Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

S Wimbledonem se loučí Kerberová i Nadal, Plíškové se znovu přiblížil post světové jedničky

Londýn – Tenistku Angelique Kerberovou v osmifinále Wimbledonu vyřadila Garbiňe Muguruzaová, a Němka tak přijde o post světové jedničky. Karolínu Plíškovou nyní může o posun do čela světového žebříčku připravit už jen Simona Halepová. Rumunka prošla na londýnské trávě do čtvrtfinále a její úterní zápas s domácí Johannou Kontaovou rozhodne o příští světové jedničce. Výhrou se dostane do čela Halepová, v případě její porážky se Plíšková stane první českou hráčkou v čele pořadí WTA. V mužské dvouhře postoupil do čtvrtfinále obhájce titulu Andy Murray, Rafael Nadal se naopak s turnajem loučí.

Angelique Kerberová
zdroj: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

O tenisový trůn přijde Němka Angelique Kerberová, která vypadla v osmifinále Wimbledonu po prohře se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou 6:4, 4:6 a 4:6. Plíšková, která dohrála už ve 2. kole, má jistý posun minimálně na druhé místo. Světová dvojka Halepová si udržela naději na první místo výhrou ve 4. kole nad někdejší první hráčkou světa Bělorusku Viktorií Azarenkovou 7:6 a 6:2.

"Chci vyhrát víc než jeden zápas," řekla Halepová, která by ráda získala premiérový grandslamový vavřín. Podruhé během měsíce a půl ji dělí od tenisového trůnu jediná výhra. V Paříži prohrála ve finále antukového Roland Garros s Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. "Doufám, že mi tyhle zkušenosti pomůžou a nebudu na jedničku během utkání myslet. Chci tam přijít a bojovat o výhru v zápase. Cítím se silnější," prohlásila.

Kerberová byla jedničkou poprvé loni v září a dvakrát se v čele vystřídala se Serenou Williamsovou z USA, která je nyní těhotná. "Už jsem si vyzkoušela pocit jedničky, není to snadné, ale je to skvělá zkušenost. Teď budu mít čas na trénink, abych zase hrála dobrý tenis," řekla Kerberová, které se letos nedaří.

Díky Kontaové má Británie čtvrtfinalistku ženské dvouhry po 33 letech. Nasazená šestka přehrála Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 4:6, 6:4. Při předchozích pěti startech ve Wimbledonu vyhrála pouze jeden zápas, teď živí naděje domácích fanoušků, že se 40 let po triumfu Virginie Wadeové opět dočkají britské šampionky. "Odmala jsem snila o tom, že vyhraju grandslam," řekla Kontaová.

Ostapenková v Londýně potvrzuje skvělou formu

Vítězka French Open Ostapenková pokračuje ve výborných výkonech i na trávě. Lotyška si poradila se čtvrtou nasazenou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny 6:3, 7:6. Využila osmý mečbol a poprvé je ve čtvrtfinále Wimbledonu. V něm narazí na Američanku Venus Williamsovou, která smetla devatenáctiletou chorvatskou hráčku Anu Konjuhovou 6:3, 6:2.

Pětinásobná vítězka turnaje je nejstarší čtvrtfinalistkou Wimbledonu od roku 1994, kdy byla mezi nejlepší osmičkou Martina Navrátilová, které bylo tehdy rovněž 37 let. "Vítězství se nikdy neomrzí, ať jste jakkoli staří," uvedla Williamsová. Proti Ostapenkové odehraje jubilejní 100. zápas v All England Clubu. "Moc jsem ji hrát neviděla. French Open jsem už nesledovala, když jsem vypadla. Počítám, že trenér nějaké její zápasy viděl. Uvidím na kurtu," řekla.

Poprvé mezi nejlepší osmičkou na grandslamu je Slovenka Magdaléna Rybáriková. Přemožitelka Karolíny Plíškové z druhého kola zdolala v osmifinále chorvatskou hráčku z kvalifikace Petru Martičovou 6:4, 2:6 a 6:3. Po deseti letech je ve čtvrtfinále Wimbledonu Ruska Světlana Kuzněcovová, která porazila Polku Agnieszku Radwaňskou 6:2, 6:4.

Murray a Federer kráčí Wimbledonem dál, Nadala vyřadil Müller

Wimbledonští šampioni Andy Murray z Británie a Švýcar Roger Federer ve čtvrtém kole nezaváhali a po třísetových výhrách postoupili do čtvrtfinále. Světová jednička a obhájce titulu Murray je mezi nejlepšími osmi na londýnské trávě podesáté za sebou díky výhře 7:6, 6:4, 6:4 nad Francouzem Benoitem Pairem. Sedminásobný vítěz Federer zdolal 6:4, 6:2, 6:4 bulharského tenistu Grigora Dimitrova a ve wimbledonském čtvrtfinále je popatnácté v kariéře.

Třicetiletý dvojnásobný šampion Murray desátým čtvrtfinále v řadě na londýnské trávě vyrovnal Federerovu bilanci. Ještě o jeden rok delší je rekordní šňůra Američana Jimmyho Connorse. Ve čtvrtfinále se Murray utká s Američanem Samem Querreym, jenž loni ve Wimbledonu překvapivě vyřadil tehdejšího obhájce titulu Novaka Djokoviče ze Srbska.

Třetí nasazený Federer, který ještě letos ve Wimbledonu neztratil set, se v repríze loňského semifinále utká s Kanaďanem Milosem Raonicem. Poražený finalista z minulého roku a turnajová šestka v osmifinále zdolala 4:6, 7:5, 4:6, 7:5 a 6:1 Němce Alexandera Zvereva.

Rafael Nadal vypadl v osmifinále po téměř pětihodinové bitvě s Lucemburčanem Gillesem Müllerem, kterému podlehl 3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:15. Dvojnásobný wimbledonský šampion před čtyřmi týdny získal bez ztráty setu svůj jubilejní desátý titul na Roland Garros, ale na čtvrtfinále na londýnské trávě čeká od roku 2011.

Čtyřiatřicetiletý Müller hned v prvním setu ukončil Nadalovu sérii 28 vyhraných sad na grandslamech a poté se dostal do vedení 2:0. O tři roky mladší Španěl v souboji leváků vyrovnal a vynutil si pátý set, jenž se protáhl na 28 gamů. Čtvrtý nasazený Nadal v poslední sadě odvrátil čtyři mečboly, ale při pátém už si Müller jednu z největších výher v kariéře vzít nenechal.

"Jsem rád, že už je konec," oddechl si po vyčerpávající bitvě Müller. Nadala porazil ve Wimbledonu už v roce 2005. "V prvních dvou setech jsem hrál fakt dobře, ale pak převzal otěže Rafa. Byla to velká bitva. Když jsem měl ty poslední mečboly, říkal jsem si, že už bych do toho měl jít," řekl vítěz dvou turnajů ATP, jenž zaznamenal 30 es a 95 vítězných úderů. Zápas však skončil po Španělově příliš dlouhém forhendu.

Ve svém druhém grandslamovém čtvrtfinále v kariéře se turnajová šestnáctka, která v druhém kole vyřadila také v pěti setech Lukáše Rosola, utká s Chorvatem Marinem Čiličem.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 milionu liber):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

Čilič (7-Chorv.) - Bautista (18-Šp.) 6:2, 6:2, 6:2, Murray (1-Brit.) - Paire (Fr.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:4, Querrey (24-USA) - Anderson (JAR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3, 6:7 (11:13), 6:3, Müller (16-Luc.) - Nadal (4-Šp.) 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Muguruzaová (14-Šp.) - Kerberová (1-Něm.) 4:6, 6:4, 6:4, Ostapenková (13-Lot.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:3, 7:6 (8:6), Kuzněcovová (7-Rus.) - A. Radwaňská (9-Pol.) 6:2, 6:4, V. Williamsová (10-USA) - Konjuhová (27-Chorv.) 6:3, 6:2, Rybáriková (SR) - Martičová (Chorv.) 6:4, 2:6, 6:3, Halepová (2-Rum.) - Azarenková (Běl.) 7:6 (7:3), 6:2, Vandewegheová (24-USA) - Wozniacká (5-Dán.) 7:6 (7:4), 6:4, Kontaová (6-Brit.) - Garciaová (21-Fr.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4.

Čtyřhra - 3. kolo:

Bellisová, Vondroušová (USA/ČR) - L. Kičenoková, Curenková (Ukr.) 6:4, 6:2. Juniorky: Dvouhra - 1. kolo: Niemeierová (Něm.)- Beránková (ČR) 6:1, 7:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy