Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Exemplární bratrská pomoc. Alistar Brownlee do cíle dovlekl kolabujícího Jonathana

Cozumel (Mexiko) – Mistrovství světa triatlonistů vyvrcholilo málo vídaným dramatem. Vyčerpaného Brita Jonathana Brownleeho dovedl v závěrečném závodu mistrovství světa do cíle jeho bratr Alistair.

Alistair dovádí do cíle bratra Jonathana
zdroj: ČTK/EFE

Šestadvacetiletý Jonathan těsně před cílem vedl, v horkém a vlhkém počasí mexického Cozumelu však začal kolabovat. Na třetím místě byl v tu chvíli o dva roky starší Alistair, dvojnásobný olympijský vítěz. Svého bratra zachytil, podepřel a dovedl do cíle na druhém místě.

Jonathan se v cíli skácel na zem a ihned se dostal do péče lékařů. Později na Twitteru uveřejnil svou fotku z nemocničního lůžka a ujistil, že je mu lépe.

První místo v posledním dílu světové série vybojoval Jihoafričan Henri Schoeman. Bronzový medailista z olympijských her v Riu, které ovládli právě Brownleeové, vyhrál závod mistrovství světa poprvé.

Jonathan jen o čtyři body přišel o titul celkového vítěze seriálu. Kvůli tomu, že skončil "až" druhý, nestačil na ve finále pátého Maria Molu. Šestadvacetiletý Španěl na trůnu vystřídal krajana Javiera Gómeze, vítěze posledních tří ročníků světového šampionátu.

"Takhle jsem vyhrát nechtěl. Naštěstí jsem se dostal mezi nejlepší pětku, když Jonny nevyhrál," uvedl Mola. "Abych řekl pravdu, myslel jsem, že Alistair tam bude, aby Jonnymu pomohl. Říkal jsem si: Tak holt budu zase druhý, ale budu alespoň bojovat až do konce. Když jsem slyšel, že Jonny je na tom špatně, říkal jsem si: Musíš! Chceme, aby se všichni dostali do cíle v pořádku, ale takový je triatlon," komentoval problémy mistra světa z roku 2012.

Španělé po závodě žádali diskvalifikaci Jonathana Brownleeho kvůli nedovolené pomoci, ale rozhodčí protest zamítli. "Stalo se mi to samé před několika lety v Londýně. Vzpomínám si, že jsem byl na druhém místě a pak jsem přišel k sobě a někdo mi říkal, že jsem desátý," řekl Alistair Brownlee. "Vůbec jsem nevěděl o všech těch lidech, co se přede mě dostali. Tak jsem přísahal, že pokud by se to stalo někomu jinému, pomůžu mu do cíle. Je to hrozné, když se složíte na posledním kilometru, kde není žádná lékařská péče. Je to nebezpečné," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa z let 2009 a 2011.

Na 30. místě dokončil závod v Cozumelu Jan Čelůstka, v celkovém hodnocení MS je čtyřicátý.

Zdroj
BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články