Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Nejen Krejčíková. Wimbledonskou šampionkou je i Siniaková, ve čtyřhře vyhrála už potřetí

Po nezapomenutelném úspěchu Barbory Krejčíkové se o další trofej s českým podpisem postarala na wimbledonské trávě Kateřina Siniaková. Rodačka z Hradce Králové totiž v All England Clubu získala třetí titul ve čtyřhře a devátý grandslamový. S Taylor Townsendovou udolaly kanadsko-novozélandský pár Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová 7:6 a 7:6.

Kateřina Siniaková a Taylor Townsendová ve finále Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Paul Childs

Siniaková navázala na Krejčíkovou, s níž v letech 2018 a 2022 slavila zisk obou dosavadních wimbledonských deblových trofejí. Vítězstvím mimo jiné napodobila Barboru Strýcovou, která na londýnské trávě uspěla loni po boku Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Siniaková s Townsendovou ovládly čtyřhru na Wimbledonu

Pod zataženou střechou bojovaly tenistky na centrálním dvorci více než dvě hodiny. V desátém gemu odvrátily turnajové čtyřky Siniaková s Townsendovou dva setboly a úvodní dějství nakonec získaly v tie-breaku 7:5. Vyrovnanou druhou sadu, v níž si obě dvojice držely podání, ovládly ve zkrácené hře jednoznačně 7:1.

Po přerušení spolupráce s Krejčíkovou dosáhla Siniaková úspěchu i s třetí letošní parťačkou. Na Australian Open se dostala do semifinále s domácí Storm Hunterovou, v červnu si podmanila Roland Garros s jinou Američankou Cori Gauffovou.

Townsendová, která má tříletého syna, uspěla v grandslamovém finále čtyřhry na třetí pokus. "Musím říct, že jsem ráda, že jsem se dala dohromady s Kateřinou. Pamatuji si, jak mi v mém prvním grandslamovém finále (US Open 2022, pozn. red.) pořádně nakopala zadek. Je skvělé, že jsem mohla být tentokrát na stejné straně kurtu," popsala s úsměvem osmadvacetiletá Američanka.

V novém vydání světového žebříčku se Siniaková posune na druhé místo. Finálová účast vynese do čela pořadí WTA poprvé v kariéře Routliffeovou, Dabrowská bude třetí.

Heliövaara a Patten se radovali poprvé

Mezi muži dosáhli na pomyslný wimbledonský Olymp Fin Harri Heliövaara a Brit Henry Patten, kteří v All England Clubu oslavovali premiérový grandslamový titul ve čtyřhře. Nenasazený pár zdolal v takřka tříhodinovém dramatickém finále turnajové patnáctky Maxe Purcella a Jordana Thompsona z Austrálie 6:7, 7:6, 7:6.

Pětatřicetiletý Heliövaara a o sedm let mladší Patten měli podle statistik v zápase o deset "winnerů" méně a nevypracovali si ani jeden brejkbol. Ve třech tie-breacích ale dokázali vydřít vítězství a korunovali svou tříměsíční vzájemnou spolupráci.

Ve všech koncovkách setů přitom ztráceli a dotahovali. V prvním tie-breaku zlikvidovali manko 1:7 a prohráli ho až 7:9. Ve druhém setu odvrátili tři mečboly a získali ho ve zkrácené hře 10:8. V rozhodujícím třetím tie-breaku pak soupeře k dalšímu mečbolu nepustili a sami naopak druhý proměnili a stanovili skóre na 11:9.

Purcell nedokázal navázat na deblový titul, který na londýnské trávě získal v roce 2022 s krajanem Matthewem Ebdenem. Thompson byl v grandslamovém finále stejně jako oba šampioni poprvé.

Patten, který ve Wimbledonu startoval teprve podruhé v kariéře, se stal třetím britským vítězem čtyřhry v open éře. Napodobil loňský úspěch Neala Skupskiho, v roce 2012 titul slavil Jonathan Marray. Heliövaara uspěl jako první Fin v historii.

Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 50 milionů liber):

Muži:
Čtyřhra – finále:

Heliövaara, Patten (Fin./Brit.) – Purcell, Thompson (15-Austr.) 6:7 (7:9), 7:6 (10:8), 7:6 (11:9).

Ženy:
Dvouhra – finále:

Krejčíková (31-ČR) – Paoliniová (7-It.) 6:2, 2:6, 6:4.

Čtyřhra – finále:
Siniaková, Townsendová (4-ČR/USA) – Dabrowská, Routliffeová (2-Kan./N. Zél.) 7:6 (7:5), 7:6 (7:1).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články