Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Kvitová, Strýcová a Siniaková jsou ve Wimbledonu v druhém kole, další trio včetně Berdycha končí

Tři české úspěchy a tři porážky. Do druhého kola Wimbledonu postoupily Petra Kvitová, Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová. Naopak v All England Clubu skončily kvalifikantka Tereza Martincová, Kristýna Plíšková a při návratu na kurty neuspěl také Tomáš Berdych. Finalista z roku 2010 při svém návratu na kurty podlehl ve formě hrajícímu Američanovi Tayloru Fritzovi po setech 4:6, 4:6 a 3:6. Dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová si na londýnské trávě poradila s Ons Džabúrovou z Tuniska 6:4 a 6:2.

Petra Kvitová
zdroj: AP autor: Tim Ireland

Strýcová porazila dvaatřicátou nasazenou Lesju Curenkovou z Ukrajiny 6:3 a 6:2 a Siniaková vyřadila Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou po setech 2:6, 6:1, 6:1.

Tereza Martincová podlehla Číňance Wang Ja-fan 2:6, 5:7, po třísetové prohře se slovinskou kvalifikantkou Kajou Juvanovou 4:6, 6:2, 4:6 vypadla i Kristýna Plíšková.

Kvitová si natrhla sval v předloktí před Roland Garros a před Wimbledonem zvládla jen pár tréninků. V duelu s Džabúrovou začala podávat a první fiftýn soupeřka vyhrála "prasátkem".

Jinak ale Kvitová podávala solidně a především dobře returnovala, díky čemuž vzala soupeřce pětkrát servis a vyhrála přesně po hodině.

"První kolo je vždycky těžké a je jedno, proti komu hraju. Jsem ráda, že jsem vůbec mohla hrát. Byla jsem překvapená, jak jsem hrála. Rozhodla moje rychlá hra," řekla Kvitová.

"Uvidím, jak na tom moje tělo bude druhý den po utkání. Snad bude ruka v pohodě," doufala. Její příští soupeřkou bude ve čtvrtek Francouzka Kristina Mladenovicová.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová je ve Wimbledonu bez problémů v druhém kole

Berdych prohrál při návratu na kurty s Američanem Fritzem

Třiatřicetiletý Berdych loni Wimbledon vynechal kvůli problémům se zády. Předtím zde hrál v letech 2017 a 2016 semifinále.

V prvním kole v Londýně skončil teprve potřetí, hned úvodní zápas prohrál i v roce 2012 a při své premiéře před patnácti lety.

Někdejšího čtvrtého hráče světa v poslední době sužují zranění. Loni nehrál kvůli bolavým zádům půl roku.

Letos začal sezonu výborně, na Australian Open se dostal do osmifinále a byl ve finále v Dauhá, ale od začátku března musel znovu turnaje vynechávat. Před Wimbledonem uvedl, že má problém s kyčlí a jeho stav už nikdy nebude stoprocentní.

"Nemyslím, že to bylo vyloženě špatné, ale prostě cítím, že to nemám v sobě. Nemám natrénováno a nemám moc co předvést. Tenis je v tomhle spravedlivý sport. Nemyslím, že to byl tragický den, ale když to v těle není, tak se není za co schovat. Hned se to ukáže," řekl Berdych.

V utkání s Fritzem rozhodl v prvním i druhém vyrovnaném setu gem za stavu 4:5. Berdych v obou případech ztratil podání.

S vítězem turnaje v Eastbourne Fritzem ve třetím setu rychle prohrával 0:5 a při svém servisu odvrátil "kanára". Pak vzal o dvanáct let mladšímu soupeři poprvé v utkání podání, ale na obrat to nestačilo.

"Nikdy nebyl můj styl, abych si vyloženě řekl: tak to zabalíme. Nic mě netrápilo, zkoušel jsem si užívat čas na kurtu a byl z toho aspoň nějaký game," řekl.

Utkání skončilo po hodině a 33 minutách po 46. vítězné ráně Američana. Berdych v duelu neproměňoval brejkboly - využil jen jeden ze sedmi. Naopak jeho soupeř, který nasázel 19 es, mu vzal servis čtyřikrát z osmi šancí.

"Když člověk nemá batoh se všemi trumfy, tak se to prostě ukáže. Tohle je mladý kluk, který teď vyhrál turnaj, jde nahoru. Byl to hezký kontrast," konstatoval Berdych.

Barbora Strýcová
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Strýcová zvládla první kolo v All England Clubu už podesáté

Strýcová výborně podávala a Curenkové nepovolila ani jeden brejkbol. Sama vzala Ukrajince servis čtyřikrát, udělala jen dvanáct chyb a postoupila za hodinu a 11 minut. Při své šestnácté účasti v All England Clubu je podesáté ve 2. kole.

"Na grandslamu jsou první kola těžký, o hrozných nervech a nějak to přežít. Dneska bych neřekla, že jsem to přežívala. Hrála jsem i celkem dobrý tenis. Jsem šťastná, že můžu hrát zase druhé kolo," řekla Strýcová, kterou v dalším zápase čeká Němka Laura Siegemundová.

Siniaková a Alexandrovová spolu hrály počtvrté a potřetí jim nestačily dva sety. Ruská tenistka od druhé sady ani jednou neudržela podání a závěr zápasu s letošní osmifinalistkou Roland Garros už jen odevzdaně odchodila.

"Začalo to špatně, ale gemy byly vyrovnané, akorát mi koncovky po lehkých chybách kazila. Začala jsem se na konec gemů soustředit, moje hra se zvedla a bylo to o hodně lepší," řekla Siniaková. O třetí kolo bude hrát s domácí favoritkou Johannou Kontaovou.

Kvalifikantka Martincová nevyužila proti Wang Ja-fan tři setboly

Martincová, která postoupila z kvalifikace, v duelu s 57. hráčkou žebříčku Wang Ja-fan rychle ztratila první set. Ve druhém měla za stavu 5:3 při vlastním podání dva setboly, ale nevyužila je.

"Strašně mě to štve. Bylo to hodně smolný, ale soupeřka zahrála výborně. Pokaždé, když jsem se to snažila aktivně uhrát, tak se výborně bránila a na setbol jsem od ní dostala eso," řekla Martincová.

Následně neuspěla ani potřetí při servisu soupeřky a po čtyřech prohraných gemech v řadě ztratila svůj premiérový zápas ve Wimbledonu po hodině a půl.

"Nikdy jsem nesnila o tom, že budu hrát Wimbledon. Samozřejmě si to moc přeju, ale nikdy jsem to neměla jako metu. Jde mi o to, abychom se já a lidi, kteří v tom jsou se mnou, posouvali pořád dopředu," uvedla Martincová.

"Já si třeba předsevzala, že do Wimbledonu nevkročím, dokud se do něj sama nedostanu. A jsem ráda, že jsem to tak udělala, protože tady to na vás dolehne."

Kristýna Plíšková proti osmnáctileté Juvanové, jež je v žebříčku téměř o 40 míst níž, ztratila první set.

Poté se vítězka wimbledonské juniorky z roku 2010 zlepšila a vyrovnala, avšak v rozhodující sadě znovu tahala za kratší konec a s turnajem se stejně jako loni rozloučila už po 1. kole.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články