Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krejčíkové schází k vysněnému wimbledonskému titulu poslední krok, ve finále vyzve Paoliniovou

Bude mít fenomenální tažení Barbory Krejčíkové ve Wimbledonu vítěznou tečku? Osmadvacetiletá česká tenistka narazí ve finále na travnatém centrkurtu na turnajovou sedmičku Jasmine Paoliniovou z Itálie a zabojuje o první titul v All England Clubu ve dvouhře a druhý na grandslamech. Může zároveň navázat na loňský triumf Markéty Vondroušové. Přímý přenos utkání sledujte od 14:55 na ČT2 a ČT sport Plus.

Barbora Krejčíková slaví postup na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: Paul Childs

"Čekám těžký duel. Pro nás obě to bude velké utkání a očekávám oboustranný boj," řekla na tiskové konferenci Krejčíková.

Nasazená jednatřicítka je pátou českou tenistkou od roku 1993, která se do wimbledonského finále v singlu dostala. Může se stát také čtvrtou českou vítězkou po své bývalé a zesnulé trenérce Janě Novotné (1998), Petře Kvitové (2011, 2014) a Vondroušové (2023). Neuspěla jen Karolína Plíšková před třemi lety. "Na zápas se těším. Těším se, až budu zase hrát na centrkurtu," pokračovala Krejčíková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková postoupila do finále Wimbledonu

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla může získat v singlu druhý grandslamový titul po triumfu na Roland Garros v roce 2021. V All England Clubu vyhrála dvakrát v deblu (2018, 2022), ve dvouhře je ve finále poprvé. Dosud zde byla nejlépe před třemi lety v osmifinále.

Letos Krejčíková vyřadila Rusku Veroniku Kuděrmětovovou, Američanku Katie Volynetsovou, Španělku Jessicu Bouzasovou, Američanku Danielle Collinsovou, Lotyšku Jelenu Ostapenkovou a naposledy si poradila s předloňskou šampionkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. Turnajovou čtyřku zdolala 3:6, 6:3, 6:4.

Oproti triumfu na Roland Garros 2021 se herně posunula. "Vylepšila jsem asi všechno a hlavně se zlepšila na rychlých površích. Posunula jsem svou hru, protože se všichni ostatní také zlepšují. Mám radost, že jsem v dalším finále," prohlásila Krejčíková.

Se svou vrstevnicí Paoliniovou se utkala zatím jen jednou. Před šesti lety v kvalifikaci na Australian Open vyhrála jasně 6:2, 6:1. "Ten zápas si už ale nepamatuji," podotkla. "Moc jsem ji tu ještě neviděla hrát. Jen jsem trochu sledovala její semifinále, protože se hrálo před tím mým. I tak jsem se ale snažila soustředit hlavně na svůj duel," doplnila Krejčíková.

Druhé grandslamové finále v řadě

Paoliniová pokračuje ve Wimbledonu na životní vlně. Před premiérovým postupem do finále v All England Clubu se dostala do boje o titul také v červnu na Roland Garros, což naposledy dokázala Američanka Serena Williamsová v roce 2016. V Paříži prohrála Italka s Polkou Igou Šwiatekovou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Paoliniová po téměř třech hodinách udolala Vekičovou

"Je šílené uvěřit, že jsem ve dvou grandslamových finále po sobě. Jsem ale překvapená, jak se s tím vypořádávám. Možná budu v sobotu odpoledne nervózní, ale zatím jsem v pohodě. Jsem pořád stejná a dělám stále stejné věci," konstatovala Paoliniová, která před tímto ročníkem nevyhrála ve Wimbledonu jediný zápas.

Letos postoupila přes Španělku Saru Sorribesovou, Belgičanku Greet Minnenovou, Kanaďanku Biancu Andreescuovou, Američanky Madison Keysovou a Emmu Navarrovou a naposledy porazila v nejdelším ženském semifinále v historii turnaje Chorvatku Donnu Vekičovou 2:6, 6:4, 7:6.

Před utkáním s Krejčíkovou je opatrná. "Barbora je grandslamová šampionka a hraje neuvěřitelně. Občas jsme spolu trénovaly," vzpomínala. "Tohle ale bude finále Wimbledonu a úplně jiný zápas. Cíl je pořád stejný: dobře servírovat a pokusit se vrátit co nejvíce míčků. Na trávě se dá těžko bránit, takže tohle bude určitě taktický cíl," dodala Paoliniová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články