Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bouzková urvala duel proti finalistce Australian Open, dál jde i Veselý. Končí Rosol a Siniaková

Marie Bouzková ukázala na úvod Wimbledonu velkého bojovného ducha, když otočila zápas proti sedmé nasazené Danielle Collinsové a finalistku Australian Open porazila 5:7, 6:4, 6:4. Jiří Veselý zdolal Argentince Federica Coriu 6:3, 6:2, 7:6 a postoupil na londýnské trávě poosmé za sebou do 2. kola. To Lukáš Rosol ztratil dobře rozehraný duel. Vedl už 2:1 na sety, ale nakonec zkušený tenista ve dvakrát přerušeném utkání kvůli dešti podlehl Gruzínci Nikolozi Basilašvilimu 7:6, 6:7, 6:3, 3:6, 3:6. Neuspěla ani Kateřina Siniaková, která prohrála s kvalifikantkou a grandslamovou debutantkou Majou Chwaliňskou z Polska 0:6 a 5:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Bouzková vyřadila ve Wimbledonu nasazenou sedmičku

Třiadvacetiletá Bouzková se dostala do druhého kola Wimbledonu podruhé v kariéře a vyrovnala zde dosavadní maximum. Naposledy uspěla před třemi lety. Proti osmé hráčce světa Collinsové vyhrála ve druhém vzájemném utkání poprvé.

O pět let starší Američanka doplatila na 53 nevynucených chyb. Bouzková jich udělala jen šest. V rozhodujícím třetím setu Češka třikrát prolomila podání soupeřky a po dvou hodinách a 24 minutách proměnila druhý mečbol. "Musela jsem v utkání hodně běhat," řekla Bouzková s úsměvem v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Osmašedesátý hráč světa Veselý porazil Coriu v prvním vzájemném zápase. V utkání nasázel 22 es a v prvních dvou setech nenabídl soupeři ani jeden brejkbol. Třetí sada sice dospěla do tie-breaku, také v něm však rodák z Příbrami nezaváhal.

Veselý se dostal do druhého kola grandslamového turnaje poprvé v sezoně a v další fázi ho čeká Španěl Alejandro Davidovich. Ten vyřadil po pětisetové bitvě plné zvratů sedmého nasazeného Poláka Huberta Hurkacze.

Rosol spokojený navzdory porážce

Šestatřicetiletý Rosol se probojoval do pavouka z kvalifikace po pěti letech a duel proti 26. hráči světa měl dobře rozehraný. Vedl 2:1 na sety, ve čtvrté sadě ale přišel dvakrát o servis a nepomohla mu ani další přestávka způsobená deštěm.

Po návratu na kurt dotáhl Basilašvilli čtvrtý set k výhře a v rozhodující sadě prolomil Rosolův servis ještě dvakrát. Českému tenistovi nepomohlo v utkání ani deset es, soupeř jich nasbíral o šest víc.

"Kdyby to dneska vyšlo, byla by to pohádka. Ale nemůžu si moc vyčítat, snad jen pár míčů ve druhém tie-breaku," citoval Rosola web Tenisový svět. "Byl jsem rozehraný, mohl jsem toho využít, ale zase jsem mohl prohrát už v kvalifikaci. Dnes to byl dobrý zápas, jsem rád za svůj výkon, který jsem vytáhl odněkud z paty. Celkově jsem s Wimbledonem spokojený," doplnil Rosol.

Siniaková bojovala sama se sebou

Devětasedmdesátá tenistka světa Siniaková prohrála na trávě ve dvouhře i třetí letošní zápas. Přestože před necelými dvěma týdny slavila s Australankou Storm Sandersovou triumf ve čtyřhře v Berlíně, v singlu tam vypadla v prvním kole a neuspěla ani o týden později v Bad Homburgu. Celkem prohrála hned v úvodu turnaje už poosmé v této sezoně.

"Bojovala jsem více se sebou než s ní. Soupeřka hrála chytře, byla vždy o krok napřed. Snažila jsem se, co jsem mohla, ale ona dnes byla lepší," citoval Siniakovou web Tenisový svět.

K motivaci jí nepřidal ani fakt, že se v letošním Wimbledonu neudělují body do světového žebříčku. "Musím přiznat, že se mi sem jelo těžko. Říkala jsem si, že i když zahraju super, nic tím nezískám. Možná i proto je na kurtu hrozně těžké se pořádně motivovat," uvedla Siniaková, která se po turnaji propadne na 91. místo světa.

Siniaková skončila v prvním kole také na letošním Australian Open. Ve Wimbledonu byla maximálně třikrát ve třetím kole, naposledy v minulém roce. Přes úvodní kolo nepřešla v Londýně naposledy před pěti lety.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články