění všech v první polovině startovního pole," hodnotil Vrobel.

Mezi juniory si nejlépe vedl Zikmund

V závodě juniorů se nejlépe dařilo Tomáši Zikmundovi, jenž z 15. místa ztratil na vítězného Nora Vetleho Bergsvika Thorna minutu a 34 sekund. Tomáš Kříž obsadil 40. příčku. "V juniorech se nám povedlo vybrat nejlepší startovní pozice. Tomáš Zikmund proto plaval druhý, cyklistiku si pak výborně kontroloval a jel v elitní skupině. V běhu následně předvedl výkon na hranici svých možností, což stačilo na patnácté místo, které považujeme za úspěch," pochválil svého svěřence Vrobel.

Mezi juniorkami se dlouho na čele držela Alžběta Hrušková. "Už při cyklistice ale bylo vidět, že jí trochu docházejí síly. Na své poměry pak předvedla slabší běh, který ji odsoudil na 22. pozici," pokračoval reprezentační trenér.

"Naproti tomu Tereza Svobodová je slabší plavkyně, což se projevilo na konečném pořadí, i když tentokrát to bylo nadstandardní. Během cyklistiky a běhu se ale neustále posouvala vpřed a vybojovala 27. místo. Podala výkon na hranici svých možností, za který si zaslouží pochvalu," zakončil Vrobel.

Český pohár v Mělníku ovládl čelůstka před Olšarem 

V Mělníku pokračoval šestým závodem Český pohár, ve kterém zvítězil Jan Čelůstka. Český triatlonista se na domácí půdě představil poprvé od května, kdy v Brně ovládl mistrovství republiky na olympijských tratích.

Po úvodním 750 m dlouhém plavání se Čelůstka usadil ve vedoucí skupině v cyklistice. V závěrečném běhu rozhodl hned v úvodním okruhu a zvítězil před druhým Ondřejem Olšarem.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Českém poháru v triatlonu kraloval Čelůstka

"Počasí bylo nakonec super, ani mi nepřišlo, že je takové horko. Ze začátku se to pro mě vyvíjelo ideálně, malá skupinka na kole a na běhu jsem si od začátku držel svoje tempo. Takže maximální spokojenost," řekl vítěz Českého poháru. 

Závod žen vyhrála díky vynikajícímu běhu Jitka Rudolfová. 

Výsledky:

Muži: 1. Richard Varga (SVK) 53:07, 2. Uxio Abuin Ares 53:18, 3. Roberto Sanchez Mantecon (oba Šp.) 53:19 … 5. František Linduška 53:23, 14. Jan Volár 53:58

Ženy: 1. Sophie Coldwell (VB) 58:32, 2. Alexandra Razarenova (Rus) 58:52, 3. Kaidi Kivioja (Est) 58:54 … 20. Petra Kuříková 1:00:56, 36. Iveta Fairaislová 1:02:30, 41. Jana Macháčová 1:03:16

Junioři: 1. Vetle Bergsvik Thorn (Nor) 53:59, 2. Tim Hellwig (Něm) 54:07, 3. Csongor Lehmann (Maď) … 15. Tomáš Zikmund 55:33, 40. Tomáš Kříž 58:27

Juniorky: 1. Pauline Landron (Fr) 1:00:25, 2. Magdalena Früh (Rak) 1:00:45, 3. Jessica Fullagar (FR) 1:00:49 … 22. Alžběta Hrušková 1:02:46, 27. Tereza Svobodová 1:03:04

Zdroj
ČT sport, Česká triatlonová asociace

Hlavní zprávy

Nejčtenější články