Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Začíná Turnaj mistryň, Šafářová do něho vstoupí v neděli, Kvitová v pondělí

Singapur - V neděli startuje Turnaj mistryň série WTA, na kterém se na kurty postaví osm nejlepších tenistek a osm nejlepších deblových párů sezony. Vyvrcholení letošní sezony se odehraje bez světové jedničky a obhájkyně titulu Sereny Williamsové, zato s vícero českými želízky v ohni. Turnajem provedou diváky komentátoři Marek Svačina a Tomáš Budka. Turnaj nabídne 30 zápasů, všechny můžete sledovat na programu ČT sport a na našem webu.

Kvitová se Šafářovou
zdroj: ISIFA

Do Singapuru se kvalifikovaly Petra Kvitová a poprvé v kariéře Lucie Šafářová. Ta bude navíc hrát čtyřhru s americkou partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou a o deblovou Trofej Martiny Navrátilové se utkají také Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

Šafářová zahájí celý program turnaje v neděli, kdy společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou nastoupí ve čtyřhře proti Španělkám Muguruzaové a Carle Suárezové. První hrací den uzavře duel páru Hlaváčková, Hradecká proti Maďarce Timee Babosové s Francouzkou Kristinou Mladenovicovou. V singlu vstoupí české tenistky do turnaje v pondělí. Jako první nastoupí Lucie Šafářová proti Španělce Garbiňe Muguruzaové a po jejich měření sil se bude hrát druhý zápas Bílé skupiny mezi Petrou Kvitovou a Němkou Angelique Kerberovou.

Program úvodních dvou dnů Turnaje mistryň

Neděle: 4:00 Matteková-Sandsová, Šafářová (2-USA/ČR) - Muguruzaová, Suárezová (8-Šp.), 8:00 Halepová (1-Rum.) - Pennettaová (7-It.), 12:30 Šarapovová (3-Rus.) - A. Radwaňská (5-Pol.), 14:30 Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR).

Pondělí: 9:00 Chan Hao-ching, Chan Yung-jan (3-Tchaj-wan) - Garciaová, Srebotniková (5-Fr./Slovin.), 11:00 Muguruzaová (2-Šp.) - Šafářová (8-ČR), 12:30 Kvitová (4-ČR) - Kerberová (6-Něm.), poté Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA).

Spolu s Kvitovou a Šafářovou se v turnaji dotovaném sedmi miliony dolarů představí ještě Rumunka Simona Halepová, Ruska Maria Šarapovová, Španělka Garbiňe Muguruzaová, Polka Agnieszka Radwaňská, Němka Angelique Kerberová a vítězka letošního US Open Italka Flavia Pennettaová.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářovou a spol. čeká vstup do Turnaje mistryň

Williamsová předčasně ukončila sezonu

První se na turnaj kvalifikovala světová jednička Serena Williamsová, letošní vítězka tří grandslamů, ale Američanka předčasně ukončila sezonu. I díky tomu se na poslední chvíli na Masters dostala Šafářová a Česko má dvě zástupkyně ve dvouhře na finále sezony WTA Tour poprvé od roku 1993, kdy v New Yorku startovaly Jana Novotná a Helena Suková.

Pětadvacetiletá Kvitová se zúčastní Turnaj mistryň popáté za sebou a v lichých letech se jí dařilo. Masters vyhrála při své premiéře roku 2011 a předloni došla do semifinále. V roce 2012 vzdala účast po prvním utkání a loni nepostoupila ze skupiny. Letos před Turnajem mistryň Kvitová od čtvrtfinále na US Open odehrála jen dva turnaje s bilancí jedna výhra a dvě porážky. "Neodehrála jsem v Asii tolik zápasů, ale na druhou stranu jsem si snad schovala energii na Singapur," doufala.

Kvitová ve skupině narazí na Šafářovou

Kvitová se díky losu potká ve skupině s Lucií Šafářovou. Vítězka Masters z roku 2011 Kvitová má se svou krajankou vysoce pozitivní bilanci 7:0, naposledy ji porazila letos ve finále v New Havenu. "Jsme kamarádky, ale když jsme na kurtu, tak na to opravdu nemyslíme. Znám její hru velmi dobře, ale stejně tak ona zná mě," řekla Kvitová před časem. Nad Kerberovou Kvitová vede 4:2 na zápasy a s Muguruzaovou dosud nehrála.

Vzájemná utkání Kvitová - Šafářová (bilance 7:0):

2012  New Haven   čtvrtfinále    Kvitová 2:0

2014  Sydney        čtvrtfinále    Kvitová 2:0

2014  Dauhá          3. kolo        Kvitová 2:1

2014  Madrid         3. kolo        Kvitová 2:0

2014  Eastbourne   1. kolo        Kvitová 2:1

2014  Wimbledon   semifinále    Kvitová 2:0

2015  New Haven   finále          Kvitová 2:1

Životní sezonu prožívá Šafářová. S Mattekovou-Sandsovou vyhrály grandslamové Australian Open a French Open, ve dvouhře si v Paříži zahrála finále a vyhrála velký turnaj v Dauhá. Proto si zahraje na Masters obě soutěže. "To se povede málokomu. Jsem nadšená a pro mě to je veliká čest," prohlásila česká reprezentantka.

Nejvýše nasazenou bude světová dvojka Halepová, otazník je nad formou Rusky Šarapovové, která od Wimbledonu kvůli zranění nastoupila k jednomu zápasu a ten vzdala. Ve formě jsou na podzim Muguruzaová a Kerberová. Pro Italku Pennettaovou je Turnaj mistryň poslední akcí v kariéře. "Lépe to vyjít nemohlo," řekla.

Dotace Turnaje mistryň stoupla z 6,5 na sedm milionů dolarů a neporažená vítězka si může na konto připsat přes dva miliony. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy