Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Krejčíková po postupu vzpomínala na Novotnou, děkovala Kodešovi a dodala: Chci jít ještě dál

Když Barbora Krejčíková proměnila v pondělním osmifinále Wimbledonu proti Američance Danielle Collinsové první mečbol, zakřičela si na kurtu číslo 1 radostí. Postupem mezi osm nejlepších zkompletovala sbírku čtvrtfinálových účastí ze všech grandslamů. Po utkání mimo jiné vzpomínala na zesnulou bývalou trenérku a vítězku turnaje Janu Novotnou a vážila si toho, že jí v hledišti fandil jiný wimbledonský šampion Jan Kodeš.

Barbora Krejčíková se raduje z postupu na Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Hannah Mckay

"Po mečbolu jsem měla obrovskou radost, že se mi to povedlo a že jsem se dostala přes čtvrté kolo, v němž jsem v roce 2021 pohořela s Ashleigh. Jsem ráda, že pokračuju," připomněla Krejčíková vyřazení ve stejné fázi s pozdější šampionkou Bartyovou z Austrálie.

Turnajová jednatřicítka byla proti Collinsové od začátku nebezpečnější. V prvním setu si vypracovala deset brejkbolů, proměnila ale až ten poslední za stavu 5:5. Poté doservírovala set do konce.

"Šancí jsem měla samozřejmě hodně, ale přišlo mi, že ona na všechny z nich zahrála dobře. Neudělala jsem nic moc blbě. Byla jsem ráda, že jsem dobře servírovala, že mi to šlo a padalo. Tím, že jsem byla vždy vzadu, dotáhla jsem to a za stavu 5:5 brejkbol konečně proměnila. Dodalo mi to energii," pokračovala Krejčíková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková zabojuje o finále Wimbledonu

Osmadvacetiletá hráčka z Ivančic se cítila na kurtu dobře. Věří, že se zlepšuje. "V každém kole, které teď hraju, je těžší a těžší soupeřka. Abych je porazila, musím hrát lépe a lépe. V pondělí jsem hrála tak, abych uhrála poslední míček, mohla se usmát a zamávat publiku," uvedla Krejčíková.

Zatímco Collinsová po některých nepovedených úderech frustrovaně rozhazovala rukama, dvojnásobná vítězka Roland Garros z roku 2021 byla koncentrovaná. Horší herní pohodu soupeřky neřešila. "Snažím se nevnímat, co se děje na druhé straně. Chci se soustředit na sebe, abych hrála údery, které chci hrát, abych s nimi byla spokojená a šťastná, že je hraju, jak je hraju. A také aby mě to bavilo," podotkla Krejčíková.

Díky postupu zkompletovala sbírku čtvrtfinálových účastí ze všech grandslamů. "Mám z toho radost a doufám, že tady na tom se mi podaří dojít ještě o krůček dál," přála si.

Vzpomínání na Novotnou a poděkování Kodešovi

V rozhovoru po utkání česká tenistka mimo jiné přiznala, že si vliv bývalé trenérky Novotné a její odkaz před zápasy připomíná. "Hlavní soutěž v singlu tady hraju počtvrté a vždycky, když sem přijedu, tak na Janu myslím. Loni bylo výročí jejího vítězství. Pořád ji máme v šatně a každý den, když tam jdu, se na ni koukám. Hodně tady o ní přemýšlím a přála bych si, aby tu byla," konstatovala Krejčíková.

Pro Krejčíkovou je Novotná, která zemřela na rakovinu v listopadu 2017 ve věku 49 let, velkou inspirací. Ve Wimbledonu oslavovala v singlu v roce 1998, v letech 1993 a 1997 hrála finále.

Barbora Krejčíková na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: Isabel Infantes

V hledišti fandil Krejčíkové mimo jiné i wimbledonský šampion z roku 1973 Kodeš. "Je to velká podpora. S panem Kodešem jsme docela dost v kontaktu už od té Paříže (po Roland Garros 2021, kde triumfovala). Často mu sama od sebe napíšu, když chci nějakou radu. On mi také někdy napíše, že se díval na nějaký zápas a chce mi poradit. Je tu s celou rodinou. Jsem ráda, že chtěl můj zápas vidět a fandil mi," zdůraznila rodačka z Brna.

V boji o semifinále se utká s turnajovou třináctkou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou. S ní má zatím negativní bilanci 2:5. "Vyrůstaly jsme spolu, mnohokrát jsme proti sobě hrály v juniorkách i dospělých. Hraje dobrý tenis. Čekám, že to bude velmi těžký zápas, ale těším se na něj. Užiju si, že jsem ve čtvrtfinále a že mohu hrát o postup," dodala Krejčíková.

Středeční program tenisového Wimbledonu:

Centrální dvorec (14:30 SELČ):
Rybakinová (4-Kaz.) - Svitolinová (21-Ukr.), De Minaur (9-Austr.) - Djokovič (2-Srb.).

Kurt č. 1 (14:00):
Krejčíková (31-ČR) - Ostapenková (13-Lot.), Musetti (25-It.) - Fritz (13-USA).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články