Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

WTA kvůli Pcheng Šuaj odložila turnaje v Číně a Hongkongu

Ženská tenisová asociace (WTA) kvůli situaci kolem čínské tenistky Pcheng Šuaj odložila všechny turnaje plánované do Číny a Hongkongu. Za tenistku se kromě WTA postavily i hvězdy jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová.

Pcheng Šuaj
zdroj: Reuters autor: Adnan Abidi

Šéf WTA Steve Simon opakovaně vyjádřil obavy o bezpečí bývalé světové jedničky ve čtyřhře, jež před měsícem na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení.

"Nevím, jak bychom mohli po našich hráčkách chtít tam (v Číně) hrát, když Pcheng Šuaj není dovoleno komunikovat svobodně a je zjevně nucena popírat své obvinění ze sexuálního napadení," uvedl Simon. "Vzhledem k současné situaci mi dělá starosti také velké riziko, jemuž by naše hráčky a pracovníci mohli čelit, pokud bychom v roce 2022 pořádali turnaje v Číně," dodal.

"Bohužel čínské vedení se k této velmi vážné záležitosti nepostavilo přesvědčivě," uvedl Simon, jenž o pozastavení turnajů v Číně rozhodl s plnou podporou celého vedení WTA. "I když nyní víme, kde Pcheng Šuaj je, vážně pochybuju o tom, že je volná, v bezpečí a není obětí cenzury, nátlaku a zastrašování."

V letošním kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Šen-čenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Kvůli koronavirové pandemii byly ale všechny turnaje v nejlidnatější zemi světa zrušeny, odloženy či přesunuty.

Pětatřicetiletá Pcheng Šuaj začátkem listopadu zveřejnila, že se stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem Čang Kao-lim. Od té doby byla dvojnásobná grandslamová vítězka v deblu nezvěstná a objevila se až ve videích stranických médií. Záběry byly zveřejněny poté, co se za tenistku postavila celá WTA i hvězdy jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová. S Pcheng Šuaj se pak spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, kterému hráčka řekla, že je v pořádku a v bezpečí.

Simon nicméně uvedl, že ani videohovor s Bachem ho nepřesvědčil o tom, že tenistka může komunikovat bez cenzury a nátlaku. Šéf WTA od začátku případu volá po spravedlivém a transparentním vyšetření obvinění.

Čínská strana považuje celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vynutit bojkot únorových zimních olympijských her v Pekingu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články