Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Karlovarská trať patří mezi tři nejtěžší závody na světě, pro mě je oblíbená, říká Čelůstka

V Karlových Varech se podruhé uskuteční Světový pohár v triatlonu. Na dobré umístění chce zaútočit také český olympionik Jan Čelůstka, který se pokusí vylepšit loňskou osmnáctou příčku. Triatlonista poukazuje na velmi náročnou a specifickou trať karlovarského klání, pro něj je ale právě domácí závod jeden z nejoblíbenějších. Čelůstka také stále nevylučuje účast na olympiádě v Tokiu za dva roky. Přímý přenos Světového poháru v triatlonu v Karlových Varech nabídne 2. září ČT sport a web ctsport.cz

Sport
zdroj: ČT4

Nezapomenutelný úspěch pro český triatlon vybojoval v Karlových Varech před sedmnácti lety Filip Ospalý, když získal evropské zlato. V té době byl Jan Čelůstka ještě devatenáctiletým studentem střední školy. Letos se chce český reprezentant na domácí půdě předvést v co nejlepším světle.

"Je to jeden z mých nejoblíbenějších závodů. Především díky trati, která je opravdu náročná, patří k nejnáročnějším na celém světě. Také samozřejmě status Světového poháru a k tomu na českém území. To je bezkonkurenční kombinace," říká před závodem český olympionik. 

Je nám líto, video expirovalo.
Čelůstka: Olympiáda v Tokiu? Někde v hlavě to pořád mám

Loni v nabité konkurenci v Karlových Varech obsadil 18. místo, od bronzu ho dělila minuta a dvacet sekund. Letos pomýšlí na vyšší příčky. "Loni nebyl ten výkon špatný, ale výsledek nebyl takový, jaký jsem si představoval. Doufám, že letos to bude výrazně lepší. Základ je nenechat si ty lidi uplavat a ujet na kole," popsal Čelůstka. 

Před domácím závodem se český reprezentant cítí dobře, přesto tvrdí, že zázračnou formu aktuálně necítí. "Uvidíme, jaké to bude příští víkend. Zatím žádná forma v tuhle chvíli na dveře neklepe, ale na to má ještě deset dní času," řekl.

Cílem organizátorů závodu v Karlových Varech je udržet zastávku Světového poháru v Čechách, mistrovství Evropy či světa je otázkou budoucnosti. "V současné situaci je potřeba se na pozici Světových pohárů zastabilizovat. A až třeba po třech Světových pohárech v řadě můžeme pomýšlet na mistrovství Evropy nebo mistrovství světa," vysvětlil ředitel závodu Vladimír Malý. 

Karlovarský závod je známý svou náročností, která se odrazí i na složení startovního pole. Kvůli nabitému programu účast na poslední chvíli odřekla například úřadující mistryně Evropy Nicola Spirigová.

"Naprostá většina závodníků řadí Karlovy Vary mezi tři nejtěžší závody ve Světovém poháru a na světě. To je výhoda a zároveň i nevýhoda. Do Varů tím pádem většinou přijedou závodníci, kteří jsou silní na kole a kterým ta specifická trať vyhovuje. Takže to není tak, že by se na ten elitní závod hlásilo dvě stě lidí. Protože ví, že na tom kole by na to neměli. Není to jenom o běhu, jako jsou některé jiné závody," popsal triatlonista náročnost trati.

Čelůstka také stále nevylučuje účast na olympiádě v Tokiu. Českému triatlonistovi bude za dva roky 38 let. "V hlavě to vzadu pořád někde uložené mám, tak uvidíme," řekl na závěr. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články