Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Zemřela jedna z nejúspěšnějších tenistek historie Osborneová-duPontová

El Paso - Ve věku 94 let zemřela bývalá americká tenistka Margaret Osborneová-duPontová. Během kariéry v 40. až 60. letech minulého století vyhrála celkem 37 grandslamových titulů - šest ve dvouhře, 21 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Na US Championship triumfovala dohromady pětadvacetkrát, čímž vytvořila rekord, který nebyl nikdy překonán.

Margaret Osborneová duPontová
zdroj: ČTK/AP

Osborneová-duPontová v singlu třikrát ovládla US Open, dvakrát Roland Garros a jednou Wimbledon. Ke kompletní sbírce jí chyběl pouze triumf na Australian Open, kde však nikdy nestartovala.

Ve čtyřhře hrála dlouhodobě s Louise Broughovou Clappovou. Spolupráce to byla nadmíru plodná, vyhrály spolu pětkrát Wimbledon, dvanáctkrát ve Forest Hills a třikrát French Championship. V počtu grandslamových vítězství patří Osborneové-duPontové v historické tabulce čtvrté místo. Lepší jsou pouze Margaret Courtová, Martina Navrátilová a Billie Jean Kingová.

Osborneová-duPontová se narodila 4. března 1918 v Oregonu. První titul ze čtyřhry získala ve třiadvaceti letech, na vítězství ve dvouhře si musela ještě pět let počkat. Po narození syna přerušila kariéru, aby se poté vrátila a znovu triumfovala.

Svůj poslední grandslamový titul získala v roce 1962 ve Wimbledonu za smíšenou čtyřhru. V té době jí bylo čtyřiačtyřicet. Její styl stál na útočné hře podpořené silným servisem. V roce 1967 byla uvedena do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články