Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělá Krejčíková je poprvé v semifinále Wimbledonu, Siniaková si zahraje o finále ve čtyřhře

Veleúspěšné wimbledonské tažení Barbory Krejčíkové bude pokračovat. Česká tenistka totiž na trávě v All England Clubu porazila turnajovou třináctku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:4, 7:6 a poprvé v kariéře zde postoupila do semifinále. O druhé grandslamové finále se utká ve čtvrtek s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu, která zdolala Ukrajinku Elinu Svitolinovou 6:3, 6:2. V semifinále deblu je Kateřina Siniaková.

Barbora Krejčíková slaví postup na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

Krejčíková je druhou českou semifinalistkou Wimbledonu za poslední dva roky a udělala další krok k tomu, aby v Londýně navázala na loňský triumf Markéty Vondroušové. V All England Clubu si opět vylepšila své maximum, dosud zde byla nejlépe před třemi lety v osmifinále.

"Nemám slov. Před chvílí jsem si řekla, že nechám na kurtu všechno, co v sobě mám, abych vyhrála. A jsem za to moc šťastná. Prožívám teď neuvěřitelné chvíle," uvedla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Krejčíková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková vyzve v semifinále Wimbledonu Rybakinovou

Připomněla také letošní potíže se zraněním a nemocemi. Od druhé poloviny února do začátku června odehrála jen čtyři utkání. "Bylo to velmi těžké období a ještě před začátkem turnaje tam byly nějaké pochybnosti. Jsem strašně ráda, že se nevzdávám a že jsem tady postoupila na kurtu číslo 1 do semifinále," doplnila.

Rodačka z Brna prolomila proti Ostapenkové sérii tří porážek a upravila vzájemnou bilanci na 3:5. S Rybakinovou se utkala dosud dvakrát, oba zápasy vyhrála. Naposledy uspěla před dvěma lety v Ostravě.

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla se stala sedmou Češkou, která se dostala od roku 1993 do semifinále Wimbledonu. Před ní se to povedlo Janě Novotné, Petře Kvitové, Lucii Šafářové, Barboře Strýcové, Karolíně Plíškové a Markétě Vondroušové.

Krejčíková začala čtvrtfinále dvěma dvojchybami. Úvodní hru na servisu ale uhájila a poté už byla suverénní. Ve třetím gemu získala brejk a za 32 minut i první set.

Ostapenková se však nevzdala. Tentokrát to byla ona, kdo se ve čtvrté hře druhého dějství dočkala brejku. Krejčíková mohla vzápětí manko smazat, Lotyška nicméně pátý gem, který šel přes šest shod, udržela a utekla do vedení 4:1.

Krejčíkové se ovšem podařil obrat. Díky čtyřem vyhraným gemům za sebou vedla 5:4 a podávala na vítězství. O rok mladší Lotyška ji ale k mečbolu ještě nepustila. Srovnala a set dospěl do tie-breaku.

V něm sice česká tenistka ztrácela 1:2, díky čtyřem míčkům v řadě ale získala klíčový náskok. Za stavu 6:3 ještě první mečbol nevyužila, ten druhý už však ano a mohla radostně zvednout ruce nad hlavu.

Barbora Krejčíková na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: Isabel Infantes

V semifinále singlu bude její soupeřkou Rybakinová, která porazila nasazenou jednadvacítku Svitolinovou za 62 minut. Soupeřku předčila v počtu vítězných míčů 28:8. Ve vzájemném duelu přišla jen jednou o servis. Rodačka z Moskvy reprezentující Kazachstán je v semifinále grandslamu potřetí. Vedle předloňského triumfu v All England Clubu se dostala loni do finále Australian Open.

V deblu přišlo vyřazení, Siniaková postoupila

Pár hodin poté Krejčíková neuspěla ve čtvrtfinále čtyřhry. S německou spoluhráčkou Laurou Siegemundovou podlehly turnajovým dvojkám Kanaďance Gabriele Dabrowské a Novozélanďance Erin Routliffeové 4:6, 7:6, 4:6.

Do deblového semifinále naopak postoupila Siniaková s Taylor Townsendovou. Mimo jiné podtrhly nevydařený den Ostapenkové, která s Ukrajinkou Ljudmilou Kičenokovou podlehla česko-americkému páru 1:6, 3:6. Siniaková a Townsendová narazí v boji o finále na nasazené jedničky Sie Šu-wej z Tchaj-wanu a Elise Mertensovou z Belgie.

Wimbledon v Londýně (tráva):

Ženy:
Dvouhra – čtvrtfinále:
Krejčíková (31-ČR) – Ostapenková (13-Lot.) 6:4, 7:6 (7:4), Rybakinová (4-Kaz.) – Svitolinová (21-Ukr.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra  čtvrtfinále: Townsendová, Siniaková (4-USA/ČR L. Kičenoková, Ostapenková (9-Ukr./Lot.) 6:1, 6:3, Dabrowská, Routliffeová (2-Kan./N. Zél.)  Siegemundová, Krejčíková (8-Něm./ČR) 6:4, 6:7 (5:7), 6:4.

Junioři:
Dvouhra – 2. kolo:
Leach (USA) – Kumstát (6-ČR) 6:4, 7:6 (8:6).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články