Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Británie má vítěze Wimbledonu. Murray ukončil 77 let dlouhé čekání

Londýn - Andy Murray dnes dokonal to, co se nepovedlo žádnému britskému tenistovi od roku 1936 - vyhrát nejstarší, nejslavnější a hlavně domácí grandslam. Ve finále Wimbledonu světová dvojka a svěřenec Ivana Lendla porazila světovou jedničku Novaka Djokoviče ve třech setech 6:4, 7:5 a 6:4.

Andy Murray těsně po vítězství na Wimbledonu
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Podle skóre by se mohlo zdát, že se Andy Murray ke svému vítězství propracoval po překvapivě snadném průběhu utkání. Novak Djokovič nebyl ve své nejlepší formě, hodně chyboval a nedokázal se dostat do tempa. Přesto jeho standard hry byl neuvěřitelně vysoký a bylo by nepřesné hodnotit zápas jako selhání Novaka Djokoviče. Murray v sobě ale našel spoustu odhodlání a energie i ve zdánlivě nepodstatných momentech a při velkém horku na centrálním kurtu All England Clubu.

Nebylo to typické utkání na trávě - výměny byly nezvykle dlouhé, oba tenisté vyčkávali s vítěznými údery či čekali na chyby svého soupeře. První brejk přišel záhy, již za stavu 1:1 se Murraymu podařilo vzít Djokovičovi podání. Světová jednička však tento kousek svému soupeři vrátila hned v další hře a srovnala na 2:2. Murray však přesto čistou hrou obral Djokoviče o podání znovu a svou výhodu si již do konce setu uhájil.

Murrayho taktika pro zápas byla velmi účinná a v klíčových statistikách byl skotský hráč lepší. Zahrál dvakrát více es, získal větší procento míčů po prvním, a nakonec i druhém podání, měl méně nevynucených chyb, na druhou stranu ale zaznamenal i o poznání více vítězných úderů. Djokovič tak musel zkoušet svou hru proměňovat, aby nebyla předvídatelná. Srb zkoušel například stopbaly, z nich však vyhrál jen hrstku bodů, až na jedinou výjimku se totiž Murray snažil vše dobíhat a pokoušel se často úspěšně o prohozy.

Andy Murray - vítěz Wimbledonu 2013
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Britský tenista na rozdíl od dosavadního průběhu Wimbledonu, kdy nepodal tak soustředěné a vyrovnané výkony jako dnes, věděl, co proti svému protivníkovi hrát, a příliš nechyboval. Přednosti Djokovičovy hry dokázal do značné míry utlumit - skvěle returnoval, takže srbský hráč Murrayho nedržel tolik pod tlakem a nedařilo se mu jej nechat běhat tak, jak by si pravděpodobně sám přál. Djokovičovy pokusy o vítězné údery končily často v autu či v síti, anebo byly nepřesvědčivé.

Kromě toho Murray neměl téměř žádnou hluchou pasáž plnou chyb - nejblíže k ní měl v průběhu druhé sady, kdy prohrával 1:4. Následně však i za velké podpory publika otočil na 5:4 a druhou sadu ukončil esem. Ve třetím setu vedl již 2:0, když hned první podání svému soupeři sebral. Djokovič však prokázal skvělou bojovnost a otočil na 4:2 - Murray se však nedal a znovu zvrátil čtyřmi vítěznými hrami v řadě skóre na svou stranu.

Získat poslední bod nebylo jednoduché, bylo to však poměrně symbolické pro nekonečné britské čekání. Murray vedl na svém podání již 40:0 a diváci na centrálním kurtu se již zjevně nemohli dočkat konce utkání. Djokovič však dokázal dovést hru do shody. Srbský hráč měl i několik brejkbolů, nakonec však po čtyřech shodách kapituloval a Andy Murray se mohl jen nevěřícně radovat ze svého prvního titulu na Wimbledonu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články