Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plíšková na grandslamový titul nedosáhla, ve finále Wimbledonu prohrála s Bartyovou

Kýženého grandslamového vítězství se Karolína Plíšková nedočkala. Ve finále Wimbledonu se po vyrovnaném průběhu musela sklonit před Ashleigh Bartyovou, které podlehla 3:6, 7:6 a 3:6. Světová jednička z Austrálie získala druhý grandslamový titul, česká tenistka si naopak na svůj první musí počkat minimálně do podzimního US Open.

Karolína Plíšková (vpravo) a Ashleigh Bartyová s trofejemi
zdroj: REUTERS

Devětadvacetiletá Plíšková prohrála ve třech setech i své druhé grandslamové finále. Před pěti lety nestačila v boji o titul na US Open na Němku Angelique Kerberovou. V žebříčku WTA se díky první účasti ve finále Wimbledonu posune na sedmé místo.

Poslední českou wimbledonskou vítězkou zůstává Petra Kvitová, jež ovládla londýnský turnaj v letech 2011 a 2014. Nejslavnější grandslam vyhrály i Jana Novotná (1998) a devětkrát rekordmanka Martina Navrátilová, která ovšem získala všechny tituly pod americkou vlajkou.

"Užila jsem si každou minutu," řekla Plíšková po finále na kurtu a dojetím se rozplakala. Diváci ji odměnili potleskem. "Nikdy nepláču. Ash odehrála skvělý zápas. Bojovala jsem, co jsem mohla. Nakonec je jedno, jakou trofej mám, byly to úžasné dva týdny," doplnila.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková bojovala, ale finále Wimbledonu s Bartyovou prohrála

Plíšková prožila hrůzný úvod, který připomínal nedávné finále v Římě, kde schytala od Polky Igy Šwiatekové dva "kanáry". Zatímco Bartyová hrála rychle, využívala svůj čop a rozdělovala míče po kurtu, česká tenistka působila těžkopádně a podání měla pomalejší než v předchozích duelech. Prohrála prvních 14 míčů a za 11 minut ztrácela po dvojchybě už 0:4.

Až poté ukázala nervozitu i Bartyová a po sérii chyb věnovala Plíškové své podání. Rodačka z Loun si ale neudržela ani svůj třetí servis. V další hře však naznačila, že finále neodevzdá. Po skvělých returnech snížila na 2:5, poté si konečně udržela podání, nicméně první set už nezachránila.

Její hra se postupně dostávala k úrovni, kterou se ve Wimbledonu prezentovala. Sice ztratila servis na 1:3, ale na 2:3 si pomohla esem a vzápětí po skvělý returnech srovnala krok na 3:3. Už nebyla tolik v defenzivě a najedou více kazila do té doby jistá Bartyová.

Za stavu 5:5 vedla Plíšková při svém podání 40:0, jenže podcenila volej do opuštěného kurtu, poslala míč do sítě a ještě o servis přišla. Bartyová podávala na vítězství, ale tíhu okamžiku neunesla. Udělala dvojchybu a po dalších minelách pustila soupeřku do tie-breaku, v kterém získala Češka náskok 6:2 a zužitkovala třetí setbol.

Ani do rozhodujícího setu však nevstoupila Plíšková dobře. Ve druhé hře si vybrala slabší chvilku a po další z dvojchyb a zkaženém voleji přišla o servis. Ve zbytku sady si obě hráčky ve vypjatých výměnách už podání udržely. Plíšková měla před zraky herce Toma Cruise brejkbol na 4:5, ale poslala bekhend do autu. Bartyová si naopak připravila mečbol esem a Češka při něm trefila síť.

"Je to neuvěřitelné," řekla Bartyová a gratulovala Plíškové ke skvělému turnaji. "Naše vzájemné souboje mám ráda a věřím, že přijdou další."

Pětadvacetiletá Bartyová hrála své druhé grandslamové finále a znovu v něm porazila českou soupeřku. Předloni v boji o titul na Roland Garros zdolala Markétu Vondroušovou. Ve Wimbledonu se stala první australskou vítězkou od triumfu Evonne Goolagongové v roce 1980.

"Moc jsem toho před finále nenaspala a měla pochybnosti, co se stane, když... Ale je to splněný sen a doufám, že je na mě Evonne pyšná," dodala si Bartyová, v open éře teprve čtvrtá tenistka, která po juniorském titulu (2011) triumfovala ve Wimbledonu i mezi ženami. 

Fruhvirtová vypadla v juniorce v semifinále

Tažení Lindy Fruhvirtové skončilo v singlu juniorek v semifinále. Šestnáctiletá nasazená osmička, jež dosud na grandslamovém turnaji nikdy tak daleko nedošla, podlehla na londýnské trávě o rok starší Ane Mintegiové ze Španělska 3:6, 5:7.

Starší ze sester Fruhvirtových tak v All England Clubu nenaváže na Lindu Noskovou, jež na antukovém Roland Garros získala titul a stala se první českou juniorskou grandslamovou šampionkou od roku 2014, kdy na US Open triumfovala Marie Bouzková.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva):

Ženy:
Dvouhra - finále:

Bartyová (1-Austr.) - Karolína Plíšková (8-ČR) 6:3, 6:7 (4:7), 6:3.

Juniorky:
Dvouhra - semifinále:

Mintegiová (Šp.) - L. Fruhvirtová (8-ČR) 6:3, 7:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články