Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ve Wimbledonu se hraje o rekordní prémie, Djokovič chce sedmý triumf

Slavný Wimbledon startuje. Tentokrát kvůli ruské invazi na Ukrajinu bez Rusů i Bělorusů a také bez bodů do žebříčku. Na travnatých dvorcích tak bude chybět světová jednička Daniil Medvěděv z Ruska, ale budou tu obhájce trofeje Novak Djokovič ze Srbska i ženská světová jednička Iga Šwiateková z Polska. Český tenis čeká nejvíc od loňské finalistky Karolíny Plíškové a dvojnásobné vítězky turnaje Petry Kvitové. Hned v pondělí se představí Lukáš Rosol, Kateřina Siniaková, Jiří Veselý i Marie Bouzková.

Novak Djokovič
zdroj: REUTERS

Nasazená šestka Plíšková odehrála před Wimbledonem na trávě dva turnaje. V Berlíně se dostala do čtvrtfinále a poté v Eastbourne vypadla v prvním kole. Vloni ve svém prvním finále Wimbledonu podlehla tehdejší světové jedničce Bartyové. Třicetiletá rodačka z Loun a sedmá hráčka světa na první grandslamový titul stále čeká. Hned ve 3. kole tu může narazit na sedminásobnou šampionku Serenu Williamsovou, která se vrací po roční pauze, a poté na finalistku Roland Garros Cori Gauffovou.

Druhou nejvýše nasazenou Češkou bude třináctka Krejčíková. Loňská vítězka Roland Garros ve dvouhře a čtyřhře se zatím po zranění lokte spíš hledá. Na French Open vypadla v prvním kole a kvůli pozitivnímu testu na koronavirus pak chyběla i v deblu. Na trávě tak letos odehrála jediný zápas v Eastbourne, kde vypadla v prvním kole.

Ani dvaatřicetiletá Kvitová, která bude plnit roli 25. nasazené hráčky, dosud neměla výrazné výsledky. V generálce na Wimbledon v Eastbourne je ale ve finále. Čtvrtfinálovou účast ve Wimbledonu bude obhajovat Karolína Muchová, která začne proti bývalé světové jedničce Simoně Halepové z Rumunska.

Iga Šwiateková s trofejí pro vítězku Roland Garros
zdroj: REUTERS

Favoritkou bude světová jednička a vítězka French Open Iga Šwiateková. Jednadvacetiletá Polka si může v prvním kole připsat 36. výhru po sobě a ještě víc protáhnout nejdelší vítěznou sérii v tomto století. Absolutní rekord drží Martina Navrátilová, která v letech 1984-1986 neprohrála 74 zápasů za sebou.

"Travnatý povrch je záludný, ale líbí se mi situace, kdy od sebe nic nečekám. Je to osvěžující," řekla Šwiateková, jež vyhrála před pěti lety ve Wimbledonu juniorský titul. Loni vypadla ve čtvrtém kole s Uns Džábirovou.

Tunisanka Džábirová by měla být spolufavoritkou turnaje, stejně jako Gauffová, Halepová či Španělka Paula Badosaová. V soutěži chybí čtyřnásobná grandslamová šampionka Japonka Naomi Ósakaová.

Zastaví Nadal rozjetého Djokoviče a zkompletuje hattrick?

Mezi muži cílí na hattrick Rafael Nadal. Šestatřicetiletý Španěl vyhrál poprvé po sobě Australian Open i French Open a může v jednom roce triumfovat na všech čtyřech grandslamech. Podobný počin se naposledy povedl Rodu Laverovi v roce 1969. Není ale jasné, do jaké míry bude majitele rekordních 22 grandslamových titulů v Londýně limitovat chronické onemocnění nohy, které ho trápilo již na Roland Garros.

Rafael Nadal se sklání nad zraněným Alexandrem Zverevem
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Favoritem bude při absenci vyloučené světové jedničky Medveděva a zraněné dvojky Němce Alexandera Zvereva třetí hráč světa Djokovič. Pětatřicetiletý Srb může ve Wimbledonu triumfovat už posedmé a počtvrté za sebou. Držitel dvaceti grandslamových titulů neprohrál na travnatých dvorcích v All England Clubu už jednadvacet zápasů.

Jeho hlavním vyzyvatelem by mohl být loňský finalista Matteo Berrettini. O devět let mladší Ital vyhrál poslední dva turnaje ve Stuttgartu a Queen's Clubu. Na travnatém povrchu vyhrál dvacet z posledních jednadvaceti zápasů. Djokovič nastoupí do turnaje hned v pondělí, kde na centrálním dvorci prozkouší Korejce Kwon Sun-u.

Turnaj je ovlivněn absencí ruských a běloruských tenistů. Wimbledon je jediným grandslamem v sezoně, který k tomuto kroku přikročil. Naposledy byli hráči z Wimbledonu na základě národnosti vyloučeni bezprostředně po druhé světové válce. Tehdy se zákaz týkal německých a japonských tenistů.

Přestože se ATP a WTA rozhodly neudělovat za Wimbledon body do světového žebříčku, podle Andyho Murrayho, který bude startovat jako nenasazený, tím prestiž turnaje neutrpí. "Sleduji velmi pozorně golf a přitom nemám ponětí, kolik bodů získá do žebříčku vítěz Masters. S přáteli milujeme fotbal a nevíme, kolik bodů získá tým za vítězství na mistrovství světa. Mohu vám ale přesně říct, kdo šampionát ve fotbale a Masters vyhrál," napsal na Twitteru.

Turnaj nabídne rekordní prize money ve výši 40,3 milionu liber (1,16 miliardy korun). Vloni se vyplácelo o 5,3 milionu méně. Vítěz si přijde na dva miliony liber.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články