Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šarapovová vyzve v semifinále Williamsovou, Djokovič dvoudenní bitvu zvládl

Londýn – Serena Williamsová je zase o krok blíže, aby mohla slavit nekalendářní Grand Slam. Američanka ve Wimbledonu porazila Viktorii Azarenkovou z Běloruska 3:6, 6:2, 6:3 a v semifinále se střetne s Ruskou Marií Šarapovovou. Druhou dvojici tvoří Polka Agnieszka Radwaňská a premiantka v grandslamovém semifinále Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Slavící Serena Williamsová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Pavel Golovkin

Ve hře o trofej z londýnské trávy se udržel i první nasazený mezi muži a obhájce titulu Novak Djokovič, ale po postupu do čtvrtfinále si zhluboka oddechl. Potřeboval totiž pět setů a hodně energie, aby ve dvou dnech porazil Kevina Andersona. S jihoafrickým tenistou prohrával už 0:2 na sety, ale po boji zvítězil 6:7, 6:7, 6:1, 6:4 a 7:5.

Williamsová, která loni vyhrála US Open a letos Australian i French Open, měla ve čtvrtfinále na trávě v All England Clubu s Azarenkovou dost práce. Znovu se ukázalo, že "naštvat" Serenu - vzít jí set - nekončí dobře. Cestou za titulem v Paříži na Roland Garros vyhrála pět ze sedmi zápasů ve třech setech a čtyřikrát z toho ztratila první sadu. Soupeřky pak většinou zničila, tak jako Lucii Šafářovou ve finále.

I tentokrát Williamsová po prohrané první sadě přidala na intenzitě, což dokládá celkem 46 vítězných úderů. Od stavu 2:2 ve druhém setu získala sedm her v řadě a Azarenkovou porazila posedmnácté z 20 vzájemných zápasů.

"Bylo to nahoru dolů. Pořád žiju a ani nevím jak. Snad to půjde takhle dál," řekla Williamsová a vyhlížela duel se Šarapovovou. "Koukala jsem na její zápas a nemám co ztratit. Půjdu si zápas užít jako ten s Azarenkovou," řekla.

Ruska zdolala Coco Vandewegheovou z USA, přemožitelku Češek Karolíny Plíškové a Lucie Šafářové, po setech 6:3, 6:7 a 6:2. "Jsem tady v semifinále po nějaké době a určitě mě to povzbudí," řekla Šarapovová, která je mezi čtyřmi nejlepšími ve Wimbledonu poprvé od roku 2011, kdy prohrála ve finále s Petrou Kvitovou.

Garbiňe Muguruzaová se po výhře nad Švýcarkou Timeou Bacsinszkou 7:5 a 6:3 stala první španělskou semifinalistkou Wimbledonu po 18 letech. Naposledy to dokázala Arantxa Sanchezová-Vicariová v roce 1997. Muguruzaová si zahraje první grandslamové semifinále v kariéře a její soupeřkou bude buď wimbledonská finalistka z roku 2012 Polka Agnieszka Radwaňská.

Novak Djokovič
zdroj: AP autor: Alastair Grant

Djokovič předvedl velký obrat

Djokovič začal duel s Andersonem v pondělí a se čtrnáctým hráčem světa prohrál úvodní dva sety shodně v tie-breacích. Třetí sadu získal Srb poměrem 6:1 a uspěl i ve čtvrté díky brejku ze třetí hry 6:4. Pak byl zápas kvůli tmě přerušen.

V dohrávce se Anderson opíral do úderů maximální silou a byl první blízko zisku soupeřova podání. Djokovič ale oba brejkboly za stavu 1:2 odvrátil. Rozhodnutí přišlo za stavu 5:5 a 15:15 v pátém setu. Anderson udělal dvě dvojchyby po sobě, tu druhou potvrdilo i jestřábí oko, a při prvním brejkbolu netrefil volej.

V posledním gamu utkání ještě Djokovič prohrával 0:30, ale za pomoci bodů ze servisu získal čtyři míče v řadě a mohl vydechnout úlevou. Jeho dalším soupeřem bude ve středu devátý nasazený Chorvat Marin Čilič.

"Kevin podával parádně," komentoval Djokovič 40 es soupeře, který měl dohromady 71 vítězných míčů. "Já se jen snažil využít těch pár příležitostí, které přišly. Byl to možná jeden z nejsložitějších zápasů, které jsem ve Wimbledonu odehrál. Výhra se počítá a dodá mi sebevědomí do dalšího zápasu," řekl první hráč světa. Na trávě v All England Clubu jsou dnes na programu všechna čtvrtfinále ženské dvouhry.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):

Muži:

Dvouhra - osmifinále: Djokovič (1-Srb.) - Anderson (14-JAR) 6:7 (6:8), 6:7 (6:8), 6:1, 6:4, 7:5.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (23-Běl.) 3:6, 6:2, 6:3, Šarapovová (4-Rus.) - Vandewegheová (USA) 6:3, 6:7 (3:7), 6:2, A. Radwaňská (13-Pol.) - Keysová (21-USA) 7:6 (7:3), 3:6, 6:3, Muguruzaová (20-Šp.) - Bacsinszká (15-Švýc.) 7:5, 6:3.

Semifinálové dvojice: S. Williamsová - Šarapovová, Muguruzaová - A. Radwaňská.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo: Kolodziejová, Vondroušová (1-ČR) - Cristianová, Keninová (Rum./USA) 6:1, 6:0.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články