Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Neporazitelný Djokovič chce ovládnout Wimbledon a přiblížit se zisku kalendářního Grand Slamu

Londýn - Srbský tenista Novak Djokovič má před sebou třetí krok k zisku kalendářního Grand Slamu. První hráč světa zkompletoval triumfem v Paříži takzvaný kariérní grandslam, vyhrál čtyři turnaje velké čtyřky v řadě a nyní zkusí na wimbledonské trávě dokázat to samé v jedné sezoně. V Londýně bude jasným favoritem, s českými hráči se naopak příliš nepočítá.

Novak Djokovič
zdroj: Reuters

Djokovič vyhrál pět z posledních šesti grandslamů a jako třetí v historii ovládl čtyři po sobě. Proto by letos mohl získat také kalendářní Grand Slam, což naposledy dokázal Rod Laver v roce 1969. "Má rada pro Novaka zní, nemluv o Grand Slamu, protože se dostaneš pod tlak. Prostě hraj," řekl Laver.

Obhajobu loňského titulu se mu v All England Clubu bude snažit překazit domácí Andy Murray za pomoci Ivana Lendla nebo třeba Kanaďan Milos Raonic, který angažoval Johna McEnroa.

Na Djokoviče se ale bude chtít vytáhnout většina hráčů. "Každý si na něj brousí zuby, ale jeho grandslamová bilance je impozantní. Blíží se k rekordům Federera," řekl McEnroe. Djokovič by mohl ohrozit například Švýcarův rekordní počet sedmnácti grandslamových vavřínů. Bělehradský rodák Djokovič už jich má na kontě dvanáct.

Zraněný Nadal a Federer bez formy 

Sedminásobný grandslamový vítěz Wimbledonu Federer není před letošním turnajem takovou hrozbou, jelikož byl zraněný a tolik se mu nedařilo. V turnaji chybí zraněný Španěl Rafael Nadal, okruh soupeřů pro Djokoviče se tak zužuje. Konkurentem by mohl být mladý Rakušan Dominic Thiem. Počítat se musí i se Švýcarem Stanem Wawrinkou, kterému pomáhá Richard Krajicek.

Z českých hráčů platí za největšího favorita devátý hráč světa Tomáš Berdych. Finalista Wimbledonu z roku 2010 ale loni skončil už v osmifinále. "Soustředím se vždy na jeden zápas a obecně je cílem dojít, co nejdále můžu," řekl Berdych.

Williamsová chce vyrovnat Grafovou

Mezi ženami bude namotivovaná obhájkyně titulu Serena Williamsová. Američanka letos získala jen jeden titul a na grandslamech prohrála obě finále. V Londýně má další šanci vyrovnat Steffi Grafovou v počtu grandslamových titulů. Němka jich za svou kariéru dokázala získat dvacet dva.

Ke konkurentkám na titul patří Němka Angelique Kerberová, s kterou Williamsová prohrála finále Australian Open, a její přemožitelka z Paříže Garbiňe Muguruzaová ze Španělka. Dobře hraje na trávě Madison Keysová z USA, ale prosadit se může i Polka Agnieszka Radwaňská nebo loňská semifinalistka Simona Halepová z Rumunska.

Kvitová si na třetí titul nevěří

Z českého pohledu se největší naděje vkládají do dvojnásobné vítězky turnaje Petry Kvitové, která sice neprožívá nejlepší sezonu, ale na trávě tradičně ožívá. Nejlepší rok z Češek má zatím za sebou Barbora Strýcová a jeden titul na trávě letos získala Karolína Plíšková, ta ale zatím nedokázala na grandslamu výrazně prorazit.

"Mám dojem, že hraju dobře, i když mám za sebou pár prohraných zápasů, ale přesto myslím, že to jde správným směrem. Hlavní je, že jsem zdravá a cítím se v pohodě," vyjádřila se Kvitová, která letos vyměnila kouče. Na druhou stranu si ale po dosavadních nevyrovnaných výkonech přiznala, že své šance moc dobře nevidí. "Bohužel. Budu ráda, když zůstanu i druhý týden," uvedla.

Vítězové mužské a ženské dvouhry dostanou shodně dva miliony liber, tedy v přepočtu 70 milionů korun.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články