Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hegemonie Djokoviče ve Wimbledonu pokračuje, Srb vyhrál počtvrté v řadě

Nejvýše nasazený Novak Djokovič je posedmé šampionem Wimbledonu. V letošním finále porazil 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 Australana Nicka Kyrgiose, v All England Clubu oslavoval počtvrté za sebou a získal už 21. grandslamový titul. Rekordman Rafael Nadal ze Španělska, který z prestižního turnaje kvůli zranění odstoupil před semifinále, má na svém kontě o jeden více.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič zdolal Kyrgiose a je posedmé šampionem Wimbledonu

Djokovič zdolal Kyrgiose poprvé po dvou porážkách. Stejně jako v předchozích vzájemných zápasech sice přišel o první set, ale poté už byl při svém servisu stoprocentní. Na londýnské trávě zaznamenal 28. vítězství za sebou a 86. celkově.

"Každá chvíle zde je pro mě výjimečná. V mém srdci to vždy byl a bude ten nejlepší turnaj na světě. Turnaj, který mě v minulosti motivoval a inspiroval, abych začal hrát tenis," řekl v rozhovoru na kurtu Djokovič.

Poté, co se s Kyrgiosem před finále vsadil, že vítěz platí společnou večeři, ujistil, že slib splní. "Ukázal jsi, že jsi jeden z nejlepších hráčů na světě. Moc si tě vážím a nikdy jsem nemyslel, že o tobě řeknu tolik hezkých věcí," doplnil na Kyrgiosovu adresu s úsměvem Djokovič.

Rodák z Bělehradu oslavil ve Wimbledonu první grandslamovou trofej v sezoně. Na Australian Open nemohl startovat, protože nebyl očkován proti koronaviru, a na Roland Garros kousal vyřazení ve čtvrtfinále.

Čtyřicátému hráči žebříčku ATP Kyrgiosovi nepomohlo ve finále ani 30 es a 62 vítězných míčků. V 27 letech hrál o grandslamovou trofej poprvé a nevyužil možnost stát se prvním australským vítězem Wimbledonu po dvaceti letech od Lleytona Hewitta.

"Nebudu lhát, on je trochu jako bůh. Myslím, že jsem odehrál dobrý zápas a byly to pro mě skvělé dva týdny. Je to asi můj největší úspěch v kariéře a doufám, že se sem jednou vrátím. Teď o tom ale nepřemýšlím, protože potřebuji dovolenou," uvedl na kurtu Kyrgios. Poděkoval i rozhodčím a dalšímu personálu na kurtu s dodatkem, že ví, jak to s ním mají těžké.

Djokovič je čtvrtým tenistou v open éře, který vyhrál v All England Clubu čtyřikrát v řadě. Před ním se to podařilo Švédovi Björnu Borgovi, Američanovi Petu Samprasovi a Rogeru Federerovi ze Švýcarska. Sedmým titulem vyrovnal Djokovič právě Samprase, Federer má ještě o jeden více.

Další ztráta setu Djokoviče nezlomila

Srbský favorit přišel o servis jako první v pátém gemu. Kyrgios výhodu brejku udržel a vyhrál nad rodákem z Bělehradu pátý set po sobě. Následně však začal obhájce trofeje servírovat lépe a také se dočkal brejku. Za stavu 5:3 odvrátil čtyři brejkboly a srovnal.

Australský bouřlivák tradičně komentoval verdikty rozhodčích, za stavu 4:4 ve třetím setu přišel opět o servis a vítězství se mu vzdalovalo. V dalším dějství ani jeden z rivalů nenabídl soupeři brejkbol. Tie-break rozhodl Djokovič sérií čtyř míčků, odskočil na 6:1 a využil třetí mečbol po Kyrgiosově úderu do sítě.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Muži: Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Kyrgios (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články