Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Plíšková o Wimbledonu bez bodů: Nestěžuju si, ale je to děsně nefér

Rozhodnutí o neudělování bodů na blížícím se Wimbledonu zkritizovala po Novaku Djokovičovi také Karolína Plíšková. Loňská finalistka travnatého grandslamu přijde o 1300 bodů a bude z tenistek nejvíce postižena, jelikož vítězka Ashleigh Bartyová z Austrálie ukončila kariéru.

Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: Peter van den Berg

Organizace WTA a ATP se rozhodly neudělovat body do světového žebříčku v letošním Wimbledonu poté, co vedení All England Clubu vyloučilo ruské a běloruské hráče v reakci na invazi na Ukrajinu. Wimbledon – možná i s nižší dotací – začne v pondělí 27. června.

"Je to šílené. Jaký z toho můžu mít pocit?" řekla Plíšková po vítězství v prvním kole Roland Garros. "Nebudu si stěžovat na nespravedlnost, ale je to děsně nefér. Když byl covid, některým hráčkám se držely body dva roky. Třeba (Sofie) Keninová byla v top 10, a přitom skoro nehrála. Tohle je obrovský turnaj a nejde nahradit. I kdybych vyhrála jiný turnaj, tak mi to body nenahradí. Myslím, že to je debilita," pokračovala rázně a dodala, že na Wimbledon vyrazí. "Pojedu si pro... trofej."

Tenistky měly několik hovorů, během nichž se o odebrání bodů diskutovalo. Plíšková se zúčastnila jednoho. "Nejsem úplně aktivistka. Já jsem byla pro, aby to byl úplně normální Wimbledon. A když se rozhodlo, že bude bez bodů, tak jsem říkala, ať nechají alespoň něco z loňska. Bojovala jsem, aby zůstalo padesát procent. Některé (hráčky) nechtěly nic, ale to jsou ty, co prohrály v prvním kole," uvedla a podotkla, že s tenistkami není ani v diskusních skupinách na internetu. "Ani deset holek se neshodneme na jedné věci, takže jak to pak může vypadat? Přijde mi to marný."

Plíšková ani není přesvědčená, že by se tenistkám podařilo přesvědčit WTA o změně. "Stejně si WTA dělá, co chce. Chtějí potrestat Wimbledon a já si myslím, že to udělali nejhorším možným způsobem. Potrestají hráče, a ne Wimbledon," konstatovala bývalá světová jednička.

Stejně jako ona pojede do Londýna většina hráčů. "Kdo má rád tenis a chce hrát, tak pojede. Kdo chce být doma, bude doma. Jinak nevidím důvod nejet. Jestli sundají i peníze, tak nevím, jestli to pro některé nebude zásadní. To se ještě nerozhodlo, ale tak to je," podotkla.

Rozhodnutí Wimbledonu vyloučit ruské a běloruské tenisty chápe. "Když je tam celá královská rodina, tak nechtějí předávat cenu Rusákovi," konstatovala. Na otázku, jestli s vyloučením souhlasí, odvětila: "Je to těžké. Chápu, že Rusové a Bělorusové jsou naštvaní, s válkou nemají nic společného. Ale snad všechny sporty kromě tenisu je vyloučily. Je to individuální sport, takže je to trošičku jiné v tom, že nereprezentují celou zemi. Mají kliku, že mohli hrát doteď. Wimbledonu se nedivím, ale myslím, že WTA neměla reagovat takhle."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články