Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Federer dostal poprvé kanára a na Wimbledonu končí. Uspěl naopak Djokovič

Z Roland Garros se v průběhu odhlásil, aby byl na Wimbledon stoprocentně fit. Tráva v Londýně ale další vytoužený titul Rogeru Federerovi nepřinesla. Osminásobný šampion turnaje nečekaně skončil už ve čtvrtfinále, kde podlehl Hubertu Hurkaczovi 3:6, 6:7, 0:6 a poprvé se musel v All England Clubu smířit s "kanárem". Mezi nejlepší čtyři se naopak dostal obhájce titulu Novak Djokovič, jenž porazil Maďara Mártona Fucsovicse 6:3, 6:4 a 6:4.

Zklamaný Roger Federer
zdroj: REUTERS autor: oby Melville

Devětatřicetiletý Federer přišel o šanci vyrovnat absolutní wimbledonský rekord a devátým titulem se v All England Clubu dotáhnout na Martinu Navrátilovou. Ziskem 21. grandslamové trofeje se mohl v čele historického pořadí mužů odpoutat od španělského rivala Rafaela Nadala.

Zklamaný Federer po zápase nevyloučil, že se na svém nejoblíbenějším kurtu představil naposledy. "Nevím, vážně nevím. Samozřejmě bych si tu ještě rád zahrál. Ale v mém věku člověk nikdy neví," řekl na otázku, zda to byl jeho poslední start v All England Clubu. "Poslední gamy byly těžké, už jsem cítil, že nemám sílu se vrátit do zápasu. Na takové situace nejsem zvyklý," konstatoval.

Pro Hurkazce byla už čtvrtfinálová účast novým osobním maximem na turnajích velké čtyřky, zatímco Federer hrál mezi osmičkou nejlepších 58. zápas. Na rozdíl od soupeře ale častěji chyboval a ve třetím setu už se takřka nedokázal dostat do hry. Set s nulou dosud na grandslamovém turnaji prohrál jen dvakrát na Roland Garros, v roce 2008 s Nadalem a v roce 1999 při svém debutu s Patrickem Rafterem. V semifinále se Polák utká s Italem Matteem Berrettinim. Sedmý nasazený Ital porazil Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho 6:3, 5:7, 7:5, 6:3. V semifinále grandslamu byl z polských tenistů dosud jen Jerzy Janowicz ve Wimbledonu před osmi lety. Berrettini si účast mezi čtveřicí nejlepších vyzkoušel v roce 2019 na US Open, v semifinále Wimbledonu je jako druhý Ital po Nicolovi Pietrangelim, který to dokázal v roce 1960.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič se probil do semifinále Wimbledonu

Djokovič proti Fucsovicsovi nezaváhal

Srbský tenista se dočkal 100. výhry na trávě, která mu zajistila desáté semifinále na Wimbledonu. Djokovič se s Fucsovicsem zdržel na kurtu jen dvě a čtvrt hodiny. "Bylo to solidní vystoupení. Začal jsem skvěle a ve druhém a třetím setu mi stačil vždy jeden brejk. Ale musím Mártonovi složit poklonu, hrál dobře," řekl Djokovič na kurtu.

Jeho dalším soupeřem bude Kanaďan Denis Shapovalov, který zvítězil v pětisetové bitvě s Rusem Karenem Chačanovem. Dvaadvacetiletý hráč je v grandslamovém semifinále poprvé. Ve Wimbledonu se z jeho krajanů dostali tak daleko jen Robert Powell v roce 1908 a Milos Raonic před pěti lety.

Výsledky tenisového Wimbledonu

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Hurkacz (14-Pol.) - Federer (6-Švýc.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:0.

Berrettini (7-It.) - Auger-Aliassime (16-Kan.) 6:3, 5:7, 7:5, 6:3.

Djokovič (1-Srb.) - Fucsovics (Maď.) 6:3, 6:4, 6:4.

Shapovalov (10-Kan.) - Chačanov (25-Rus.) 6:4, 3:6, 5:7, 6:1, 6:4.

Ženy:

Čtyřhra - čtvrtfinále:

V. Kuděrmětovová, Vesninová (Rus.) - Krejčíková, Siniaková (1-ČR) 6:7 (6:8), 6:4, 9:7.

Aojamaová, Šibaharová (5-Jap.) - Bouzková, Hradecká (16-ČR) 7:6 (7:3), 7:5.

Junioři:

Dvouhra - 1. kolo:

Brady (Brit.) - Jurajda (ČR) 6:7 (1:7), 6:2, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:

Jurajda, Westphal (ČR/Fr.) - Brady, Tarvet (Brit.) 6:1, 6:4.

Bernard, Blanch (3-USA) - Donald, Dahlberg (ČR/Švéd.) 7:5, 6:4.

Butvilas, Manzanera (Lit./Šp.) - Petr, Katz (ČR/Belg.) 6:3, 6:4.

Juniorky:

Čtyřhra - 1. kolo:

Viďmanová, Zelníčková (ČR/SR) - Jacenková, Marčinková (7-Rus./Chorv.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:

L. Fruhvirtová, P. Kuděrmětovová (2-ČR/Rus.) - Shawová, Stoiberová (Brit.) 6:3, 3:6, 10:3

Viďmanová, Zelníčková (ČR/SR) - Jacenková, Marčinková (7-Rus./Chorv.) 6:3, 6:4.

Bejlek, Havlíčková (ČR) - Nguyenová, Scilipotiová (Fr./Švýc.) 6:4, 6:1.

Colemanová, Siegová (8-USA) - Klimovičová, Behúlová (ČR/SR) 6:3, 6:3.

Ngounoueová, Yepifanová (USA) - Bartůňková, Palicová (ČR) 6:4, 3:6, 15:13.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články