Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Evropské šampionáty se kvůli sledovanosti spojily, o medaile se bojuje v Glasgow

Zajistit si větší sledovanost, zejména televizní, si chce hned sedm evropských šampionátů, které se uskuteční pod společnou hlavičkou v Glasgow a Berlíně. Do prvního ročníku projektu, který by se měl opakovat každé čtyři roky, se zapojily atletika, cyklistika, plavání, gymnastika, veslování, triatlon a golf. Šest z nich o sady medailí bojuje ve Skotsku, atleti v Německu.

Trofej pro vítěze evropských šampionátů
zdroj: ČT sport

Podle německé agentury DPA se projekt inspiroval i u zimních sportů v čele s biatlonem a chce konkurovat fotbalu, který televiznímu trhu dominuje. Jednotlivé federace věří, že společně budou silnější.

Evropská vysílací unie očekává, že odvysílá celkem 2800 hodin přenosů ve 43 zemích a mistrovství budou mít dosah až na 1,3 miliardy diváků u televizních obrazovek. Česká televize bude od 6. srpna vysílat atletické ME z Berlína.

Projekt částečně konkuruje Evropským hrám, které se poprvé konaly v roce 2015 v Baku a za rok se uskuteční v Minsku. "Osobně si myslím, že je to víceméně zbytečná akce, když jsou tady Evropské hry. Ale to je záležitost jednotlivých federací," řekl sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček ale poukazuje na fakt, že smysl spojených evropských šampionátů je jiný. "Tento projekt vznikl z jiného podhoubí, na komerční bázi. Je založený na televizních právech," podotkl.

Součástí obou akcí jsou momentálně atletika, cyklistika a sportovní gymnastika. Například v případě atletiky se však v Baku konala třetí liga ME družstev, za rok v Minsku bude mít premiéru soutěž smíšených družstev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články