Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Strýcová prošla na rozlučkovém Wimbledonu do 2. kola, uspěly i Vondroušová, Siniaková a Bouzková

V All England Clubu nějakou dobu pobude. Barbora Strýcová postoupila při svém rozlučkovém turné do 2. kola Wimbledonu. Belgičanku Marynu Zanevskou porazila za hodinu a 23 minut 6:1, 7:5. Dál jdou turnajovým pavoukem také další tři Češky. Markéta Vondroušová zdolala Američanku Payton Stearnsovou 6:2, 7:5, Kateřina Siniaková vyřadila nasazenou čtyřiadvacítku Čeng Čchin-wen z Číny 6:3, 7:5 a na závěr zvítězila i turnajová dvaatřicítka Marie Bouzková 6:1, 6:4 nad Švýcarkou Simone Waltertovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová: Jsem ve 2. kole a těším se, co Wimbledon v roce 2023 přinese

Naopak Tereza Martincová prohrála s Argentinkou Nadiou Podoroskou 6:3, 6:7, 4:6 a na grandslamech skončila v 1. kole pošesté za sebou.

Linda Fruhvirtová při debutu ve Wimbledonu skrečovala zápas s Chorvatkou Martičovou za stavu 5:7, 7:6, 1:4 kvůli zranění levé nohy.

Strýcová se vrátila do Wimbledonu poprvé od triumfu ve čtyřhře v roce 2019, kdy se dostala také do semifinále singlu.

Bývalá světová jednička v deblu hrála naposledy grandslam na Australian Open 2021. Do hlavní soutěže v All England Clubu se 623. hráčka světa dostala po mateřské pauze díky chráněnému žebříčku.

"Po utkání se mi draly do očí slzy. Nevěděla jsem, co mám dělat. Bylo to hrozně emotivní," řekla Strýcová. "Pak už jsem to nevydržela a pod ručníkem jsem začala brečet. Nebylo to navenek úplné wow! Ale uvnitř to bylo absolutní wow," doplnila.

Zápas proti 88. hráčce světa Zanevské začala Strýcová výborně a vedla 3:0. O osm let mladší soupeřce nedovolila v prvním setu jediný brejkbol a vyhrála jej za 25 minut.

V šesté hře druhého setu Belgičanka získala brejk a utekla do vedení 5:2. Strýcová si nechala ošetřit pravou nohu a po pauze se jí podařil obrat.

Odvrátila setbol, vyhrála dalších pět her za sebou a závěrečných 15 míčků po sobě. V utkání si pomohla pěti esy a zahrála 19 vítězných míčů. 

"Jsem strašně ráda, že jsem se zvedla ze stavu 2:5. Hrála jsem pasivně, krátce a pomalu. Bolí mě prst, jak jsem uklouzla. Pak jsem vybojovala její servis, což mě nakoplo, a ona šla hrozně dolů. Hodně mi na tom záleží. Je to můj poslední Wimbledon. Chci, aby to bylo hezké a dopadlo to fajn," uvedla Strýcová, která vyzve v dalším utkání turnajovou třiadvacítku Polku Magdu Linetteovou.

Vondroušová vyrovnala postupem do 2. kola wimbledonské maximum z roku 2021. Vloni na turnaji chyběla kvůli zranění ruky.

Proti Stearnsové udělala 13 nevynucených chyb, soupeřka jich měla 25. První set vyhrála rodačka ze Sokolova díky dvěma brejkům.

Ve druhé sadě sice nedopodávala zápas za stavu 5:4, o chvíli později však už nezaváhala a využila při servisu první mečbol. V dalším kole vyzve turnajovou dvanáctku Rusku Veroniku Kuděrmětovovou.

"Před travnatou částí sezony jsem si říkala, že to už chci zlomit. Začala jsem k tomu přistupovat s otevřenější myslí. Jsem ráda, že se mi to dařilo už na turnaji v Berlíně a i tady je pro mě super každý zápas. Myslím, že se tím člověk musí i trochu prohrát. Na trávě jsem už pár turnajů hrála, takže si myslím, že se to zlepšuje," podotkla Vondroušová.

Čerstvá vítězka turnaje v Bad Homburgu Siniaková si přenesla dobrou formu i do All England Clubu a do 2. kola prošla popáté.

Proti Čeng Čchin-wen získala šest brejků a vyhrála šestý zápas za sebou. V další fázi narazí na Ukrajinku Lesju Curenkovou.

"Zápas byl i kvůli podmínkám velmi náročný. Dnes to nebylo úplně o tenise. Hrozně foukalo, pak se objevilo sluníčko a zase stín. Nemůžu ani říct, že jsem čerpala z formy, kterou jsem měla minulý týden. Jsem ale nadšená z toho, že jsem vyhrála," uvedla Siniaková.

Obhájkyně loňského čtvrtfinále Bouzková zvládla duel s kvalifikantkou Waltertovou za hodinu a 18 minut. Postup si zkomplikovala jen v závěru, kdy nechala Švýcarku snížit z 5:1 na 5:4 a odvracela další tři brejkboly.

Nakonec ale duel dotáhla do konce, využila čtvrtý mečbol. Nyní vyzve buď loučící se Estonku Anett Kontaveitovou, nebo Italku Lucrezii Stefaniniovou.

"Musím říct, že jsem dobře začala a držela tu úroveň skoro do konce. V závěru se ale sešlo blbě pár míčků. Hlavně první game, kdy jsem to chtěla doservírovat. Soupeřka potom zahrála pár bodů dobře a já začala být pasivní. Jsem ráda, že jsem to nakonec vybojovala. Podržel mě servis a to v koncovce rozhodlo," podotkla Bouzková.

Martincová vypadla v 1. kole grandslamu pošesté za sebou. Proti Podoroské se sice ujala vedení, druhý set ale prohrála ve zkrácené hře 5:7 a Argentinka si vynutila pokračování.

Rozhodující moment přišel v pátém gamu třetí sady, kdy Podoroská získala další brejk a duel doservírovala. Argentinka vyhrála i přes 42 nevynucených chyb, na vítězné údery porazila Martincovou 32:17.

Bojovný výkon předvedla při debutu v hlavní soutěži Linda Fruhvirtová. Osmnáctiletá rodačka z Prahy prohrála s Martičovou první set, duel však nevzdala a s turnajovou třicítkou držela dál krok.

Ve zkrácené hře druhé sady si po pádu za stavu 6:4 poranila levou nohu. Přestože po zdravotní pauze pokračovala a tie-break dopodávala, ve třetím setu už nedokázala Martičové vzdorovat a utkání vzdala. Chorvatka si pomohla 12 esy a 50 vítěznými míči.

Výsledky českých tenistek na Wimbledonu:

Strýcová – Zanevská (Belg.) 6:1, 7:5, Martičová (30-Chorv.) – L. Fruhvirtová 7:5, 6:7 (5:7), 4:1 skreč, Podoroská (Arg.) – Martincová 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, Vondroušová – Stearnsová (USA) 6:2, 7:5, Siniaková – Čeng Čchin-wen (24-Čína) 6:3, 7:5, Bouzková (32) – Waltertová (Švýc.) 6:1, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články