Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Sinner nestačil na Medvěděva, Vekičová zastavila novozélandskou kvalifikantku

Světová tenisová jednička Ital Jannik Sinner první titul ve Wimbledonu nezíská. Vítěz letošního Australian Open prohrál ve čtvrtfinále s turnajovou pětkou Rusem Daniilem Medvěděvem 7:6, 4:6, 6:7, 6:2, 3:6. Medvěděv narazí v semifinále na obhájce titulu Španěla Carlose Alcaraze, který zdolal Američana Tommyho Paula 5:7, 6:4, 6:2, 6:2.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Medvěděv vyřadil Sinnera, Alcaraz zase Paula

V ženském semifinále jsou Chorvatka Donna Vekičová a Italka Jasmine Paoliniová, které budou hrát proti sobě. Vekičová porazila novozélandskou hráčku z kvalifikace Lulu Sunovou 5:7, 6:4, 6:1. Finalistka letošního Roland Garros Paoliniová deklasovala Američanku Emmu Navarrovou 6:2, 6:1.

Dvaadvacetiletý Sinner nezopakuje v All England Clubu ani loňskou semifinálovou účast. Vítězi US Open z roku 2021 Medvěděvovi podlehl za necelé čtyři hodiny. V utkání mu nepomohlo ani 17 es a 61 vítězných míčů, během utkání měl zdravotní potíže.

"Věděl jsem, že pokud chci Jannika porazit, musím zvládnout těžký zápas. Už to není kluk, kterého snadno porazíte. V jednu chvíli jsem měl pocit, že se nepohybuje tak dobře. Po tom ošetření hrál zase výborně a ve čtvrtém setu mě přehrál. Před pátým setem jsem se musel opět zkoncentrovat a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl Medvěděv.

Medvěděv se probojoval do devátého grandslamového semifinále v kariéře. Ve Wimbledonu je mezi čtyřmi nejlepšími podruhé za sebou. Proti Sinnerovi prolomil sérii pěti proher a oplatil mu i porážku z finále letošního Australian Open.

Sinner měl lepší úvod a první set získal po těsném tie-breaku 9:7. Medvěděv ale reagoval. Druhý set vyhrál díky brejku ve třetí hře a ve třetí sadě ovládl zkrácenou hru 7:4. To už měl Sinner za sebou zdravotní pauzu, při níž si nechal měřit tep a ošetřit se v zázemí.

Ve čtvrtém setu Ital pookřál a díky dvěma brejkům srovnal. V rozhodující páté sadě mu ale Medvěděv vzal servis a dotáhl duel k vítězství. Využil hned první mečbol. Šlo o rekordní 36. zápas na turnaji, který rozhodl až pátý set. Wimbledon překonal dosavadní maxima z letošního Australian Open a US Open 1983 (35).

Alcaraz sice prohrál s 13. hráčem světa Paulem první set a ve druhém ztrácel 0:2. Poté už ale přišel jen o jeden servis a duel otočil. Na vítězné míče soupeře předčil 36:21 a vyhrál ve Wimbledonu 12. zápas za sebou. Paul prohrál po devíti utkáních a nenaváže na vítězství z Queen's Clubu.

Tažení Sunové skončilo ve čtvrtfinále

Vekičová se o finále utká s Italkou Jasmine Paoliniovou, nebo Američankou Emmou Navarrovou. Osmadvacetiletá Vekičová je druhou Chorvatkou, která se dostala do semifinále Wimbledonu. Dosud se to povedlo jen Mirjaně Lučičové v roce 1999.

Rodačka z Osijeku se probojovala do semifinále grandslamu poprvé a na třetí pokus. Mezi osmi nejlepšími hráčkami byla ještě vloni na Australian Open a v roce 2019 na US Open. V utkání proti Sunové jí pomohlo 11 es a 32 vítězných míčů.

O pět let mladší Sunová, která v kvalifikaci vyřadila českou tenistku Gabrielu Knutsonovou a v 1. kole nasazenou osmičku Čeng Čchin-wen z Číny, nedotáhla do úspěšného konce dobře rozehraný zápas.

V koncovce druhého setu přišla dvakrát o servis a ve třetím setu doplatila na slabší úvod, když prohrávala brzy 0:5. I tak zaznamenala životní úspěch. Na grandslamu dosud hrála jen letos na Australian Open, kde vypadla v prvním kole.

Osmadvacetiletá Paoliniová pokračuje v životní sezoně. Po finále Roland Garros se dostala mezi čtyři nejlepší i ve Wimbledonu, kde dosud vypadla vždy v 1. kole. Přemožitelce světové dvojky Cori Gauffové Navarrové povolila jen tři gemy a vyřadila ji za 58 minut.

Tenisový grandslam Wimbledon v Londýně:

Ženy: Dvouhra – čtvrtfinále: Vekičová (Chorv.) – Sunová (N. Zél.) 5:7, 6:4, 6:1, Paoliniová (7-It.) – Navarrová (19-USA) 6:2, 6:1.

Muži: Dvouhra – čtvrtfinále: Medvěděv (5-Rus.) – Sinner (1-It.) 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, Alcaraz (3-Šp.) – Paul (12-USA) 5:7, 6:4, 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články