Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Frintová končí s triatlonovou kariérou. Je těhotná

Vendula Frintová se rozhodla ve 39 letech ukončit profesionální kariéru. Česká triatlonistka a čtyřnásobná účastnice letních olympijských her je těhotná. Frintová proto nebude o víkendu závodit na Světovém poháru v Karlových Varech, který ovládla v letech 2018 a 2019.

"Do Zámeckého vrchu bych v počtu dvou byla handicapována. Musí být v tuhle chvíli pro mě nejdůležitější zdraví mého očekávaného potomka. Proto na startu nebudu," řekla s odkazem na náročné stoupání v cyklistické části.

S Karlovými Vary má spojenou řadu příjemných vzpomínek. První medaili zde získala už v roce 2003, kdy byla členkou zlatého družstva na mistrovství Evropy. Pak uspěla při závodech Evropského poháru i při povýšení západočeského závodu na světovou úroveň. Do poslední chvíle doufala, že se na start postaví, ale kvůli těhotenství nechce riskovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Frintová končí kariéru

Neabsolvuje proto rozlučkový závod na té nejvyšší úrovni. Jejím posledním startem bylo loňské mistrovství Evropy ve Valencii, kde obsadila devátou příčku. V této sezoně se k závodům nedostala. "Hned před prvním závodem Světové série v Jokohamě se ozvaly mé achilovky, s nimiž jsem laborovala velkou část kariéry. Pak došlo k nějakým organizačním nesrovnalostem a do závodů jsem se nedostala. Před mistrovstvím Evropy jsem se cítila výborně, ale zanítila se mi ploska nohy a musela jsem se odhlásit. To jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná," přiblížila peripetie, které ji na start nepustily.

I když už nebude vrcholovou sportovkyní, pohybu se vzdát nechce. "Sport mě provázel celým životem. Už od těch šesti let, kdy jsem nastoupila do prvního plaveckého oddílu. Samozřejmě bude součástí mého života i nadále, i svého potomka budu vést ke sportu. Teď už nemusím, ale chci. Chci, abych byla fit, abych byla zdravá," řekla.

Náchodská rodačka v elitním seriálu triumfovala celkem čtyřikrát. Vedle dvou domácích vavřínů vybojovala vítězství v australské Mooloolabě (2010) a španělské Huelvě (2017). Na evropských šampionátech získala čtyři medaile.

Při své olympijské premiéře v roce 2008 v Pekingu skončila na 23. pozici. Nejlepší výkon zaznamenala 15. místem v Londýně o čtyři roky později. V Riu de Janeiro v roce 2016 obsadila 27. příčku, na loňských hrách v Tokiu závod nedokončila. "Patnácté místo na olympiádě není špatné, ale měla jsem na to být ještě výš. Na olympiádě se mi ten závod nikdy úplně nepovedl, ať už to bylo kvůli počasí, nebo zdraví," vzpomínala.

Celkově bude na kariéru vzpomínat jen v dobrém. A věří, že jí sportovní zkušenosti prospějí i v dalším životě. "Určitě mi zůstane spousta přátel. Zůstane mi disciplína. Zůstane mi to, že jsem si vždycky šla za svými cíli, a jsem ochotná za nimi jít i nadále, ať už to bude v jakékoliv oblasti," konstatovala.

Vedle mateřství ji bude zaměstnávat starost o obchod s čokoládovými pralinkami, který otevřela na začátku prázdnin v Hradci Králové. Inspiroval ji bývalý úspěšný triatlonista Martin Krňávek a jeho manželka, kteří provozují tři obchody s těmito sladkými dobrotami v Brně. "Jsou takovými mými mentory a trošku mě do toho navrtali. Naskytla se příležitost a využila jsem ji," poznamenala. Také se chystá dokončit studium sportovní diplomacie podporované Českým olympijským výborem.

Těžko se s dlouholetou tahounkou české triatlonové reprezentace loučí šéf svazu Antonín Bauer. "Vendy je jedinečná, je úžasná, je to profesionálka se vším všudy. Je svým způsobem nenahraditelná. Ale může přijít někdo, kdo bude taky podávat výkony a bude jinou formou dělat tu radost, na kterou jsme vždycky čekali při výkonech Venduly," řekl.

Ze současné české špičky se nejnadějněji jeví Petra Kuříková, které prospěl letošní přechod ke slavnému australskému trenérovi Brettu Suttonovi. V červenci vyhrála závod Světového poháru v Pontevedře. "Konečně poznala, co je pravý trénink. Stejně jako já trénuje v zahraniční skupině. Když bude dál makat, tak se můžeme v následujících dvou letech těšit na další pěkné výsledky. Je to o tvrdé práci, je to vytrvalostní sport, nejde to očůrat. Ty hodiny se musejí odtrénovat. A na té nejvyšší úrovni je to o hlavě, tam každý trénuje skoro stejně," řekla Frintová o třicetileté triatlonistce, která se momentálně zotavuje ze zranění ramena po pádu v cyklistické části na mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články