Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to určitě nejlepší den v mé kariéře. Jana by na mě byla pyšná, líčila Krejčíková

Když Barbora Krejčíková procházela po finále Wimbledonu kolem zdi šampionů a viděla na ní vedle svého jména i jméno bývalé trenérky Jany Novotné, jen těžko dokázala zadržet slzy. Triumf na travnatém grandslamu, který opanovala v roce 1998 také její zesnulá mentorka, brala velmi emotivně. Po vítězství ve třech setech nad Italkou Jasmine Paoliniovou prohlásila, že jde určitě o nejlepší den v její tenisové kariéře a že by na ni Novotná byla pyšná.

Barbora Krejčíková po vítězství ve Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Hannah Mckay

"Jediná věc, která mi v tu chvíli proběhla hlavou, byla, že mi Jana velmi chybí. A bylo velmi emotivní vidět své jméno vedle jejího. Myslím, že by byla velmi pyšná. Byla by nadšená, že jsme spolu na jednom místě, protože Wimbledon byl pro ni speciální," uvedla Krejčíková.

S Novotnou spolupracovala od začátku profesionální kariéry v roce 2014. Sama ji o to požádala v dopise. "Už ani nevím, co jsem v něm psala, ale že hraji tenis, je mi osmnáct, skončila jsem mezi juniory a nevím, co dál. Jestli by se na mě podívala a poradila, jakým směrem jít," vzpomínala.

Trvalo jen chvíli, než se sešly. Novotná v Krejčíkové viděla potenciál, začala jí pomáhat a předávat zkušenosti. "I mé vnímání Wimbledonu se změnilo. Když jsem byla malá, napsala jsem si do sešitu, že chci vyhrát Roland Garros. To byl můj sen. Když jsem ale potkala Janu a ona mi říkala příběhy o Wimbledonu, trávě a jak emotivní pro ni bylo vyhrát titul, tak jsem na něj začala koukat jako na největší turnaj na světě," přiznala Krejčíková.

Vzpomínek na Novotnou se týkal i pozápasový rozhovor na kurtu. "Přijít za Janou a zaklepat u jejích dveří mi změnilo celý život. Když jsem končila juniorské kategorie a nevěděla jsem, co mám dál dělat, právě Jana mi řekla, že mám ten potenciál a že bych měla zkusit cestu profesionálního tenisu. Než zemřela, řekla mi: 'Jdi a vyhraj grandslam'. To se mi povedlo už v Paříži 2021. Byl to neuvěřitelný moment a nikdy jsem ani nesnila, že vyhraju stejnou trofej jako Jana Novotná v roce 1998," doplnila Krejčíková.

Cenného triumfu ve Wimbledonu dosáhla jako čtvrtá česká tenistka v samostatné historii země po loňské šampionce Markétě Vondroušové, dvojnásobné vítězce Petře Kvitové (2011 a 2014) a Novotné (1998).

"Nemám slov. Je to prostě neskutečné, co se stalo. Je to určitě nejlepší den v mé tenisové kariéře a možná i mého života. Je to opravdu náročné vysvětlit, co teď cítím," pokračovala ve zmíněném rozhovoru na kurtu Krejčíková. "S Jasmine jsme bojovaly o každý míč, nakonec jsem já ta šťastnější," popsala tenistka z Ivančic.

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla, která v letech 2018 a 2022 triumfovala v All England Clubu ve čtyřhře, završila v anglické metropoli životní vystoupení. Dosud bylo jejím maximem před třemi lety osmifinále.

"Myslím, že tomu doma nebude nikdo věřit. Já sama nemůžu uvěřit, že jsem vyhrála. Před dvěma týdny jsem tu měla těžký první zápas a nebyla jsem v průběhu sezony v dobré formě. A teď tu stojím s trofejí a jsem vítězkou Wimbledonu," dodala Krejčíková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články