Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Do studeného Labe i extrémní výběh na Ještěd. Winterman je opět na startu

I tento rok se chystá Winterman, extrémní závod, který má s klasickým triatlonem společné maximálně složení disciplín. Organizátoři tím chtějí přiblížit, jak se musí sportovci cítit na klasickém Ironmanovi, i když v tuzemsku jde o poněkud odlišné podmínky. Letošního Wintermana se v neděli 15. října zúčastní na sedmdesát závodníků z deseti zemí světa a výtěžek jde na dobročinné účely.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Závod Winterman 2017

Na odvážlivce čeká celková vzdálenost 226 kilometrů, z nichž je plných 8,3 kilometru plavání po proudu studeného Labe. "Ironman se plave na klidné vodě, my plaveme s proudem," říká šéf závodu Vladimír Pešek. Start je v pět ráno. "Ale je to kvůli tomu, aby se končilo o půlnoci. Závod je dlouhý," doplňuje.

"Labe nebude mít nikdy víc než 15 stupňů, letos to určitě nebude, deště tomu nenapovídají. Navíc máme domluveno s povodím, že nám pustí vodu, tzv. vlnu, abychom se loděmi dostali na start. A když se upouští voda, tak ze spodní části přehrad, a ta je výrazně studenější," dodává.

Před cílem navíc teplota vody klesne na 6 stupňů. "Je to díky přítoku Ploučnice, to dostanete totální ránu, i když jste zvyklý na chlad, tak vás to plácne," přibližuje Pešek.

Winterman
zdroj: ČT sport

Dále přijde 180 kilometrů cyklozávodu a maratón, který je okořeněný výběhem na Ještěd. Celkové převýšení dělá přes 4800 výškových metrů. "Posledních jedenáct kilometrů je hodně náročných, nad morál," tvrdí muž, který stojí za myšlenkou Wintermana.

Závodníci se neobejdou bez podpory takzvaného support týmu, který jim zajišťuje veškeré  pití, jídlo, energetické přípravky, oblečení, pomoc v depu, ošetřování, motivaci, podporu v krizích a v momentech totálního vyčerpání.

Winterman
zdroj: ČT sport

"Masovka to nikdy nebude, chceme závodníka spojit s jeho rodinou a přáteli, aby si utužili vztah a pochopili, co to je, když se trénuje na Ironmana," říká Pešek. Samotný legendární Ironman mu nepřipadá těžší. "Ale těžké bylo udělat u nás Ironmana v klasickém podání," dodává k závodu, kde se každý rok potkají milovníci extrémních sportů ze všech koutů světa.

Výtěžek jde na dobročinné účely do Dětského Kardio Centra Motol. "Za Wintermanem je příběh, velmi osobní a těžký. Touhle formou jsme chtěli kardio centru poděkovat za jejich práci, že nám vrátili dceru do života," děkuje Pešek. Letos to činí sedmdesát tisíc korun.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články