Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Wimbledonský triumf vystřelil Vondroušovou až do první desítky žebříčku

Markéta Vondroušová si po triumfu ve Wimbledonu polepšila ve světovém žebříčku na desáté místo. Čtyřiadvacetiletá Češka poskočila o 32 příček a vylepšila si osobní maximum.

Vondroušová v sobotním finále porazila dvakrát 6:4 Uns Džábirovou z Tuniska a získala první grandslamovou trofej v kariéře.

Na turnajích velké čtyřky triumfovala na druhý pokus, před čtyřmi lety neuspěla v boji o titul na Roland Garros.

Ve světovém žebříčku se díky titulu z All England Clubu posunula poprvé v kariéře do nejlepší desítky. Dosavadním maximem Vondroušové v pořadí WTA bylo čtyři roky staré čtrnácté místo.

Českou jedničkou je nadále Petra Kvitová. Třiatřicetiletá dvojnásobná wimbledonská vítězka letos na londýnském grandslamu vypadla v osmifinále a v žebříčku se posunula na osmé místo.

V první stovce je ještě dalších sedm českých tenistek: Barbora Krejčíková (12. místo), Karolína Muchová (18.), Karolína Plíšková (23.), Marie Bouzková (29.), Kateřina Siniaková (33.), Linda Fruhvirtová (56.) a Linda Nosková (61.).

Světovou jedničkou ve čtyřhře je Siniaková před Krejčíkovou. Na 35. místo poskočila Barbora Strýcová, která v neděli v rámci rozlučkového turné s kariérou vyhrála ve Wimbledonu čtyřhru.

Na londýnské trávě s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej navázaly na společný titul z roku 2019 a sedmatřicetiletá Strýcová si díky finálovému vítězství v pořadí WTA polepšila o 248 míst.

Ženskou světovou jedničkou je stále Iga Šwiateková z Polska, mužskému žebříčku vládne dvacetiletý Španěl Carlos Alcaraz, který ve Wimbledonu získal druhý grandslamový titul v kariéře.

Alcaraz v nedělní pětisetové bitvě ve finále porazil šestatřicetiletého Srba Novaka Djokoviče a před vítězem rekordních 23 grandslamů udržel první místo. Alcaraz navázal na triumf z loňského US Open.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články