Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Vítězka Wimbledonu Bartoliová nečekaně ukončila kariéru

Cincinnati - Francouzská tenistka Marion Bartoliová, která teprve letos zvítězila na turnaji v All England Clubu, ukončila v pouhých 28 letech svou kariéru. Světová sedmička své rozhodnutí oznámila po prohře v druhém kole turnaje v Cincinnati s Rumunkou Simonou Halepovou. Důvodem ke konci Bartoliové jsou zdravotní potíže.

Sport
zdroj: ČT4

"Moje tělo už prostě nemůže. Od začátku roku jsem si prošla řadou zranění. Po 45 minutách nebo hodině hry mě všechno bolí," prohlásila se slzami v očích po utkání s Halepovou, které podlehla 6:3, 4:6 a 1:6. "Jsem na okruhu už hodně dlouho. Ve Wimbledonu jsou do toho dala všechno, co jsem v sobě měla. Splnila jsem si sen a to mi zůstane napořád," uvedla vítězka osmi turnajů WTA ve dvouhře. Tenis začala Bartoliová hrát profesionálně v roce 2000.

"Jako tenista musíte být pořád stoprocentní. A já jsem typ člověka, který když něco dělá, musí to být na sto procent. Nemůžu se na tréninku připravovat na turnaj, kde na svém vrcholu možností nebudu, nemůžu si to nalhávat nejen sobě, ale i celému svému týmu. Raději vůči sobě budu upřímná," vysvětlila Bartoliová.

Ve Wimbledonu hrála francouzská tenistka finále už v roce 2007, podlehla však Venus Williamsové. Titul vybojovala až letos, když ve finálovém klání porazila Němku Sabine Lisickou. Trofeje se dočkala při 47. grandslamovém startu. O dva tak překonala dosud nejdelší šňůru Jany Novotné, která v roce 1998 triumfovala rovněž ve Wimbledonu při 45. účasti na turnajích velké čtyřky.

Sedmé místo v žebříčku WTA je životním maximem Bartoliové, která se posledních šest let držela v první dvacítce. Na kontě má i tři deblové tituly a tenisem vydělala přes jedenáct milionů dolarů. V letošní sezoně několikrát změnila trenéra, na jaře ji krátce vedla právě i Novotná.

Pak se ale vrátila k otci Walterovi, povoláním zubaři, který ji trénoval od dětských let. "Volala jsem mu a on z mého rozhodnutí nebyl překvapený. Docela cítil, že jsem byla vyčerpaná, a říkal: 'Vidím ti to na očích a vidím, kolik jsi udělala práce pro to, abys dokázala to, cos dokázala. Jsem na tebe moc pyšný a budu tě podporovat v čemkoliv, co děláš,'" popsala Bartoliová reakci svého otce.

O své budoucnosti zatím nepřemýšlela. "Vůbec nevím, co budu dělat. Ale v životě jde dělat spoustu jiných věcí než hrát tenis, takže něco najdu. Jako žena, manželka či matka toho lze hodně zažít. Moc se na to těším, ale musím si napřed vše rozmyslet v příštích měsících a letech."

Zdroj
ČT sport, ČTK, wtatennis.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články