Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Život po kariéře? Hory i formule 1. Užívám si, že nemusím mít nic naplánováno, těší Berdycha

Tenisový rok 2019 byl pro Tomáše Berdycha tím posledním. Mělo to tak být. Zdraví rozhodlo. Dlouho se držel mezi elitou a definitivně se s ní rozloučil minulý týden na Turnaji mistrů v Londýně. Už bez rakety v ruce. Konec trápení s návratem vystřídalo uvolnění a nové radosti. O konci bohaté kariéry promluvil Berdych s nadhledem a úsměvem ve Sportovních zprávách.

Je nám líto, video expirovalo.
Berdych o kariéře a životu po ní: Čas si můžu plnit úplně jinými věcmi

Bolavá záda

Poslední sezony už to byl velký boj s bolestmi. Kdybych jich nebylo, kdo ví, jak by ještě dlouho bavil diváky kolem kurtů. "To je ta realita, která to rozhodla na sto procent."

"Aby se člověk plácal kolem stého místa, moje kariéra by si zasloužila něco jiného, nebyla by to příčka, na které bych se chtěl pohybovat."

Poslední turnaj

Poslední zápas odehrál Berdych koncem srpna v 1. kole US Open. Ale nemuselo zůstat u toho. "Chtěl jsem si ještě zahrát poslední turnaj. Měla to být Paříž, v Bercy, ale problém byl s tím, abych dostal volnou kartu. Čas se pak dost krátil."

Nakonec ale změnil názor. "Říkal jsem si pak, že to není, co bych opravdu chtěl. Poslední zápas abych si protrpěl, to jsem nechtěl."

Rozlučka

Rozloučil se spolu s dalšími velkými jmény světového tenisu v Londýně. Na místě, kde tolikrát stál a bojoval. "Vzniklo to přemýšlením nahlas – z mé strany, ze strany manažera i rodičů. Byť to nebylo v nějakém velkolepém stylu, znamenalo to pro mě hodně."

Radek Štěpánek a další se loučili velkou exhibicí, ale nic podobného Berdych neplánuje. "Tohle je vždy na daném sportovci, jak si to představuje. Splnilo se mi to tím, že jsem se mohl do Londýna znovu vrátit. Nic svého osobního bych nechtěl chystat, není to můj styl."

Mezi elitou

Grandslamový turnaj Berdych nevyhrál, ale nijak osudově to nevnímá. "To, že se grandslam nepovedl, to k tomu patří. Ne vždy se povede dosáhnout na nejvyšší cíle. Být součástí nejsilnější tenisové éry, která doposud byla, být čtvrtý na světě, je pro mě obrovský úspěch a jsem za to rád."

Po kariéře

Život měl Berdych nalajnovaný. Přesně. Každý den. Téměř na minuty. A teď? Nové svobodné obzory. "Teď si strašně užívám, že nemusím mít nic naplánováno. Že si můžu vstát, kdy chci. Mám čas na rodinu, manželku, kamarády a věci, kterých se musel člověk zříkat…"

Vášnivý lyžař se těší na hory. S manželkou se podívají také v Abú Dhabí na závody formule 1. "Najednou si můžu čas plnit úplně jinými věcmi. A když to nedopadne, tak fajn, bude jiný den."

Tomáš Berdych

Největší úspěchy:

finalista Wimbledonu 2010,

vítěz 13 turnajů ATP ve dvouhře a dvou ve čtyřhře,

2x vítěz Davis Cupu (2012-13).

Přehled Berdychových vítězných turnajů ATP ve dvouhře:

2004 - Palermo (antuka),

2005 - Paříž (hala - koberec),

2007 - Halle (tráva),

2008 - Tokio (tvrdý),

2009 - Mnichov (antuka),

2011 - Peking (tvrdý),

2012 - Montpellier (hala - tvrdý), Stockholm (hala - tvrdý),

2014 - Rotterdam (hala - tvrdý), Stockholm (hala - tvrdý),

2015 - Šen-čen (tvrdý), Stockholm (hala - tvrdý),

2016 - Šen-čen (tvrdý).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články