Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ve finále Wimbledonu se utkají už potřetí Djokovič a Federer

Potřetí se střetnou ve finále na travnatých dvorcích All England Clubu. Srbský tenista Novak Djokovič bude ve výhodě, protože oba předchozí zápasy o slavnou trofej se Švýcarem Rogerem Federerem vyhrál. První nasazený Djokovič sice ztratil se Španělem Robertem Bautistou, s nímž se mu příliš nedaří, jeden set, ale semifinálový part zvládl 6:2, 4:6, 6:3, 6:2. Srb tu bude hrát šesté finále, když z pěti předešlých čtyři vyhrál. Federer je ve finále už podvanácté a bude usilovat o devátý titul poté, co udolal Rafaela Nadala 7:6, 1:6, 6:3, 6:4. 

Novak Djokovič v semifinále Wimbledonu
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Sedmatřicetiletý Federer zdolal v duelu dlouholetých rivalů Španěla Rafaela Nadala 7:6, 1:6, 6:3, 6:4 a načal druhou stovku vítězných zápasů v All England Clubu. Ve finále bude útočit na rekordní 21. grandslamovou trofej. Djokovič, který zdolal Roberta Bautistu ze Španělska 6:2, 4:6, 6:3, 6:2, jich má ve sbírce patnáct.

"Doufám, že ho dokážu dostat až na hranu a snad ho porazím. Ale všichni dobře víme, že to bude hrozně těžké. Není světovou jedničkou náhodou," řekl Federer, jenž dvanácti finálovými starty na jednom grandslamu napodobil Nadala. Ten má stejně působivou bilanci na Roland Garros.

Federer s Nadalem proti sobě na trávě ve Wimbledonu nastoupili naposledy v roce 2008, kdy v památném pětisetovém finále triumfoval Španěl. Dnešní 40. vzájemný duel pro sebe po více než tříhodinové bitvě získal Federer a bilanci snížil na 16:24.

Vyrovnaný úvodní set získal Švýcar v tie-breaku 7:3, ve druhém mu ale zcela odešlo podání a Nadal hladce vyrovnal. Do třetí sady už ale Federer vstoupil opět suverénně a díky rychlým brejkům získal další dvě sady. Nadal kladl tuhý odpor především v závěru duelu. V maratonském devátém gemu, v němž se hrálo pětkrát přes shodu, při svém podání odvrátil dva mečboly. Další dva pak smazal v následující hře, než při pátém kapituloval.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič si ve Wimbledonu zahraje finále

"Jsem vyčerpaný. Na konci to bylo hodně náročné. Rafa zahrál několik neuvěřitelných úderů, aby se udržel v zápase. Myslím, že jsme hráli na vysoké úrovni," řekl Federer o zápase, v němž podle něho rozhodovaly maličkosti. "Myslím, že jsem získal ty nejdůležitější výměny v zápase. Byly tam některé hodně těsné fiftýny a hodně dlouhé výměny," dodal.

Nadalův jednatřicetiletý krajan Bautista, pro něhož je semifinále Wimbledonu největším úspěchem, měl původně na konec tohoto týdne naplánovanou rozlučku se svobodou na Ibize. Nicméně byl v Londýně a dokázal srbskému favoritovi sebrat druhý set. Pak už ale Djokovič v souboji s 23. nasazeným hráčem kraloval, poněkud zpomalil jen při mečbolech, kterých potřeboval pět. Ve finále bude útočit na 16. grandslamový triumf.

"Finále Wimbledonu. Tohle jsou zápasy, o kterých jsem vždycky snil, když jsem byl malý kluk s tenisovou raketou. Pro tohle dřu," řekl Djokovič. "Mám šanci bojovat o titul. A rozhodně do toho dám všechno, ať už je na druhé straně sítě kdokoliv a ať se děje cokoliv," dodal.

Z posledních pěti grandslamů má Djokovič zápasovou bilanci 32:1, jedinou prohru mu v semifinále Roland Garros připravil Rakušan Dominic Thiem. Celkově je srbský tenista v grandslamovém finále popětadvacáté, ve Wimbledonu prohrál finálový zápas jen v roce 2013 s domácím Andym Murraym.

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Dvouhra - semifinále:

Djokovič (1-Srb.) - Bautista (23-Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Forejtek, Lehečka (1-ČR) - Micui, Saitó (6-Jap.) 5:7, 7:6 (8:6), 7:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články