Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Plíškovou čeká první wimbledonské čtvrtfinále. Dál jde i Muchová, Krejčíková nestačila na Bartyovou

Karolína Plíšková porazila ve Wimbledonu Ljudmilu Samsonovovou z Ruska 6:2, 6:3 a poprvé na londýnské trávě postoupila do čtvrtfinále. Tam míři i Karolína Muchová, která Španělku Paulu Badosaovou ve čtvrtém kole porazila 7:6, 6:4. V osmifinále skončila patnáctizápasová vítězná série Barbory Krejčíkové. Vítězka Roland Garros nestačila na světovou jedničku Ashleigh Bartyovou a s Australankou prohrála 5:7, 3:6.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP

Plíšková zvládla zápas se Samsonovovou za hodinu a čtvrt. S Ruskou, která vyhrála deset zápasů na trávě v řadě, měla problém jen v úvodu. Po ztrátě servisu prohrávala 1:2, ale otočila na 6:2. I ve druhém setu šla rychle do vedení a i za pomoci deseti es zápas jistě dokončila.

"Jsme super šťastná, že jsem tady ve čtvrtfinále i ve dvouhře," připomněla Plíšková, že si v roce 2016 zahrála ve Wimbledonu semifinále čtyřhry. "Hrála jsem stejně jako v předešlých zápasech velmi solidně a dneska obzvlášť. Byla jsem připravená na všechno a fungovalo to výborně. Měla jsem dobrou strategii, věděla, co dělat, a to jsem naplnila," uvedla k výhře nad Samsonovovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková a Muchová jdou v Londýně dál, Krejčíková končí

Ve čtyřech zápasech neztratila Plíšková v turnaji ani set. V úterý narazí na Švýcarku Viktoriji Golubicovou, která je v prvním grandslamovém čtvrtfinále. "Všichni si pamatujeme zápas z Fed Cupu," zmínila Plíšková prohru 1:2 na sety z roku 2016. "Je to solidní hráčka, letos se jí daří a má dost vyhraných zápasů. Navíc má takovou chytrou hru, na trávu může být nepříjemná."

Při předešlých devíti startech v All England Clubu vypadla Plíšková poprvé v prvním kole, pak pětkrát ve druhém a následně dvakrát v osmifinále. Minimálně do čtvrtfinále nyní postoupila již na všech grandslamech, nejdále došla do finále US Open 2016.

Krejčíková šla v utkání s Bartyovou do brejku na 2:1 a měla brejkbol na 5:2, ale po osmé hře bylo srovnáno 4:4. Ve dvanáctém gamu udělala pod tlakem pár chyb a ztratila servis čistou hrou.

Barbora Krejčíková
zdroj: ČTK/AP

Devizou české hráčky byla znovu bojovnost, ve druhém setu ztrácela 2:4, ale znovu získala podání zpět. Bartyová posílala míče častěji do forhendu Krejčíkové, která z něj několikrát udělala lehčí chybu. Počtvrté v utkání přišla Krejčíková o servis na 3:5, pak ještě měla brejkbol, ale neuspěla a Australanka proměnila první mečbol.

Před Wimbledonem vyhrála Krejčíková turnaj ve Štrasburku, kde získala premiérový titul ve dvouhře na okruhu WTA, a poté kralovala na pařížské antuce, kde navíc ovládly s Kateřinou Siniakovou i čtyřhru.

Pětadvacetiletá Krejčíková hrála letos poprvé v All England Clubu dvouhru v hlavní soutěži a premiérově byla na grandslamu mezi nasazenými. Z pozice turnajové čtrnáctky vyhrála tři zápasy a ve světovém žebříčku by se mohla posunout z patnáctého na třinácté místo.

Světová jednička Ashleigh Bartyová se utká s krajankou Ajlou Tomljanovicovou, Austrálie tak má už nyní jistou semifinalistku. Tomljanovicové vzdala čtvrtfinálový duel domácí senzace Emma Raducanuová. Osmnáctiletá tenistka, která v hlavní soutěži startovala na divokou kartu, si vyžádala ošetření za stavu 4:6, 0:3 a na kurt se už nevrátila.

Muchová v utkání s Badosaovou prohrávala 0:3, ale dokázala si vynutit tie-break. V tom za stavu 5:6 odvrátila setbol a vyhrála ho 8:6. Ve druhém setu už měla naopak navrch, o brejk na 4:2 vzápětí přišla, ale za stavu 5:4 prorazila znovu podání Španělky a postoupila.

O semifinále bude hrát s Angelique Kerberovou. Zkušená Němka vyhrála Wimbledon v roce 2018, o dva roky dříve zde byla ve finále a letos před turnajem zvítězila na trávě v Bad Homburgu.

Dnes v osmifinále ukončila naděje sedmnáctileté Američanky Coco Gauffové, která dosud turnajem procházela bez ztráty setu. Třiatřicetiletá Kerberová zvítězila 6:4, 6:4 a s Muchovou očekává těžkou bitvu. "Je to hodně zrádná soupeřka. Na trávě hraje výborně s tím svým slicem. Jsem si jistá, že to bude těžká bitva," řekla Kerberová, která zůstává ve hře jako poslední z majitelek wimbledonského titulu.

Aryna Sabalenková
zdroj: REUTERS autor: Toby Melville

Djokovič si zahraje 50. grandslamové čtvrtfinále

Úřadující šampion Novak Djokovič porazil ve 4. kole Chilana Cristiana Garína hladce 6:2, 6:4, 6:2 a čeká ho padesáté grandslamové čtvrtfinále v kariéře. Premiéru mezi osmičkou nejlepších na některém z turnajů velké čtyřky si naopak na londýnské trávě odbude čtvrtá tenistka světa Aryna Sabalenková, druhá nasazená Běloruska zdolala Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu 6:3, 4:6, 6:3.

Už po osmnácté si ve Wimbledonu zahraje čtvrtfinále Roger Federer. Osminásobný šampion v duelu přerušeném kvůli dešti porazil Itala Lorenza Sonega 7:5, 6:4, 6:2. Švýcarský tenista zlomil úvodní vyrovnaný set po nucené pauze na zatažení střechy centrkurtu, před níž si vypracoval brejkbol. Soupeř o servis po přestávce po dvojchybě přišel a Federer tentokrát při svém podání set dotáhl. V dalších dvou už Sonegovi šanci nenabídl a vlastní rekordní bilanci vylepšil na 58 čtvrtfinálových účastí na grandslamech.

Jeho soupeř vzejde až z pondělní dohrávky duelu mezi světovou dvojkou Daniilem Medveděvem z Ruska a Polákem Hubertem Hurkaczem, jehož vítěz tak bude mít o den méně na odpočinek. "Tak to chodí. Ale oni jsou mladí, oni se dají dohromady," řekl se smíchem Federer v rozhovoru na kurtu s narážkou na svůj věk. Sám na začátku srpna oslaví 40. narozeniny a ve věku 39 let a 337 dní je nejstarším čtvrtfinalistou Wimbledonu v open éře. Ken Rosewall byl v roce 1974 o tři měsíce mladší.

Vítěz posledních dvou ročníků Djokovič, jenž by se rád ziskem 20. grandslamového titulu dotáhl na rekordmany Rogera Federera a Rafaela Nadala, strávil s Garínem na kurtu necelé dvě hodiny a připsal si v All England Clubu 18. vítězství v řadě. Dalším soupeřem světové jedničky bude Márton Fucsovics, jenž se stal po výhře nad Rusem Andrejem Rubljovem prvním Maďarem ve čtvrtfinále grandslamu po třiceti letech.

Třiadvacetiletá Sabalenková proti Rybakinové nastoupila potřetí v kariéře a stejně jako letos v Abú Zabí a předloni ve Wu-chanu potřebovala na výhru tři sety. Její další soupeřkou bude Tunisanka Ons Džabúrová, která otočila zápas s Igou Šwiatekovou z Polska.

Džabúrová ztratila první set 5:7, pak ale loňskou vítězku Roland Garros porazila dvakrát 6:1. Šestadvacetiletá Tunisanka je první arabskou hráčkou ve čtvrtfinále Wimbledonu od Egypťana Ismaila El Šafaje v roce 1974.

Dlouhé čekání ukončil v soutěži mužů i Matteo Berrettini, který si poradil 6:4, 6:3 a 6:1 s Iljou Ivaškou z Běloruska a do čtvrtfinále v All England Clubu prošel jako první Ital po 23 letech. Devátý hráč světa napodobil Davide Sanguinettiho, který v roce 1998 ve čtvrtfinále vypadl.

Osmifinále naopak znamenalo při wimbledonském debutu v hlavní soutěži konečnou pro amerického mladíka Sebastiana Kordu. Syn českého šampiona Australian Open Petra Kordy podlehl v den svých 21. narozenin v takřka čtyřhodinové pětisetové bitvě Karenu Chačanovovi z Ruska a na premiérové čtvrtfinále grandslamu si musí ještě počkat. V rozhodujícím setu, v němž si oba hráči navzájem třináctkrát prolomili podání, Korda nakonec prohrál 8:10.

Ani na šestý pokus nedošel ve Wimbledonu do čtvrtfinále čtvrtý nasazený Alexander Zverev. Čtyřiadvacetiletý německý tenista podlehl po čtyřhodinovém boji Félixi Augeru-Aliassimemu 4:6, 6:7, 6:3, 6:3, 4:6. Dvacetiletý Kanaďan zvládl pětisetový duel poprvé v kariéře a čeká ho první čtvrtfinále grandslamu. Poprvé jsou v této fázi elitního turnaje dva Kanaďané, v osmifinále s Robertem Bautistou uspěl i desátý nasazený Denis Shapovalov.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:

Djokovič (1-Srb.) - Garín (17-Chile) 6:2, 6:4, 6:2, Auger-Aliassime (16-Kan.) - A. Zverev (4-Něm.) 6:4, 7:6 (8:6), 3:6, 3:6, 6:4, Fucsovics (Maď.) - Rubljov (5-Rus.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3, Federer (6-Švýc.) - Sonego (23-It.) 7:5, 6:4, 6:2, Berrettini (7-It.) - Ivaška (Běl.) 6:4, 6:3, 6:1, Shapovalov (10-Kan.) - Bautista (8-Šp.) 6:1, 6:3, 7:5, Chačanov (25-Rus.) - Korda (USA) 3:6, 6:4, 6:3, 5:7, 10:8.

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo:

Karolína Plíšková (8-ČR) - Samsonovová (Rus.) 6:2, 6:3, Muchová (19-ČR) - Badosaová (30-Šp.) 7:6 (8:6), 6:4, Bartyová (1-Austr.) - Krejčíková (14-ČR) 7:5, 6:3, Sabalenková (2-Běl.) - Rybakinová (18-Kaz.) 6:3, 4:6, 6:3, Džabúrová (21-Tun.) - Šwiateková (7-Pol.) 5:7, 6:1, 6:1, Kerberová (25-Něm.) - Gauffová (20-USA) 6:4, 6:4, Golubicová (Švýc.) - Keysová (23-USA) 7:6 (7:3), 6:3, Tomljanovicová (Austr.) - Raducanuová (Brit.) 6:4, 3:0 skreč.

Čtyřhra - 3. kolo:

Bouzková, Hradecká (16-ČR) - Gračovová, Kalašnikovová (Rus./Gruz.) 6:1, 6:3.

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Peschkeová, Krawietz (9-ČR/Něm.) - Kosťuková, Purcell (Ukr./Austr.) bez boje, Čang Šuaj, Peers (17-Čína/Austr.) - Vondroušová, Jebavý (ČR) 6:2, 6:3.

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Donald (ČR) - Mayo (USA) 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - 1. kolo:

Bejlek (ČR) - Oluwadareová (Brit.) 6:2, 6:3, Nugrohová (11-Indon.) - Havlíčková (ČR) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články