Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Největší úspěch kariéry. Rybakinová ve finále Wimbledonu porazila favoritku Džábirovou

Jelena Rybakinová zaskočila Wimbledon. Na centrálním dvorci ve třech setech přehrála světovou dvojku Uns Džábirovou 3:6, 6:2 a 6:2. Tenistka ruského původu slaví nejvýraznější úspěch své dosavadní kariéry a pro Kazachstán vybojovala zároveň první grandslamový titul v historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybakinová otočila finále s Džábirovou a má první grandslamový titul

"Upřímně jsem ráda, že to už skončilo. Před zápasem i během něj jsem byla hrozně nervózní. Nikdy jsem nic takového necítila," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Rybakinová. "Chci poděkovat divákům za podporu, ale také pogratulovat Uns ke skvělému utkání. Myslím, že je pro všechny velkou inspirací. Má úžasný styl hry. Nikoho takového na okruhu nemáme a je radost proti ní hrát. Dnes jsem toho naběhala tolik, že už nemusím dál trénovat kondičku," doplnila Rybakinová.

Nasazená sedmnáctka, jež startuje za Kazachstán od roku 2018, otočila na trávě v All England Clubu vývoj finále jako první tenistka po šestnácti letech. Naposledy se podobný počin povedl v roce 2006 Francouzce Amélii Mauresmové. Džábirovou porazila podruhé ze čtyř vzájemných zápasů. O čtyři roky starší Tunisanka nevyužila možnost stát se první grandslamovou šampionkou ze severní Afriky a arabských zemí.

"Je to pro mě smutné, ale v tenise je jen jedna vítězka. Věřím, že přesto ovlivním generace v mé zemi. Chci poděkovat svému týmu i divákům, kteří nás tu podporovali. Gratuluji také Jeleně k výbornému zápasu a snad se zase na kurtu někdy potkáme," řekla Džábirová, kterou fanoušci v její zemi překřtili díky jejímu vystoupení ve Wimbledonu na "ministryni štěstí".

Rybakinová získá za triumf dva miliony liber (asi 58,2 milionu korun), Džábirová obdrží více než poloviční částku. Kvůli zákazu startu ruských a běloruských sportovců jim ale organizace WTA stejně jako ostatním účastníkům Wimbledonu neudělí žádné body do světového žebříčku.

Lepší vstup do utkání měla před zraky britské vévodkyně Kate Džábirová. Při třetí hře prolomila soupeřčin servis, brejk vzápětí potvrdila a ujala se vedení 3:1. Rybakinová navíc v dalším průběhu zkazila řadu lehčích míčků, v prvním setu udělala 17 nevynucených chyb a nakonec jej za třiatřicet minut ztratila. V turnaji přišla o sadu teprve podruhé.

Nevzdala se ale a hned v úvodu druhého setu získala brejk. Za stavu 1:2 byla Džábirová při podání soupeřky blízko vyrovnání. Když Rybakinová po více než osmi minutách získala hru ve svůj prospěch, Tunisanka zvažovala reklamaci jejího závěrečného podání. Nakonec si to ale rozmyslela a neudělala dobře. Opakované záběry ukázaly, že byl míč v autu. Džábirová poté ztratila servis i podruhé a Rybakinová se dostala do rytmu. V dalším průběhu dosáhla hranice 50 es v turnaji a vynutila si rozhodující sadu.

Džábirové navíc nevyšel ani začátek třetího setu a opět přišla o servis. Druhá hráčka světa a čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové se mohla vrátit do hry ještě za stavu 2:3, kdy měla tři brejkboly, Rybakinová je ale odvrátila a pěti míčky za sebou podání udržela.

Třiadvacátá tenistka žebříčku WTA už v závěru žádné drama nepřipustila a po třech vyhraných gamech za sebou si došla pro první grandslamový triumf v kariéře. Stala se také šestou různou vítězkou Wimbledonu za sebou a ve třiadvaceti letech je nejmladší šampionkou od triumfu Petry Kvitové v roce 2011. Češce tehdy bylo 21 let.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Ženy:
Dvouhra - finále:
Rybakinová (17-Kaz.) - Džábirová (3-Tun.) 3:6, 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články