Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP horských kol 2024

Macháč udolal Goffina po neuvěřitelném průběhu, dál jde i Krejčíková. Nosková končí

Tenisové nebe, peklo, ráj si zahrál Tomáš Macháč v 1. kole Wimbledonu s belgickým veteránem Davidem Goffinem. Ten vedl 2:0 na sety a 3:1, ale český tenista dokázal vyrovnat na 2:2. V pátém setu vedl Belgičan už 5:0, jenže Macháč se opět zvedl a vyhrál 3:6, 3:6, 6:4, 6:1, 7:6. Dramatický třísetový zápas se šťastným koncem svedla i Barbora Krejčíková s Veronikou Kuděrmětovovou z Ruska, kterou udolala 7:6, 6:7, 7:5. Ve 2. kole skončila devatenáctiletá Linda Nosková, jež podlehla Kanaďance Biance Andreescuové 3:6 a 6:7.

Je nám líto, video expirovalo.
Macháč neskutečně otočil zápas s Goffinem

Macháčův duel s Goffinem, který jako lucky loser nahradil zraněného a na poslední chvíli odhlášeného Brita Andyho Murrayho, přerušila v úterý tma za stavu 3:6, 2:4 z pohledu českého tenisty. Goffin ve středu po návratu získal také druhý set a ve třetím vedl 3:1.

Macháčovi se ale podařil velký obrat. Díky pěti hrám v řadě třetí sadu otočil, ve čtvrté dovolil soupeři jen jeden game a vše korunoval v pátém setu. V něm berounský rodák prohrával už 0:5, Belgičana ale nepustil k jedinému mečbolu, vyrovnal a v super tie-breaku triumfoval 10:5.

"Jak se otáčí z 0:5 v pátém setu? Vypadá to jednoduše, ale není to tak," řekl Macháč. "Věřil jsem, že to dokážu. Samozřejmě, kdyby zahrál skvělý game na servisu, tak se nedá nic dělat. Využil jsem ale toho, že nebyl úplně stoprocentní a na to jsem spoléhal. Byl jsem rád, že jsem hlavu udržel a hrál až do konce," doplnil.

Daviscupový reprezentant přešel přes úvodní fázi i na třetím grandslamu v sezoně. Při premiérové účasti ve 2. kole Wimbledonu se utká s Rusem Romanem Safiullinem.

Barbora Krejčíková
zdroj: Reuters autor: Isabel Infantes

Osmadvacetiletá Krejčíková postoupila do 2. kola třetího grandslamu sezony počtvrté za sebou. Měla 29 vítězných míčů a šestkrát prolomila Rusce servis. Bývalá světová devítka Kuděrmětovová vypadla ve Wimbledonu znovu s českou hráčkou – vloni nestačila ve 2. kole na pozdější vítězku Markétu Vondroušovou.

"Jsem moc šťastná, jak jsem zápas vyhrála. Byl to velmi těžký duel a velmi náročné první kolo. Myslím, že to ale bylo hezké utkání. Muselo se na něj hezky dívat. Obě jsme odevzdaly to nejlepší. Vyhrát ale může jen jedna a jsem moc šťastná, že jsem to byla já," řekla na tiskové konferenci Krejčíková

Krejčíková nastoupila kvůli dešti s dvouhodinovým zpožděním. Poprvé se ale na kurtu zdržela jen pár minut, než byl duel za stavu 0:1 a 40:30 z pohledu české tenistky přerušen. Obě hráčky se na dvorec vrátily po takřka půlhodinové pauze.

Rodačka z Ivančic smazala v prvním setu dvakrát manko brejku a v závěru odvrátila čtyři setboly. Poté, co si za stavu 5:6 poradila s nepříznivým stavem 0:40, dospěla sada do zkrácené hry. V ní uspěla česká hráčka 7:4.

Také ve druhém setu přišla Krejčíková o servis jako první. Za stavu 2:3 se jí ale podařilo soupeřce brejk oplatit a v deváté hře znovu otočila při podání nepříznivý vývoj 0:40. Set znovu rozhodl tie-break. V něm ale Krejčíková nezachytila úvod, brzy ztrácela 0:5 a prohrála 1:7.

Rozhodující sadu tentokrát začala lépe Krejčíková a ujala se vedení 2:0. Kuděrmětovová srovnala, Krejčíková ale po dalším brejku vedla 5:3 a podávala na vítězství. Poprvé šanci nevyužila, v 11. gamu ale vzala soupeřce servis znovu. Rozhodující 12. hru sice začala dvěma dvojchybami, vývoj ale otočila a po využitém druhém mečbolu si mohla hlasitě zakřičet.

Linda Nosková
zdroj: Reuters autor: Isabel Infantes

Nosková na výhru nad Italkou Sarou Erraniovou nenavázala. Proti vítězce US Open z roku 2019 Andreescuové nevyužila ani jeden z pěti brejkbolů a doplatila na 26 nevynucených chyb. Kanaďanka jich měla jen 11.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy přišla o servis už ve druhé hře a manko nedohnala. Ve druhé sadě odvrátila čtyři brejkboly a vynutila si zkrácenou hru. Tu prohrála 5:7. "Zápas nebyl úplně takový, jak jsem si představovala. Moc jsem se nedostala do tempa. Bianca má takový otravný tenis. Je těžké si proti ní prosadit svou hru," podotkla Nosková.

Zápas sedmnáctileté Brendy Fruhvirtové proti Španělce Paule Badosaové přeložili organizátoři na čtvrtek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články