Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Do All England Clubu až za rok. Wimbledon se poprvé od války ruší

Na londýnské trávě se nebude hrát poprvé od druhé světové války. Wimbledon se letos neuskuteční. A důvod je zcela zřejmý. Pořadatelé z londýnského All England Clubu zrušili travnatý grandslam kvůli pandemii koronaviru. Přerušení tenisové sezony se rovněž posouvá k datu 13. července.

"S lítostí oznamujeme, že turnaj bude zrušen kvůli pandemii koronaviru, ohrožující obecné zdraví populace. V pořadí 134. ročník se uskuteční od 28. června do 11. července 2021," oznámil klub.

"Rozhodnutí se nerodilo lehce. Zvažovali jsme všechny scénáře. V minulosti se Wimbledon nekonal jen v době válek, ale vzhledem ke globální krizi je správné turnaj zrušit," řekl předseda klubu Ian Hewitt.

Wimbledon se poprvé hrál v roce 1877, ženy se přidaly o sedm let později. Turnaj se nekonal pouze během světových válek v letech 1914–1918 a 1940–1945.

Těžké rozhodnutí, které se těžko přijímá

"Těžko se to přijímá, že je Wimbledon zrušený. Nejen proto, že je pro mě speciální, ale je to historie tenisu a v kalendáři teď zeje velká díra," uvedla Kvitová. "Bude mi chybět hra na krásné zelené trávě a bílé oblečení, ale příští rok se turnaj určitě vrátí. A užijeme si ho o to víc," konstatovala vítězka turnaje z let 2011 a 2014.

Je nám líto, video expirovalo.
Tenisté musí oželet slavný Wimbledon

Kvůli šíření nemoci COVID-19 a s ní souvisejícími opatřeními je tenisové dění přerušeno do 13. července. Organizátoři antukového Roland Garros už přeložili pařížský grandslam na 20. září až 4. října, dva týdny po newyorském US Open.

Přeložit Wimbledon není jen tak, protože tráva vyžaduje specifické podmínky. Možnost hrát turnaj bez fanoušků vedení klubu odmítlo už minulý týden.

Federer je zničený, Serena otřesená

Wimbledon se měl konat 29. června až 12. července. O možnost obhajovat titul přišla i Barbora Strýcová, která loni triumfovala ve čtyřhře s tchajwanskou tenistkou Sie Šu-wej a poté se stala světovou deblovou jedničkou. Ve dvouhrách uspěli Srb Novak Djokovič a Rumunka Simona Halepová.

"Z téhle zprávy jsem moc smutná. Je to a navždy to bude turnaj mého života," komentovala zrušení Wimbledonu Strýcová. Podobně hovořila i singlová šampionka Halepová, jež se snažila hledat pozitiva. "Loňské finále bude navždy jedním z nejšťastnějších dnů v mém životě. Ale procházíme teď něčím důležitějším, než je tenis, a Wimbledon se vrátí! A taky to znamená, že se budu moci ještě déle těšit na obhajobu titulu," napsala rumunská tenistka.

Mnohonásobní wimbledonští šampioni Roger Federer a Serena Williamsová se v první reakci zmohli jen na pár slov. "Jsem zničený," napsal majitel rekordních osmi titulů Federer. Jen o jeden titul méně získala v All England Clubu Williamsová a také ona těžko hledala slova. "Jsem otřesená," uvedla Američanka.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články