Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Roste nová superstar? Patnáctiletá Gauffová šokovala Williamsovou i Wimbledon

Neustále se mluví o tom, že ženskému tenisu nyní chybí výrazná hvězda, jež dokáže vyhrávat turnaj za turnajem. To by ale mohla brzy jedna hráčka změnit. Její jméno? Cori Gauffová. Teprve 15letá Američanka v 1. kole Wimbledonu zdolala Venus Williamsovou a ze světa už zní: "Vidíme budoucí vládkyni okruhu."

Cori Gauffová po výhře na Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Večer před finálovým zápasem kvalifikace Wimbledonu se drtivá většina hráčů pečlivě připravuje a snaží se dokonale zkoncentrovat. Přece jenom, hlavní soutěž je velké lákadlo. Cori Gauffová ale v takovou chvíli měla trochu jiné myšlenky. I když byla blízko vysněné seniorské premiéry na grandslamovém turnaji, musela sedět u počítače a plnit si školní povinnosti v podobě testu.

Jeho výsledek? Nakonec velice pěkný. Mladá Američanka dostala známku B, což rozhodně není důvod ke smutku.

V porovnání s následným výkonem na kurtu to ale přece jenom byla trochu bída. Na zeleném pažitu totiž 176 centimetrů vysoká hráčka rozjela velkolepé představení, za které by bylo vhodné udělit "áčko" dvakrát podtržené a ještě k tomu pár hvězd. Favorizovanou Belgičanku Greetje Minnenovou poslala domů ani ne za hodinu po setech 6:1 a 6:1.

Sestřih utkání Gauffová - Williamsová:

Během pár hodin tak Gauffová zapsala dva úspěchy. Ovšem zatímco ten školní možná někdo ze třídy měl i lepší, tenisovým se zapsala tučným písmem do historie. Ve věku 15 let a 122 dní se stala nejmladší hráčkou, jež prošla tříkolovou kvalifikací v profesionální éře. Navíc během ní neztratila jediný set.

Svět tenisu najednou zbystřil. Kdo je to 15leté děvče, které předvádí tak suverénní výkony?

Další bomba, ještě větší, ale teprve měla přijít. V 1. kole Wimbledonu Gauffová narazila na Venus Williamsovou. Velezkušenou hráčku, jež čtyři ze svých sedmi grandslamů získala ještě předtím, než se její soupeřka narodila. Navíc starší ze slavných sester byla pro mladý talent přezdívaný "Coco" vždy obrovským vzorem a jedním z důvodů, proč v 7 letech začala hrát tenis.

Obě hráčky, které dělí 24 let, se utkaly na kurtu číslo 1 a byla to velká podívaná. Kdo čekal, že se Gauffové rozklepou kolena, musel nevěřícně zírat. Suverénní údery, klid, sebedůvěra a především další fantastický výkon.

Šokující výhra? Čekala jsem to

V úvodním setu dokázala Gauffová využít hned první brejkbol, zatímco zkušená Williamsová se nedostala ani k jednomu. První set tak brala až 313. hráčka žebříčku WTA v poměru 6:4.

I v druhé sadě to byla zase "Coco", kdo za stavu 2:2 uzmul Williamsové podání. Pětinásobná vítězka Wimbledonu si ho sice ještě dokázala vzít zpět, ale rodící se americká superstar po velké bitvě brejkla na 5:4 a následně při čtvrtém mečbolu dokonala senzaci.

I když senzaci. Sama utkání hodnotila trochu jinak. "Neřekla bych, že mě vítězství zaskočilo a že bych ho nečekala. Věděla jsem, že půjdu na kurt a budu hrát svoji hru," řekla Gauffová, která se po vítězném úderu chytla nevěřícně za hlavu. "Nikdy jsem na tak velkém kurtu nehrála. Publikum bylo opravdu divoké a zaskočilo mě, že mě podporují."

Cori Gauffová na Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Poklonu ale vysekla Williamsové. "Řekla mi gratuluji a pokračuj takhle dál. Popřála mi hodně štěstí. Já jí zase poděkovala za vše, co dokázala. Kdyby nebylo jí, vůbec bych tu nebyla. Řekla jsem jí, jak velkou inspirací pro mě byla. Vždy jsem jí to chtěla povědět, ale nikdy jsem na to neměla odvahu," prozradila.

Výsledek každopádně vzbudil velkou pozornost. Přece jenom Gauffová není pro experty díky dřívějším výkonům mezi juniorkami úplně neznámým jménem, ale toto čekal málokdo. Zaskočen byl i legendární John McEnroe.

"Není vyspělá pouze fyzicky, ale i psychicky. Když jsem viděl, jak hraje... Pokud nebude do 20 let světovou jedničkou, budu naprosto šokován," vysekl mladé hráčce velkou poklonu Američan.

Pravdou je, že "Coco" k zářné budoucnosti směřuje už dlouho. Má k tomu i ideální předpoklady. Táta býval basketbalista, máma zase dělala gymnastiku a atletiku. Sportovní geny se začaly projevovat brzy a poprvé si Gauffová získala pozornost dva roky zpátky, kdy se mezi juniorkami stala ve 13 letech nejmladší finalistkou US Open. Loni pak už přišla výhra na mládežnickém French Open a letošní šok byl skvělým vyústěním rychlého progresu.

Bývalá světová jednička a dvojnásobná vítězka US Open Tracy Austinová už o mladé krajance nějakou dobu ví a cítí, že jednou může být tou nejlepší. Tou, která bude vzorem. "Lidé o Coco mluví už roky a teď ji začínají poznávat po celém světě. Je neuvěřitelná a je vychovávána proto, aby se stala nejlepší. Toto je jen začátek," řekla.

Gauffová má bezesporu našlápnuto skvěle. Sama ale zůstává nohama na zemi, i když souhlasí s Austinovou. "Už jsem to řekla dříve. Chci být nejlepší. Můj táta mě o tom přesvědčuje od mých osmi. Já ale nejsem stále 100% přesvědčená, jelikož nikdy nevíte, co se stane," uznává mladá hráčka, jejíž další soupeřkou bude na Wimbledonu Slovenka Magdaléna Rybáriková.

Bude to konec? Nebo Gauffová bude v jízdě Wimbledonem pokračovat?

Zdroj
ČT sport, BBC, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články