Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Veselého nezastavil ani Fognini a v osmifinále českého tenistu čeká Nadal

Zvládl i třetí zápas na Wimbledonu a čeká ho odměna. Jiří Veselý na londýnské trávě ve 3. kole zvítězil nad Italem Fabiem Fogninim 7:6, 3:6, 6:3 a 6:2 a ve svém premiérovém grandslamovém osmifinále narazí na španělskou hvězdu Rafaela Nadala. Ve čtyřhře se dařilo českým ženským párům. 

Slavící Jiří Veselý
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

S lídrem světového žebříčku Nadalem se střetne v pondělí den před svými pětadvacetinami. "Teďka těžko hledám slova, je to bombastický výsledek. Jsem za to strašně rád," řekl Veselý. Po využitém mečbolu si zakřičel radostí a navíc posílal polibky fanouškům. "To bylo asi intuitivní, normálně to nedělám," smál se.

Se světovou šestnáctkou Fogninim se Veselý utkal počtvrté a v předešlých třech zápasech získal jen jeden set. Loni ve Wimbledonu odešel jasně poražen. "Ani jsem nepočítal, že by to mohlo takhle dopadnout. Šel jsem na kurt jako outsider," přiznal.

Tentokrát ale pod spalujícími paprsky slunce výborně podával a trpělivě nahlodával Italovu vznětlivou povahu. "S ním je strašně důležité výborně podávat, protože odzadu je dominantnější. Bylo důležité, abych to co nejvíc zkracoval a získal si servisem co nejvíc bodů, což se mi dařilo na jedničku," pokračoval rodák z Příbrami.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý se veze na vítězné vlně a v osmifinále vyzve Nadala

V prvním setu nevyužil brejkbol, ale zvládl tie-break 7:4. O druhý set sice Veselý přišel, ale ve třetím se mu povedl brejk čistou hrou na 4:2. Za stavu 5:3 při prvním setbolu podklouzl, druhý už však "ustál" a vedl 2:1 na sety.

Ital po prohrané třetí sadě praštil třikrát pěstí do výpletu rakety a odřel si klouby. Musel se pak nechat ošetřit. Veselý neklid soupeře využil k zisku podání na 1:0, vzápětí ustál složitou situaci při svém servisu a zbytek sady měl pod kontrolou.

V osmifinále Wimbledonu i na grandslamech je Veselý podruhé v kariéře. Poprvé se tak daleko dostal předloni a v duelu o čtvrtfinále potrápil Tomáše Berdycha. Zápas se tehdy natáhl na dva dny a Veselý podlehl až v pěti setech.

S Nadalam dojde k souboji leváků. S dvojnásobným vítězem Wimbledonu v jediném vzájemném utkání Veselý prohrál na antuce v Hamburku před třemi lety. "Nemám co ztratit, můžu do toho jít v podstatě úplně naplno," zakončil Veselý.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):

Muži: Dvouhra - 3. kolo:
Veselý (ČR) - Fognini (19-It.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:3, 6:2.

Češkám se ve čtyřhře daří

Ve dvouhře zůstává už jen Karolína Plíšková. Ve čtyřhře na Wimbledonu je to o poznání lepší. Už čtyři české páry postoupily do 3. kola. Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou, vítězky Roland Garros Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou, už v pátek Lucie Hradecká se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a uspěly i Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. 

A právě na pětinásobné grandslamové šampionky Šafářovou a Mattekovou-Sandsovou narazí v boji o čtvrtfinále Sestini Hlaváčková se Strýcovou. Zajímavé je, že loni byla Strýcová u toho, když se Šafářová stala světovou deblovou jedničkou a nyní může v případě titulu "dostat" do čela Sestini Hlaváčkovou. "Tak to je úkol! To je nejdelší možná cesta. Soustředíme se na daný zápas," řekla Srýcová.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou zdolaly ve 2. kole estonsko-německý pár Kanepiová, Petkovicová dvakrát 6:4, 6:4. Wimbledon je jediný z grandslamů, který "Team Bucie" zatím nevyhrál. Proti Sestini Hlaváčkové se Strýcovou plánují hrát po dni volna agresivně. "A dobře se bavit. Navzájem se známe a herně před sebou nemáme tajemství. Na kurtu bude tři a půl Češky," smála se Matteková-Sandsová a Šafářová dodala: "V českém derby nás čeká silný tým. Už se těšíme."

Krejčíková se Siniakovou porazily ve druhém kole španělský pár Lara Arruabarrenaová, Arantxa Parraová 4:6, 6:4 a 6:4 a Siniaková tak odehrála ve Wimbledonu letos dohromady s dvouhrou již pátý třísetový zápas. V dalším kole narazí na turnajové čtrnáctky Hradeckou a Sie Šu-wej, nečekanou přemožitelku světové jedničky Simony Halepové ve dvouhře v All England Clubu.

Vítězka čtyřhry ve Wimbledonu z roku 2011 Peschkeová jsou s Melicharovou turnajovými dvanáctkami. Ve druhém kole si poradily se španělsko-maďarskou dvojicí Georgina Garcíaová, Fanny Stollárová jistě 6:2 a 6:4.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):

Ženy: Čtyřhra - 2. kolo:
Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Dartová, Dunneová (Brit.) 6:2, 6:4, Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Arruabarrenaová, Parraová (Šp.) 4:6, 6:4, 6:4, Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Garcíaová, Stollárová (Šp./Maď.) 6:2, 6:4, Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Kanepiová, Petkovicová (Est./Něm.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články