Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Čtyři triatlonisté v Londýně je maximum, hodnotí trenér reprezentace

Praha – "Cesta byla pro všechny dlouhá, ale ty dva roky utekly jako voda. Vzhledem k naší základně jsou dva muži a dvě ženy maximum, čeho jsme mohli dosáhnout," zhodnotil dvouleté kvalifikační období trenér a koordinátor triatlonistické reprezentace Jan Seidl, během něhož se hned čtyři čeští zástupci probojovali na olympijské hry. Místo v Londýně si během dvouleté kvalifikace vybojovali Jan Čelůstka, Přemysl Švarc, Vendula Frintová a Radka Vodičková.

Čeští olympijští zástupci v triatlonu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Čelůstka se Švarcem podle něj měli situaci snazší v tom, že v závodech pravidelně bodovali. "V podstatě už na začátku letošního roku tušili, že pokud se nestane nic převratného, tak mají olympiádu zajištěnou. Příprava proběhla v klidu, mohli se soustředit na vlastní trénink a nemuseli zbytečně kalkulovat, kam musejí a nemusejí," vysvětlil trenér.

Body sbírala i Vodičková, které se vyhýbaly problémy a čekala na pojištění postupové pozice v žebříčku. Nejtěžší cestu měla její týmová kolegyně Frintová, jež jako jediná z této čtveřice závodila na minulých hrách v Pekingu.

"Dva roky po sobě ji trápila zranění, ať už to byla únavová zlomenina nebo dýchací problémy. Proto se jí nenačítaly body z neabsolvovaných závodů a o své místo musela bojovat až do poslední chvíle. Nakonec se jí to v dramatickém závodě v Madridu podařilo i vlivem toho, že jejím soupeřkám se tolik nedařilo," připomněl Seidl.

Triatlonisty nyní čeká před přesunem do Londýna závěrečná fáze tréninku na vrchol sezony. Čtvrtý triatlonový olympijský podnik v historii odstartuje závodem žen 4. srpna, mužský následuje o tři dny později a obou se zúčastní padesát pět nejlepších triatlonistů podle světového žebříčku. Londýnský závod začíná v jezeře Serpentine ve slavném Hyde Parku, na kole se pojede mimo jiné okolo Buckinghamského paláce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články