Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Strýcová a Berdych neztratili ani set a postupují do třetího kola

Londýn - Barbora Strýcová přehrála ruskou hráčku Jevgeniji Rodinovou 6:4 a 6:0, a může se tak radovat ze čtvrtého postupu do třetího kola na Wimbledonu v kariéře. V příštím kole se může střetnout s Petrou Kvitovou. Tomáš Berdych také neprohrál ani set a po hladkém vítězství nad Němcem Benjaminem Beckerem 6:4, 6:1 a 6:2 si také zahraje stejně jako Jiří Veselý ve třetím kole. V něm desátý nasazený hráč a finalista turnaje z roku 2010 narazí na vítěze duelu mezi Němcem Alexanderem Zverevem a Rusem Michailem Južným.

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Ben Curtis

Zápas Strýcové začal kvůli dešti se zpožděním a čtyřiadvacátá nasazená česká hráčka na začátku duelu vzala Rodinové dvakrát servis, ale brejk ani jednou neudržela. To se jí povedlo až po třetím brejku z páté hry. Od stavu 5:4 v prvním setu byla česká fedcupová reprezentantka přesnější, získala sedm her v řadě a postoupila.

"Jsem šťastná, že jsem zvládla druhé kolo na grandslamu, to je hrozně fajn," řekla Strýcová k postupu, ale ze začátku utkání nadšená nebyla. "Cítila jsem, že mi ta holka v ničem neublíží a že bych měla vyhrát. Jak jsem na sebe dávala tlak, tak jsem hrála hůř a hůř a nehrála pečlivý tenis. Půlku prvního setu jsem se chovala i špatně, ale zvládla jsem to a druhý set jsem hrála podle svých představ."

Zápas začal kvůli dešti se zpožděním a čtyřiadvacátá nasazená Strýcová na začátku duelu vzala Rodinové dvakrát servis, ale brejk ani jednou neudržela. "Hrozně moc jsem chtěla vyhrát, ale mentálně to nebylo ono. Navíc se tam točil vítr a bylo to dost nepříjemné," komentovala Strýcová dění na dvorci.

Kvitovou teprve čeká ve druhém kole zápas s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. Pokud vyhraje, střetnou se se Strýcovou na londýnské trávě podruhé. Předloni ve čtvrtfinále uspěla Kvitová, která pak celý turnaj podruhé v kariéře vyhrála.

Berdych napodobil postupem Veselého

Utkání bylo vyrovnané do stavu 4:4 v prvním setu, kdy třicetiletý Čech odvrátil dva brejkboly a následně vyhrál sedm her v řadě. Ve druhé sadě odvrátil o pět let starší Němec Becker, který ve Wimbledonu ještě nikdy nepřešel přes druhé kolo, na poslední chvíli "kanára".

Světová devítka Berdych i nadále dominoval, v třetím setu dvakrát prolomil soupeřovo podání a za necelou hodinu a půl proměnil hned první mečbol. "Hrál jsem velmi dobře. Kontroloval jsem hru skoro od prvního míče a diktoval jsem výměny. Předvedl jsem, co jsem chtěl, což je pozitivní, protože v těchto podmínkách je každý zápas náročný," řekl Berdych, který Beckera porazil i díky 13 esům a 43 vítězným míčům pošesté ze sedmi vzájemných zápasů.

Zápas měl začít už v jedenáct, ale tenisté poprvé přišli na kurt až o hodinu později. Stihli se ale jen rozcvičit a znovu je vyhnal déšť. "To už se mi stalo kolikrát. Třeba loni v Šen-čenu jsem na semifinále a finále nastupoval třináctkrát," vzpomínal Berdych.

V šatně si našel klidné místo a soustředil se na zápas. "Je třeba relaxovat, především mentálně, protože to může být náročné na udržení koncentrace. Hodně v této situaci pomáhají zkušenosti," řekl Berdych, který se na okruhu ATP pohybuje od roku 2002. Špatným počasím se rozhodit nenechává. "S tím nic neudělám, je to jediná věc, kterou neovlivním."

Příštím soupeřem Berdycha bude buď mladý Němec Zverev, nebo o čtyři roky starší Rus Južnyj. "Oba jsou velmi nepříjemní," prohlásil třicetiletý tenista. "Musím se držet svého - být připraven, soustředěn a diktovat tempo. To se chystám udělat," dodal.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 28,1 milionu liber):

Dvouhra muži - 2. kolo: Berdych (10-ČR) - Becker (Něm.) 6:4, 6:1, 6:2.

Dvouhra ženy - 2. kolo: Strýcová (24-ČR) - Rodinová 6:4, 6:0.

Čtyřhra ženy - 1. kolo: Medinaová, Parraová (14-Šp.) - Krejčíková, Siniaková (ČR) 4:6, 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články