Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

SESTŘIH: Famózní Krejčíková porazila i Paoliniovou a je poprvé královnou Wimbledonu

Česko má další wimbledonskou šampionku. Barbora Krejčíková udolala ve finále na travnatém centrálním dvorci nasazenou sedmičku Jasmine Paoliniovou z Itálie 6:2, 2:6 a 6:4. V All England Clubu získala premiérový titul ve dvouhře a druhý na grandslamech. Zároveň tím navázala na Markétu Vondroušovou, která v Londýně triumfovala loni.

Barbora Krejčíková s trofejí pro vítězku Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Kromě nich se z extrémně cenného vítězství ve Wimbledonu radovaly také dvojnásobná šampionka Petra Kvitová (2011 a 2014) a bývalá trenérka Krejčíkové Jana Novotná (1998).

"Nemám slov. Je to prostě neskutečné, co se stalo. Je to určitě nejlepší den v mé tenisové kariéře a možná i mého života. Je to opravdu náročné vysvětlit, co teď cítím," řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková. "S Jasmine jsme bojovaly o každý míč, nakonec jsem já ta šťastnější," doplnila.

Tenistka z Ivančic si podmanila travnatý grandslam z pozice 31. nasazené a na turnaji přišla jen o tři sety. Finále s Paoliniovou vyhrála za hodinu a 56 minut a získala prémii 2,7 milionu liber (přes 81 milionů korun).

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla, která v letech 2018 a 2022 triumfovala v All England Clubu ve čtyřhře, završila v anglické metropoli životní vystoupení. Dosud bylo jejím maximem před třemi lety osmifinále.

"Myslím, že tomu doma nebude nikdo věřit. Já sama nemůžu uvěřit, že jsem vyhrála. Před dvěma týdny jsem tu měla těžký první zápas a nebyla jsem v průběhu sezony v dobré formě. A teď tu stojím s trofejí a jsem vítězkou Wimbledonu," líčila Krejčíková.

Připomněla také památku zesnulé trenérky Novotné. "Přijít za Janou a zaklepat u jejích dveří mi změnilo celý život. Když jsem končila juniorské kategorie a nevěděla jsem, co mám dál dělat, právě Jana mi řekla, že mám ten potenciál a že bych měla zkusit cestu profesionálního tenisu. Než zemřela, řekla mi: 'Jdi a vyhraj grandslam'. To se mi povedlo už v Paříži 2021. Byl to neuvěřitelný moment a nikdy jsem ani nesnila, že vyhraju stejnou trofej jako Jana Novotná v roce 1998," doplnila Krejčíková.

Trnitá cesta k vysněnému vítězství 

Utkání sledovala řada tenisových legend včetně Martiny Navrátilové či slavní herci Tom Cruise a Hugh Jackman. Krejčíková před jejich zraky zahájila finále skvěle. Hned v prvním gemu prolomila soupeřčin servis a dostala se do vedení 2:0. Sama podání bez větších potíží držela a v páté hře "brejkla" svou vrstevnici znovu. Úvodní sadu i proto jednoznačně opanovala po osmatřiceti minutách.

Ve druhém setu však dominovala Paoliniová. Vybojovala svůj první brejk a šla do vedení 3:0. Za tohoto stavu odvrátila Krejčíková další dva brejkboly a snažila se držet krok. Proti zlepšené hře Paoliniové se ale tentokrát neprosadila a zápas musela rozhodnout třetí sada.

V něm si obě hráčky suverénně držely servis do nerozhodného stavu 3:3. Načež v sedmé hře, takzvaném Tildenově gemu, si česká tenistka vypracovala dvě šance. Při první ještě poslala míč do autu, o chvíli později ale Paoliniová udělala při odvracení druhého brejkbolu jedinou dvojchybu v utkání a Krejčíková získala klíčový náskok.

Italka ještě bojovala, snížila na 4:5 a v desátém gemu závěr notně zdramatizovala. Odvrátila dva mečboly a sama si vypracovala dvě možnosti na návrat do zápasu. Krejčíková ale v obou případech nedala soupeřce šanci, a když při třetím mečbolu poslala Italka return do autu, mohla zvednout radostí ruce nad hlavu.

"Za stavu 5:4 jsem si říkala, ať jsem statečná, a když to nevyjde, bude to 5:5 a budeme hrát dál. Bylo to náročné finále. Moc mě to bavilo. Jsem šťastná, že tady mohu stát a vychutnávat si tento okamžik," dodala Krejčíková.

"Chci Barboře pogratulovat, hrála neuvěřitelně. Poslední dva měsíce jsou pro mě naprosto bláznivé. Fanoušci v Londýně byli úžasní. Cítila jsem jejich podporu od úvodního kola a jsem za to moc vděčná. Užila jsem si tu každou chvilku," popsala Paoliniová.

Krejčíkové gratulovali k triumfu i čeští politici včetně prezidenta Petra Pavla. Premiér Petr Fiala (ODS) osmadvacetileté tenistce vzkázal, že její souboj s Paoliniovou byl skvělý a zisk jejího druhého grandslamového titulu je obrovským úspěchem.

"Nádherná zpráva. Myslím, že když se takhle víceméně nečekaně zadaří světový úspěch, tak nás to zase všechny pozvedne v národní hrdosti," odpověděl Pavel na dotaz ČTK při návštěvě Spojených států. "Měli bychom to možná cítit i v jiných případech, když se zadaří našim vědcům, vojákům, případně jakékoli další profesi. Protože je vidět, že se ve světě neztratíme a máme na to, abychom hráli první ligu," dodal prezident.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):

Ženy:
Dvouhra  finále:
Krejčíková (31-ČR)  Paoliniová (7-It.) 6:2, 2:6, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články